Тези 8 фактора определят мотивацията на повечето хора. Ето как да го увеличите

Дистанционната работа започва да се превръща в новото нормално

Животът ни става по-приятен и бизнесът ни по-успешен, когато работим с истинска страст. Говорим за основните фактори на мотивацията и тяхното управление.

Тежестта на мотивацията лежи върху индивида, а не върху лидера. Това чувство идва отвътре и не може да бъде създадено от нулата. Но можете да опитате да разберете какво мотивира един служител и след това да оформите работната среда, да разпределите задачите и да изберете думи, които да ангажират – и преди всичко да не саботират – какво ги мотивира.

Ето списък с опции, които може да са добра отправна точка за изследване. Но не забравяйте: жизнената ситуация на човек може да се промени, а заедно с това и факторите на неговата мотивация.

постижения

Този човек щателно поддържа списъци със задачи и с удоволствие отмята всяка завършена позиция. Ако изпълни задача, която не е била в списъка, той ще я добави след това и веднага ще я зачеркне.

Той е добър в разделянето на голяма дългосрочна цел на междинни стъпки, но плановете, които са твърде големи и абстрактни, могат да го объркат.

Ако той се лута безцелно из коридорите или каналите на Slack, проверете дали има още цели в списъка му със задачи, които може да зачеркне днес.

Приятелски отношения

Хората са социални същества, но общителността има спектър, а някои са в крайна сметка. Нека такъв човек се радва на приятелско общуване и той ще бъде изпълнен с мотивация; лиши го от компания и той ще се обърка. А по време на пандемията, когато повечето му колеги работеха от вкъщи, производителността му спадна толкова много, че при други условия той трябваше да бъде уволнен.

За други комуникацията може просто да бъде фактор, чиято важност нараства и намалява. Може би този човек просто се е преместил от друг град, за да работи за вашата компания. Или може би цял живот е живял тук и има много приятели и роднини в района.

Такива хора се радват на приятелски отношения, но е малко вероятно да оценят „доброволно-принудителни“ срещи.

Признание

Този служител живее, за да бъде признат за приноса си, независимо дали е изпълнил план или е организирал парти. Той се радва на награди, отличия и възможността да се качи на сцената, така че всеки да може да види как го почитат.

Това, което работи за него обаче, не работи за всички. Някои хора, напротив, избягват публичността и предпочитат да получават похвала в личен разговор.

Подобно на парите, признанието може да се обезцени. Ако някой получи обществена похвала за завинтване на електрическа крушка, това ще намали заслугите на човека, който е спестил на компанията 100 000 долара.

Статус

Въпреки че признание може да бъде постигнато от всеки – въпреки че е важно да не го отчитате – статусът по дефиниция е игра с нулева сума. Става дума за това каква позиция заема един човек по отношение на другите. Един от начините за определяне на статуса е чрез длъжност, а за някои придвижването нагоре в ранговете е много важно .

 

Въпреки това, някои хора се интересуват много по-малко от това… докато някой друг не бъде повишен. Не всички искаме да сме на върха на планината, но не искаме и да падаме. Повишенията винаги могат да създадат ситуация, при която мотивацията на един може да демотивира много други.

Безопасност

Някои от нас се тревожат повече за бъдещето, други по-малко. Някои хора са толкова тревожни, че това им пречи да работят добре.

Такъв човек никога няма да каже, че парите го мотивират, но за него те са начин да си осигури спокойствие. Той цени трудовите договори, които му осигуряват дългосрочна видимост. В същото време той наистина не харесва слуховете за големи промени, като сливания и съкращения.

Ако имате такъв човек в екипа си, не забравяйте да общувате с него при първите признаци на несигурност. Може да не е възможно да му гарантирате стабилност, но ще бъде полезно просто да обсъдите какво го притеснява.

Нуждата от сигурност също може да се промени с развитието на житейските ситуации: лесно е да си безгрижен, когато няма ипотека и семейство, което да издържаш.

Майсторство

Някои хора изпитват удовлетворение от простото усъвършенстване на своите умения. Има медитативно удоволствие да го показваш и да ставаш по-добър в него, дори когато никой не гледа.

Човек, чиято мотивация е майсторството, остава самодостатъчен, докато работи до границата на настоящите си способности.

Често мениджърите могат неволно да унищожат мотивацията му. Веднага щом започне да получава твърде прости задачи или се премести на нова позиция, която не е свързана с любимата му сфера на дейност, той веднага ще напише писмо за напускане.

Автономия

Има категория хора, на които локдаунът им хареса – премествайки се в домашен офис, те придобиха силата сами да управляват времето си. Такъв човек е добре запознат с динамиката на бизнеса и ежедневието. Традиционният график никога не е подхождал на работата му, часовото забавяне на нощната сова и непредсказуемия домашен живот.

Пандемията научи много компании, че могат да се доверят на тези хора: просто им дайте гъвкавост и те ще свършат работата навреме и на необходимото ниво.

Значение

Животът трябва да бъде изпълнен със смисъл. Но очакването всеки да намери смисъл в живота чрез работа е прекалено. За някои това е средство за постигане на чисто лични цели, като предоставяне на повече възможности на децата. И това е добре; тези хора могат да бъдат също толкова продуктивни, колкото и тези, чиято цел е работата.

В същото време не всяка организация предлага достатъчно смислена цел, дори и да се опитва да представи бизнеса си в такава светлина. Но тези усилия едва ли ще се отплатят в дългосрочен план.

Този списък трудно може да се нарече пълен. Понякога ние и работата ни показваме най-добрата си страна единствено въпреки нещо. Ако пренебрегнете пълния спектър от мотивация, е трудно да разберете защо ангажираността на служителите може да варира толкова много, колкото е.

Мотивацията е много чувствителна тема. Би било грешка да се мисли, че управлението има за цел да подобри ефективността на екипа, като свири на тяхната мотивация като клавишите на пиано.

Освен това разбирането какво мотивира човек не е толкова лесно. Ами ако попитате за това директно? Отговорът ще бъде полезен и искрен само ако той разбира достатъчно себе си и е готов да се довери на лидера и ръководството като цяло.