Неостаряващи стратегии за успешно предприемачество

Неостаряващи стратегии за успешно предприемачество
Неостаряващи стратегии за успешно предприемачество
Снимка: Shutterstock

В непрестанно променящия се бизнес климат днес един предприемач може лесно да стане жертва на собствените си амбиции и да бъде затрупан от огромния товар, вървящ ръка за ръка с тях.

Жизненоважно е да се концентрирате върху целите, които сте си поставили при създаването на компанията, и да игнорирате всичко, което може да ви отклони от пътя, водещ до желания краен резултат.

Дори и да имате солиден план за развитие на вашата фирма, като всеки добър предприемач трябва да отделите време за няколко неща, които ще ви отворят врата към успеха:

1. Проучете конкуренцията

За да бъдете успешен предприемач, трябва да знаете кои са вашите конкуренти и да познавате добре продуктите и услугите, които те предлагат. Това ще ви помогне при избора на стратегия за рекламиране и предлагане на вашия продукт, използвайки слабите страни на съперниците ви като ваше предимство.

2. Пестете пари, без значение колко добре върви бизнеса

Ако трябва да бъдем искрени, най-добре е да живеете колкото се може по-пестеливо.Трябва да бъдете максимално консервативни със своите доходи, за да можете да се справите с тежките провали и падения, които са неизменна част от работата на предприемача.

Поддържайте неприкосновен фонд в банка – финансов капитал, равняващ се доходите ви за няколко месеца, ако не искате да бъдете неприятно изненадан от най-различни непредвидими обстоятелства.

3. Инвестирайте в изследвания и развитие на нови продукти и услуги

Научете се да разпознавате новите продукти и услуги, които биха могли да подобрят дейността на вашата фирмата. Изключително важно е да сте в крак с времето и да обръщате внимание на последните нововъведения и тенденции във вашата сфера на бизнес, ако не искате да изостане зад преките си конкуренти.

Възползвате ли се напълно от възможности, които предлагат новите технологии?

Има ли мобилно или компютърно приложение, което може да ви помогне да управлявате времето си по-ефективно?

Има ли услуга, която да ви позволи да делегирате по-добре базовите задачи, давайки ви възможност да се концентрирате върху приоритетните проекти?

Това са само част от въпросите, които трябва да си зададете.

4. Не се насочвайте към големите пазари от самото начало

Избягвайте експанзията към големите пазари в началните етапи от развитието на вашата компания. Желанието да  „уловите дори само 1% от пазара в Китай“ констатира начин на мислене, който може да ви донесе само проблеми.

Маркетингът, концентриран върху по-малки пазарни ниши, може да бъде значително по-ефективен, особено ако имате предвид тези три неща:

Посрещнете специфичните пазарни нужди, като предложите нещо ново и вълнуващо.

Научете „езика на пазара“ и опознайте горещите точки.

Езикът, който използвате, трябва да бъде в пълен синхрон със всеки аспект на маркетинговата ви кампания, включително и нейния слоган.

5. Вслушайте се в критиките на клиентите

Зз да разширите своя бизнес, трябва непрекъснато да се вслушвате в мнението на вашите клиенти. Не е от особено значение, ако един човек не харесва вашите продукти, но ако много хора искат нови функции и услуги, които не предлагате, трябва да бъдете готови да се адаптирате към желанията на пазара.

6. Реагирайте на промените

В света на бизнеса, промяната е неизбежна. Тези, които са способни да отговорят на промените в търсенето и предлагането на пазара, са гъвкави и подвижни. Предприемачът винаги трябва да бъде готов да реагира на тези промени и да приспособи бизнеса си към новосъздалата се ситуация.

Ако виждате, че продуктите и услугите ви имат нужда от изменения, не бъдете тези, които ще ги направят в последния момент, когато сте изгубили позиции срещу директните си конкуренти.

Осъзнайте от самото начало, че мястото, на което се намирате в момента, може да бъде различно от това, на което ще се окажете в бъдеще. Липсата на гъвкавост може да доведе до загуба на клиенти, печалби и дори пълен бизнес повал.

По материал от Entrepreneur.com 

Източник: http://www.manager.bg