5 въпроса, които трябва да зададете на шефа си в края на годината

5 въпроса, които трябва да зададете на шефа си в края на годината

5 въпроса, които трябва да зададете на шефа си в края на годинатаНаскоро мой подчинен – главният редактор на VaynerMedia, Стив Ънуин – ми зададе въпрос, който смятам за много остроумен и интересен. Дори повече – за предизвикателен. Той обаче не се притесни да ме попита. И цялата ситуация ме накара да се замисля за въпросите, които са ми задавали като главен изпълнителен директор на VaynerMedia. Някои наистина са ме провокирали да поразмишлявам. Други са били ужасно напудрени. Но като цяло осъзнах, че да знаеш какво да попиташ, ако някога ти се отдаде възможност за това, е изключително ценно. Затова реших да съставя кратък списък от 5 въпроса, които всеки служител трябва да задава на работодателя си.

1. „Каква е Вашата финална линия?“

Или казано по друг начин, „Как изглежда успехът за Вас?“. Когато споделям на служителите си, че крайната ми цел е да купя футболния отбор New York Jets, им помагам да разберат, че поведението ми е дългосрочно. Това им казва, че гледам напред в следващите 50 години и че нямам намерение да претупвам или да спестявам средства. Не надценявам бързите пари, боря се за дългосрочни цели. И ако служителите ми наистина разберат това, те ще осъзнаят, че имам интерес към трайната стабилност.

Може би ако успеете да предразположите шефа си да бъде честен, отговорът му ще бъде кратък, като например „Искам AdAge да стане рекламна агенция на годината“. Или „Искаме приложението ни да бъде номер едно в AppStore поне за ден“. Този въпрос е от изключително значение и ако успеете да дешифрирате скритото послание зад отговора, ще получите прозрение за реалната дейност на компанията.

2. „Какво научихте през изминалата година, което ще помогне на компанията през следващата?“

Скорошни уроци. Жизненоважно е да знаете на какво обръща внимание големият шеф, но и как смята да приложи тези уроци в практиката. Това е надежден показател за краткосрочните му цели и способността му да ги постигне.

3. „Коя е най-голямата уязвимост на компанията?“

Причината този въпрос да е толкова важен е, че той дава възможност на работодателя да каже „няма такава“. А вие със сигурност знаете, че това не е вярно. Но, хей – тогава поне ще разберете, че шефът ви не се притеснява да ви лъже.

Но този въпрос може да изкопчи и важна информация.

Личният ми отговор обикновено е доста интригуващ. Отговарям, „Това, че съм смъртен“. Така демонстрирам или прекалена увереност, или абсолютен контрол. Преценете сами. Във всеки случай съм искрен със служителите си и обикновено провеждаме много истински и ползотворни дискусии по темата.

4. „Кои са най-силните и най-слабите връзки в семейството ви?“

Семейната динамика понякога се просмуква в професионалния живот, при това повече, отколкото осъзнаваме. Начинът, по който шефът ви – или който и да било – се държи с близките си, оказва огромно влияние върху работата и отношението му към служителите. Същото вероятно се отнася и за вас; този въпрос може да ви разкрие любопитни подробности за методите на управление на бизнеса и причините зад тях.

5. „Какво искате за служителите на тази компания?“

Единственото, което държа подчинените ми да знаят за мен, са моите намерения. И интересът ми към това, да спечеля на всяка цена, но само ако победата донесе равни ползи за мен и хората ми.

Казвам го напълно искрено. Често ми се иска да имаше магическо копче, което да натискам, за да предам сериозността си за своите намерения на всички, които работят в VaynerMedia. Разбира се, като собственик на компанията, аз се радвам на по-големи предимства (например финансови). Но искам успех за всички ни, независимо в какво се изразява той за служителите от различните нива на организацията.

Оставям ви да помислите върху следното: ще знаете, че сте провели чудесен разговор с шефа си, ако накрая останете убедени в неговите намерения и мотивация.

Гари Вайнерчък, главен изпълнителен директор на VaynerMedia, за Inc.com

Източник: http://manager.bg