9 тактики, които да ви помогнат да задържите най-добрите си служители

най-добрите си служители

Турбуленцията на пазара на труда не е най-приятната ситуация. Но за ръководителите и работодателите това е възможност веднъж в живота да преоценят и подобрят своята стратегия за човешки ресурси и да увеличат ангажираността на екипа. Нека поговорим за тактики, които ще ви позволят да направите това.

Наемете правилните хора

Предприемачът Гари Вайнерчук веднъж каза: „Наемането е догадка“. И това твърдение не е лишено от истина.

Като правило, ако наетият служител отговаря на основните ценности и култура на компанията, това води до дългосрочни и взаимноизгодни отношения. Прибързаното и небрежно наемане само увеличава текучеството в организацията.

Покажете искрена признателност

Изследванията на McKinsey показват, че служителите биха искали работодателите да инвестират повече в тях. Разбира се, добрата заплата и бонусите са важни, но те трябва да се чувстват оценени.

Изразете искрено признание и благодарност. Например, ако екипът е завършил сериозен проект, можете да дадете на всеки личен (не дежурен!) подарък, а ако служителите се чувстват изгорели, дори да осигурите допълнителен почивен ден за почивка и презареждане.

Винсент Трикарио, изпълнителен вицепрезидент на Twinlab Consolidated Corporation, казва, че за тази цел неговата компания празнува рождени дни и запомнящи се събития (като годишнина), избира служител на месеца, спонсорира съвместни вечери и партита. Всичко това спомогна за създаването на семейна атмосфера и колективно усещане.

Предлагайте професионално развитие

Уебинарите, семинарите и наставничеството на мениджърите са доказани начини да покажете на служителите колко са важни за компанията. Това повишава не само стойността на служителя, но и неговата привлекателност по отношение на кариерата.

Можете да научите ефективен мениджмънт или да подобрите уменията си, като изберете курс от каталога с курсове по мениджмънт .

Така оставането в екипа ще бъде по-изгодно от напускането, което има положителен ефект върху производителността и задържането.

Не пестете от заплата и бонуси

Конкурентните заплати и бонуси правят възможно привличането и задържането на най-добрите изпълнители.

Струва си да се има предвид, че през последните две години балансът между работа и живот стана не по-малко важен за търсещите работа от тяхната заплата. В някои случаи дори може да бъде по-критично от добра заплата или корпоративни бонуси.

Осигурете задачи, които ще ви позволят да изразите себе си

Най-продуктивните работници са естествено конкурентни. Попадайки в напрегната ситуация, те показват най-добър резултат.

Винсент Трикарио казва, че сред колегите му има няколко души от Националната колегиална атлетическа асоциация (NCAA). И това е една от причините бързо да превърнат компанията от неорганизиран стартъп в печеливш бизнес.

Има още един важен фактор. Най-продуктивните служители могат да се отегчат, ако не се изправят редовно пред нови предизвикателства.

Осигурете гъвкавост и възможности за баланс

Продуктивната работа е много по-важна от часовете, прекарани в офиса. Сега повече от всякога е трудно да се лавира между живота и работата. Уверете служителите, че разбирате ситуацията и че сте готови да предоставите разумна помощ за постигане на баланс между работата и личния живот.

Това е един от най-важните фактори за задържане на служителите. Мнозина подценяват колко важно е лидерът да проявява загриженост и да не изисква от подчинените си „възстановяване на изразходваното време“.

В допълнение към обявената стратегия Twinlab Consolidated Corporation предостави възможност за неограничен отпуск по болест за служители, които работят на пълен работен ден.

Поддържайте добри взаимоотношения в екипа

Лидерът трябва да се чувства отговорен за бизнес културата. Поддържайки взаимоотношения с всеки член на екипа, той укрепва връзката си с компанията.

Винсент Трикарио казва, че е направил правило да провежда тримесечни срещи с поне 20% от служителите. На тях той задава предварително подготвен набор от въпроси, но най-вече предпочита да слуша, а не да говори. Според неговия опит по този начин може да се установи доверие.

Не забравяйте за комуникацията

Ако компанията има политика на отворени врати и всеки служител има персонален мениджърски номер, това създава условия за открита и честна комуникация. Ако разговорът се оказа труден, това е нормално: така може да се спечели доверие с течение на времето.

Когато вие и вашите колеги можете да обсъждате сложности и трудни ситуации, няма проблем, с който да не можете да се справите. Много по-лошо е да се разкрасява реалността – това е само временно решение.

Създайте възможности за растеж

Осигуряването на достатъчно възможности за развитие в рамките на една организация не е лесно. Откровеното обсъждане на кариерните цели, възможности и предизвикателства обаче ще ви помогне да разберете кой трябва да бъде разгледан за повишение.

Въпреки че съкращенията са неизбежни, компанията може да избегне масово напускане на ценни служители. Оценявайте, ангажирайте, вдъхновявайте и задържайте талантите – особено най-ценните.