7 психологически трика, които работят безотказно в рекламата

7 психологически трика, които работят безотказно в рекламата

7 психологически трика, които работят безотказно в рекламата Повечето хора са податливи на уловки, провокации, манипулации от най-различен характер. Така сме устроени – не е трудно да ни излъжат, а ние самите сме готови да участваме в лъжи.

Философски погледнато всички прийоми за манипулиране и заблуда се основават на едно и също – базовите човешки потребности, които съставят пирамидата на Маслоу. Храна, вода, сън, секс — това, разбира се е много важно, но и доста примитивно в днешно време. В съвременното общество отдавна на преден план стоят други потребности.  За човешките същества днес, които по своята същност са обществени животни е безкрайно важно удовлетворяването на нужди от друго естество: да бъдат любими и да бъдат „готини”, каквото и да означава това.

Точно със създаването на тези илюзии се заиграва преимуществено рекламата, което уж ни вбесява, но така или иначе сработва. Как го прави? В ход и масова употреба са едни от най-фините трикове, основани на поведенческата психология

1. Натиск върху желанията

В главата на всеки от нас живеят пълчища чудовища, които само чакат момента да изскочат от своя ъгъл и да започнат да ни размахват крещящи лозунги: „Ти си лузър!”, „ Нали ти казвахме, никой няма да се влюби в теб”, „И в училище тя беше по-готина от теб, и сега”.

О, да – това са присъщите на всеки страхове и опасения, че неговите социално и личностно важни потребности никога няма да бъдат реализирани. С тях се заиграва на практика всяко рекламно послание, в което е показан начин на живот, смятан за желан в обществото – разкошен офис на последния етаж на небостъргач, безгрижно пътешествие, щастливите влюбени и т.н. И така ще продължава, докато не се сменят най-важните човешки потребности. Тоест, вечно!

 2. Заплахата

Хората са страхливи. Особено, когато става дума за здравето им и за външния им вид. Колкото повече години трупа човек, толкова повече мисли за здравето си, защото животът му става все по-труден. Сутрин се надига с мъка от леглото, тук нещо го боли, там нещо го стрелка, а като се погледне в огледалото, брои бръчки. А така му се иска да е бодър, кръвта му да кипи като на 20-годишен, ако не вечно, то поне още 10-20 годинки. При най-възрастното поколение проблемът прераства в желание да поживее, ако може, по-дълго.

Колкото до външния вид, то в сила са както „чудовищата”, описани по-горе, така и последствията от тях, т.е. заплахата. Ако не си красив, имаш пъпки или пък венците ти кървят, едва ли някой ще се влюби в теб, а и успехът ще те заобикаля.

3. Създаване на проблем и предлагане на решение

Този начин на манипулиране съвсем естествено произтича от първите два. Когато рекламата е наплашила достатъчно своята жертва, тя изведнъж „се усмихва” и ти поднася решение на всички проблеми и печелившия билет за удовлетворяване на всички потребности. Всички стават щастливи, любими, готини. Венците не кървят, холестеролът изчезва, кариерата процъфтява, мечтаният дом вече е твой.

4. Илюзията „Това е възможно”

Този трик често се прилага в реклами на банки и всякакви подобни финансови институции, които обещават на своите клиенти планини от злато. В посланията си повечето от тях акцентират на dolce vita, с която непременно ще се сдобият техните клиенти, ако се обърнат към тях. И тогава вече ще могат да си позволят всичко – това е илюзията, която гради лъжливото усещане за богатство, просперитет и могъщество.

5. Позоваване на авторитети

Човек не може да бъде абсолютно компетентен във всяка сфера и затова е склонен да се вслушва в хора, които са по-сведущи по едни или други въпроси, които са по-авторитетни. Затова и рекламите са пълни с персонажи по бели престилки, експерти, лаборатории и сложни уреди с неясен произход и предназначение. Цели съсловни организации дори застават с колективния си авторитет зад утвърждаването на дадена марка. А аудиторията вярва и компенсира вложените в бранда пари.

6. Цялото богатство на сравнителната лексика

„Новост”, „уникален”, „революционен”, „първият”, „единствен”, „повече”, „по-ефективен” и така нататък, нямат изброяване тези възторжени съществителни и прилагателни, призвани да формират в целевата аудитория впечатление, че само и единствено този продукт заслужава внимание, а всички останали са морално остарели, неефективни глупости.

7. И, най-важно – съблазняването с еротика. Вечният и един от най-надеждните способи за привличане на клиенти. Дори и ако търгувате с карданни валове за тежкотоварни камиони.

Източник: Е-executive