5 тактики за пълен контрол над успеха

5 тактики за пълен контрол над успеха
5 тактики за пълен контрол над успеха
Снимка: Shutterstock

Да даваш най-доброто от себе си, постоянно – това е най-кратката формула да бъдеш успешен лидер.

Въпреки това, когато успехът ви е в ръцете на вашите клиенти, конкуренти и бизнес пазари, изпитвате чувството, че дори най-доброто, на което сте способен, не е достатъчно да успеете. Реалността, обаче е различна.

Външните влияния наистина трябва да бъдат адресирани, но не правете грешката да се фокусирате изцяло и само върху тях, ако не искате вашата ефективност и производителност да пострадат. Като треньор по предприемачество, открих, че когато клиентите ми влагат своята енергия в това, което могат да контролират, те стават по-концентрирани и гледат на нещата по-оптимистично.

Това са 5 практики, които ще ви помогнат да бъдете позитивен и да запазите фокуса си над вашата цел.

1. Практикувайте постоянство

Една от най-често срещаните грешки е да приемете думичката „не“ като синоним на „никога“.

Като предприемач, фокусиран над постигането своите цели, трябва да практикувате постоянство и да бъдете упорити, докато тези „НЕ-та” не започнат да се превръщат в „ДА-та”.

Това не означава да се превърнете в дразнител, който постоянно безпокои и притеснява хората, докато те не му дадат това, което иска. Да бъдете упорит, означава да вярвате в своята визия и да бъдете готови да вложите необходимите енергия и усилия, за изпълнението на вашите цели.

Ако усилията и старанията ви са посрещнати с негативизъм и отхвърляне, помислете дали вашето искане е достатъчно ясно и, дали начина, по който го презентирате е най-добрият. Добрата идея си е добра идея, както и да я погледнете, но ако я затрупате с ненужни и объркващи детайли, може да не получите отговора, който очаквате.

2. Сами създайте късмета си

Създаването на късмет е една игра на числа и вероятности. Колкото повече възможности си създадете, в толкова повече „тегления“ от лотарията ще участвате. Създаването на подобни възможности може да бъде толкова лесно, колкото да заговорите някого в кафето или пък да отидете на работа по друг маршрут.

Пътят към успеха не е само един. Ако се движите в няколко различни посоки, може да намерите обща връзка, която да ви отведе до крайната точка, която искате да достигнете.

3. Бъдете готови да направите онова, което другите не биха

В книгата „Common Denominator of Success“, Албът Е. Н. Грей казва, че желанието и готовността да направите това, което неуспешните хора не биха направили, е ключът към успеха.

Не си мислите, че това означава просто да полагате повече усилия от останалите, Грей по-скоро има предвид, че трябва да се занимавате само правилните неща, които могат да помогнат за вашето развитие.

Това може да означава, например, да работите по 18 часа на ден или пък да се приберете рано от работа, за да прекарате повече време със семейството си. Второто в случая е начин да се презаредите с енергия и да получите необходимото вдъхновение за още по-ефективна работа

4. Не се страхувайте от провалите

Повечето предприемачи не се страхуват от провалите. В противен случай, те все още щяха да работят за някой друг и да се надяват на сигурната заплата.

Когато успехът и провалът в бизнеса зависят от всяко решение, което правите, човек започва да прави по-консервативни избори. Вашата готовност да залагате на новото и недоказаното, с риск да се провалите, в комбинация със способността да приемете неуспехите и да продължавате напред, са нещата, които ще ви превърнат в успешен предприемач.

„Успехът не се измерва в дните, когато слънцето грее, а в тъмните, бурни и облачни дни. Ако не можете да приемете провала, никога няма да срещнете успеха.“, казва звездата от телевизионното шоу за предприемачи Shark Tank, Робърт Хержвец. По тази причина, винаги насърчавам моите клиенти да си взимат поука, както от доброто, така и от лошото,.

5. Инвестирайте в хората

Понякога най-добрият начин да държите главата си вдигната е като подадете ръка на останалите.

Повечето предприемачи осъзнават, че времето им е скъпо и, че не могат да си позволят да го пилеят за безсмислени задачи. Въпреки това, ако отделяте част свободно си време, за да помогнете за развитието и растежа на другите, вие правите инвестиция, която може да се изплати стократно в бъдеще.

Говоренето пред групи от млади професионалисти за това, как сте започнали и развили собствения си бизнес, може да ви напомни, защо самите вие сте решили да станете предприемач. Добавете към това и множеството обществени програми, към които може да се присъедини вашата компания, и получавате една комбинация, с която вие и вашите служители може да се гордеете.

Майкъл Нойс, треньор в областта на предприемачеството, заEntrepreneur.com

Източник: http://www.manager.bg