4 признака на несигурен лидер

4 признака на несигурен лидер

Да си шеф не е лесно: стрес, вълнение, несигурност – понякога трябва да изпиташ всички тези чувства в един ден. Особено трудно е за тези, които нямат самочувствие.

Това се отразява на целия екип: хората се чувстват несигурни, а липсата на увереност на лидера се възприема като липса на доверие в себе си, поради което самочувствието им страда. Говорим за „червените знамена“, които показват наличието на проблем.

Желание да контролираш всичко

Малко неща показват несигурността по-ясно от желанието за микроуправление. Писателят Даниел Пинк съветва да наемете страхотен екип и да ги оставите на мира. Съвестно информирайте служителите за новостите и им се доверете да вършат добра работа.

Последиците от микромениджмънта често се подценяват и не се разбират добре. Микромениджърът не е само някой, който буквално казва на подчинените си как да изпълнят всяка стъпка. Понякога това е желание винаги да доказваш правотата си, да контролираш стриктно ситуацията или да предлагаш натрапчиво идеи на колегите как да управляват собственото си време.

Това поведение показва, че лидерът не вярва на себе си или на екипа и влияе върху ангажираността. В най-добрия случай служителите ще спрат да поемат инициативата. В най-лошия случай ще напуснат компанията.

Подчертана арогантност

Не бъркайте това с увереност. Арогантният лидер не управлява екипа, а търси кой постъпва правилно и кой не. Той няма да иска мнението на служителите, той се интересува само от собствените си идеи или мнения.

По ирония на съдбата това поведение компенсира липсата на увереност. Ако лидерът не позволява на другите да бъдат център на внимание, да са прави и да допринасят за работата, това напълно намалява мотивацията на екипа.

Агресивно поведение

Използването на статус, за да направите някого нещастен и да му се насладите, е сигурен знак за несигурност. За съжаление, това поведение често се проявява от хора, които са страдали от тормоз в миналото и не могат да видят корена на проблема.

Ако лидерът обвинява служителите във всички грехове, заплашва ги или ги обезценява, той трябва да помисли за поведението си. И се извини на колега.

Липса на подкрепа от страна на служителите

Това не е толкова очевиден знак, въпреки че е не по-малко важен.

Това се проявява по следния начин: служителят прави предложение. Шефът не го подкрепя. Минава време и на някой от върха му хрумва същата идея, в който случай шефът дава своето одобрение.

За лидер с ниско самочувствие е трудно да изрази подкрепа, особено ако това поставя другия човек в благоприятна светлина. Много по-лесно е да застъпиш идея, предложена от по-влиятелен колега.

Ефективното лидерство е от съществено значение, ако една организация иска да постигне целите си. Мениджър, който демонстрира съмнение в себе си, не вижда алтернативи или не може да ги намери.