5 стратегии за тези, които не могат да се справят с нова позиция

Пет начина да се свържете емоционално с вашия екип

Всеки втори служител не успява да се справи с работата през първите 18 месеца след повишението – това сочат изследвания на Gartner. Според McKinsey всяка трета промоция се възприема като провал или пълен провал.

Получили ли сте желано повишение, но смятате, че новите задачи не зависят от вас? Тези стратегии ще ви помогнат да влезете в ритъм и да се представите по най-добрия начин.

Изяснете очакванията

Разбирането на очакванията на мениджъра е от решаващо значение за постигането на добри резултати. Повече от половината служители обаче не знаят какво точно се очаква от тях и много мениджъри не смятат за свой прерогатив да съобщават това. Тези резултати дава проучване на института Галъп, в което участват 2,2 милиона души от 550 организации по света.

Тук трябва да сте проактивни.

  • Изяснете какви резултати се очакват от вас, как ще бъдат оценени и в какъв срок трябва да бъдат постигнати.
  • Споделете своя план за действие.
  • Бъдете открити относно възможностите си.
  • Ако са необходими допълнителни ресурси, по-добре е да кажете това веднага, за да не се налага безкрайно да отлагате крайния срок.
  • И не се притеснявайте да поискате помощ, ако имате нужда от нея.

В идеалния случай това трябва да се обсъди предварително, така че всички участници да са незабавно наясно със ситуацията и да могат да ви помогнат да се придържате към плана. Разбирането на очакванията на мениджъра е много важно, за да избегнете грешки и да не почувствате, че новата позиция не отговаря на задачата.

Търсете и използвайте обратна връзка

Лидерите трябва да предоставят редовна и конструктивна обратна връзка, за да помогнат на служителите да постигнат целите. Мнозина обаче не правят това или избират форма, която не е от полза за служителите.

Не чакайте до вашата годишна среща или официална среща, за да идентифицирате вашите силни страни и области за растеж. Имате нужда от тази информация точно сега и единственият начин да я получите е да попитате другите.

Изберете 6 души, на които имате доверие, и се пригответе да научите истината от тях. Ако сте мениджър, уверете се, че те се чувстват удобно да споделят честна обратна връзка и не се страхуват да наранят чувствата ви. Поискайте външни мнения и какво можете да направите, за да станете по-ефективни.

Помислете за вероятността събеседникът да не иска да ви критикува. Бъдете проактивни и задавайте повече въпроси, за да получите ценна представа.

Подгответе амбициозен план за обучение

Изглежда, че нямате достатъчно знания? Не го приписвайте като синдром на самозванеца – по-скоро осъзнавате, че имате какво да научите.

Бъдете проактивни и направете план, който отчита компромисите. Може да се наложи да се откажете от нещо, което ви харесва, за да се съсредоточите върху нещо по-важно – да прекарате един уикенд в учене или усвояване на умение, което е извън зоната ви на комфорт.

Потърсете съвет от колеги, по-опитни служители и експерти. Понякога агресивен план за обучение е единственият начин да се адаптирате към новите изисквания.

Укрепване на хоризонталните връзки

Много професионалисти обръщат специално внимание на отношенията със своите ръководители и подчинени, забравяйки за тези, които са на едно ниво с тях. На нова позиция обаче е особено важно да покажете, че заслужавате доверие и можете да работите като екипен играч. За да направите това, инвестирайте време и усилия в хоризонтални връзки.

Не знаете как да намерите време? Използвайте редовни допирни точки, за да научите повече за вашите колеги. Преценете как вашите умения и отговорности могат да им бъдат от полза. Ако разбират, че може да ви се има доверие, те ще ви подкрепят и ще ви помогнат да се ориентирате в новата си среда.

Помоли за помощ

Трябва да постигнете резултати възможно най-скоро, особено ако не се справяте с ролята си и не привличате вниманието към себе си. Не се притеснявайте да поискате помощ. Използвайте опита и знанията на хората около вас и положете всички усилия за постигане на целите навреме – ръководството определено ще забележи това.

Трудностите на нова позиция сериозно влияят на мотивацията. И въпреки че подкрепата на работодателя е много важна, проблемът не може да бъде решен без проактивност. Открито обсъждайте очакванията, искайте обратна връзка, развивайте и развивайте отношения, за да обърнете ситуацията във ваша полза.