Директор на AI е най-горещата позиция. Но никой не знае какво трябва да прави

Директор на AI

Страхувайки се да не загубят работата си поради невронни мрежи, мнозина се опитват да бъдат проактивни. Офис служителите възприемат AI инструменти, техническите професионалисти се позиционират като експерти в технологията, а ръководителите се стремят към най-желаната позиция на директор на AI. Какъв опит е необходим за това и какви задачи ще решава, остава загадка.

Допреди няколко години длъжността шеф на AI съществуваше само в технологичните компании. Днес тя (или нейните задължения) се появяват навсякъде от Amazon през Visa до Coca-Cola.

Според данни на LinkedIn само в САЩ броят на подобни свободни позиции се е утроил през последните 5 години. И докато тяхното описание може да варира значително в зависимост от компанията, от този човек се очаква да прави всичко, включително вграждане на AI в продукти и насърчаване на служителите да използват нови инструменти по-бързо на работа.

„Това е най-голямото предизвикателство на десетилетието и е надценено“, казва Питър Кренски, директор и анализатор в Gartner, който е специализиран в управлението на работната сила с ИИ.

Като всяка технологична новост, AI революцията може да се почувства като златна треска. Изкуственият интелект е една от малкото области, в които компаниите харчат активно пари, смятайки го за неизбежно бъдеще и желаейки да подобрят финансовото си състояние.

В същото време изискванията към директора на AI, както и към самия AI, остават неясни и преходът към тази позиция може да изглежда като хазарт.

Всички са единодушни, че бизнесът има нужда от такъв човек, но не е ясно каква ще е работата му. Нещо повече, не е ясно кой точно трябва да бъде директорът на AI: някой, който е работил по технологията от години, или някой, който е бил запознат с нея чрез най-новата реколта от потребителски продукти и разбира как всички останали я използват.

Също така не е ясно колко мащабно ще бъде въздействието на AI и колко бързо ще промени състоянието на нещата, с което сме свикнали.

Ето само някои от причините, поради които компаниите търсят директори на AI. Повечето големи компании, ако все още не са въвели тази позиция, със сигурност ще го направят.

„Ако преди година казах на някой главен изпълнителен директор: „Би било глупаво да нямам AI директор“, той щеше да ми отговори: „Хайде, не ставай смешен.“ Днес той ще каже: „Знам, затова го имам“, обяснява Кренски.

Той изчислява, че около една четвърт от компаниите от Fortune 2000 са въвели изпълнителен директор на AI на ниво вицепрезидент или по-високо. Той очаква до година делът им да нарасне до 80%.

Въпреки че тази позиция ще бъде по-често срещана в големи компании като банкиране, технологии или производство, той очаква да я види в средния бизнес, както и в държавните агенции.

По правило тази позиция се заема от някой, който е бил на ръководна позиция в техническото направление – директор на данни или директор на информация. Но наличието на генеративни AI инструменти и способността да се прилагат в голямо разнообразие от индустрии означава, че позицията на директор на AI е подходяща и за тези, които са управлявали бизнес или маркетинг.

Предполага се, че AI ще бъде по-трансформиращ и по-лесен за правене на пари от тенденции като Web3. Затова експертите смятат, че функцията на директор на AI ще стане постоянна.

„Това ще бъде роля, която определено ще продължи известно време. Това не е преходна позиция. Това е абсолютно необходимо“, каза Бина Аманат, изпълнителен директор на Deloitte AI Institute.

Конкретният набор от задачи ще варира, особено в зависимост от вида на компанията. Докато в дигиталния бизнес директорът на AI ще работи за въвеждане на технология в продукти, в нетехнологичните компании той ще трябва да определи къде и как да използва AI за подобряване на бизнес модела на организацията.

Майк Хейли, старши вицепрезидент по изследванията в Autodesk, казва, че той е де факто директор на AI, ръководейки стратегията на компанията за AI повече от десетилетие.

Той не само насърчи използването на тази технология в рамките на компанията, но също така инвестира в внедряването й в продуктите на Autodesk, за да “разтвори интерфейса” между потребителите и софтуера. Така AI помогна на хората да използват „естествени изрази“ като реч или рисунки с молив, за да създават детайлни рисунки.

„Изведнъж този сложен инструмент, който изисква обучение и параметризиране, става по-достъпен за повече хора“, обяснява Хейли, който има опит в компютърните науки и приложната математика.

Бали DR, ръководител на AI и IT автоматизация в консултантската фирма Infosys, помага на клиентите да използват изкуствен интелект, докато се опитва да го използва, за да „овласти хората“ в Infosys, от набиране на персонал до продажби и разработка на софтуер.

„На всички етапи от веригата на стойността ние виждаме как всъщност можете да го направите по-добре, по-бързо, по-евтино“, казва Д. Р., който се премести в ИИ от друга ръководна позиция и започна кариерата си в компанията преди 30 години с разработка на софтуер.

Директорът по анализи на FICO Скот Золди ръководи анализа на данни за AI на компанията през последните седем години, макар и без високопоставената позиция на директор на AI. Основно се фокусира върху включването на AI в продуктите на компанията, включително модели на потребителски разходи, които помагат за откриване на кредитни измами или когато клиентът е измамен.

Той също така прекарва много време в мислене как изкуственият интелект може да се използва отговорно, за да не противоречи на регулаторите, корпоративното управление или потребителите, например чрез прилагане на алгоритъм, който е по-вероятно да идентифицира защитена група от хора за извършване на измама.

Золди, който казва, че е подал над 100 патента за ИИ, смята, че позицията на ръководител на отдела за ИИ трябва да отиде на някой с технологичен опит.

„Наистина трябва да си експерт, иначе можеш да обречеш организацията на провал в бъдеще, защото е много трудно“, казва Золди. За него директорът на AI осигурява някакъв вид надзор, като шеф по сигурността.

Докато Кренски от Gartner изчислява, че около 80% от лидерите на AI имат техническо образование, други 20% със сигурност нямат.

Пример за това е Pratik Thakkar, глобален ръководител на генеративния AI в Coca-Cola, който преди това е ръководил глобалната креативна стратегия на компанията.

Takar използва AI, за да оптимизира и подобри промоционалните продукти на компанията. Например, наскоро направиха около 15% от рекламата с помощта на технология, което намали времето за производство от година на 2 месеца.

Конър Гренан, декан на Stern School of Business в Нюйоркския университет, който наскоро получи допълнителна позиция на ръководител на генеративния AI, вижда титлата по-скоро като инициатива и я оприличава на това да бъдеш директор по обучението или директор по представянето.

В университета той насърчава всички – от студенти и преподаватели до администратори и специалисти по подбор на персонал, да използват AI, за да станат по-ефективни и по-добри в задачите.

 

Гренан, който има магистърска степен по бизнес администрация и опит в английския език и политиката, вярва, че всъщност би било по-добре за много организации директорът на AI ​​да няма технически опит. Това ще му помогне да съобщи по-добре предимствата на технологията на по-широка аудитория от простосмъртни.

„Не е нужно да разберете каква програма работи на iPhone, просто поръчайте Uber“, обяснява Гренан.

Според него широката визия и импровизацията са по-важни. „Те трябва да бъдат страхотни комуникатори, трябва да имат преглед на цялата компания от поне 30 000 фута.. И също така трябва да е някой, който наистина разбира на какво е способен генеративният ИИ“, каза Гренан. „Не можете да покриете всичко, като го предадете на техническия отдел.“

Независимо къде се намира CIO в организацията, фактът остава, че това е нова граница, която вероятно ще се промени драматично с напредването на технологиите и нашето разбиране за тях. И както при всяка нова технология, ще има комбинация от истинска иновация и истинска измама.

Изкуственият интелект се развива и това ще бъде много голямо събитие. Но пълните му ефекти – и какви точно са те – ще отнеме много години, за да се покажат, така че може да имаме време да подредим нещата.