Съвети за повече продуктивност около празниците

Съвети за повече продуктивност около празниците

Съвети за повече продуктивност около празниците Сезонът на празниците е в разгара си и, разбира се, на никого не му се работи. Често обаче това се налага. Сред всички купони, подаръци, вечери, пътувания, трябва да сместим и работата, а просто не знаем как – съвсем малко ни трябва, за да загубим инерция!

Кейси Мур, коуч по продуктивност, има успокояващи новини за вас. Много хора губят продуктивността си около празниците, казва тя пред RealBusiness.com. Добрата новина е, че има начини да се върнете във форма, без при това да губите празничното си настроение. Ето кои са те.

Починете си. Ако имате неизползвани дни за отпуск, сега е моментът. Запълнете дупките между празниците с тях и ги посветете на търсенето на подаръци и на времето с любимите хора. Така ще се освежите и ще презаредите батериите.

Планирайте отрано. Ако сте наясно, че времето по празниците ще бъде особено активно за бизнеса ви поради поведението на потребителите, отрано съставете план за действие и го споделете със служителите си. Дайте им да разберат, че няма да се работи извънредно (ако това е така), за да не се обезсърчат. Опитайте да направите такъв график, че хората да могат да си тръгнат по-рано от работа.

Определете приоритети. Направете списък със всичките си задачи – както професионални, така и лични. Щом сте наясно какви са, решете кои може да оставите за идната година и кои са спешни. Това ще ви даде такова психологическо облекчение, че ще се заредите с нов ентусиазъм.Избягвайте мултитаскинга. Вършете по едно нещо наведнъж. Ако жонглирате с няколко проекта, помолете някого за помощ. Или просто отложете някои от тях. В никакъв случай не работете едновременно върху бизнес въпроси и лични проблеми. Например не пазарувайте онлайн, докато сте на конференция.

Изтеглете някои задачи. Не започвайте всичко в последния момент. Отметнете купуването на подаръци отрано. Свършете всичко, каквото можете, преди празниците и задачите около тях да са се стоварили върху главата ви.

Не носете работа вкъщи. В дигиталната епоха това е вече навик за мнозина, но бъдете непреклонни. По време на празниците имаме дълг към семейството си. Затова очертайте ясни и изпълними граници на това, което може да свършите през това време и го правете само докато сте в офиса. Така няма да провалите ничий празник.

Влезте в духа на празниците. Бъдете позитивни и това ще се отрази на успеха ви. На служителите също ще бъде по-приятно да са около вас. Украсете офиса, пуснете коледни песни, прекъсвайте от време навреме работата с приятни изненади.

Внимавайте за разсейванията. Докато сте на работа, не се поддавайте на изкушението да вместите пазаруването през обедната почивка или да купувате подаръци онлайн. Фокусирайте се върху работата. Празничните задачи трябва да се изпълняват в извънработно време.

Грижете се за тялото си. Спортувайте повече, не по-малко, дори да говорим само за още една разходка из квартала. Спете повече, дори да е само с половин час. Не преяждайте, но и не пропускайте хранения. Сладките и мазни изкушения на празниците ни правят сънливи и неспособни да работим – избягвайте ги. Така ще имате сили за всичко.

Не прекалявайте. Балансирайте празниците с работните си задължения. Не мислете, че трябва да свършите всичко – никой не очаква това от вас. Не е нужно да ходите и на всеки бизнес купон, на който ви поканят. Добрият професионалист знае кога и как да каже „Не”.

Освежавайте фокуса си. През работния ден трябва да опитате да забравяте за празниците и да се концентрирате изцяло върху „днес”. Днес празник ли е? Ако не е, дръжте се така, както бихте се държали през септември. Следвайте тази процедура през всеки трудов ден. На самите празници пък си кажете: „Забравям за работата, днес ще се забавлявам!”.

Оценете себе си. В края на всеки ден и седмица през декември оценявайте нивата на продуктивността си. Свършили ли сте онова, което сте възнамерявали? Ако не, какво ви попречи? Не можахте да откажете? Много неща ви разсейваха? Какво ще направите различно утре?

Очаквайте следващата година. Тя идва. Очакването на новите подвизи, предизвикателства и върхове за покоряване ще ви нахъса да завършите работната година по възможно най-добрия начин.

Помнете за какво са празниците. Те са за празнуване. Това трябва да бъде едно радостно време. Затова не се пресилвайте, не си вменявайте чувство за вина, дайте каквото можете от себе си, а останалото запазете за чудесни мигове с близките!

Източник: http://manager.bg