18 съвета, които ще ви помогнат да се справите с провала

18 съвета, които ще ви помогнат да се справите с провала

18 съвета, които ще ви помогнат да се справите с провалаНеуспехи са част от живота. Въпреки добрите намерения, дългите безсънни нощи, големите рискове и упоритата работа, шансът за провал винаги съществува.

Този факт от живота не носи особено голяма утеха. Да гледате как нещо, което сте изградили с много труд и пот се разпада пред очите ви, може да бъде крайно вбесяващо и деморализиращо. По-лошо, то може дори напълно да ви парализира и да ви накара да се съмнявате в собствените си умения и способности.

Преди да попаднете в един безкраен кръговрат от депресия и негативни чувства, не забравяйте, че е възможно да се изправите след провала, по-силни от всякога.

Това са 18 съвета от учени и предприемачи, за това как да се справите с провала.

1. Тъгувайте

Да, правилно прочетохте. Тъгувайте. Позволете си да почувствате всичко, което изпитвате. Заради този провал, вие тъгувате за загубата на личността и бъдещето, което сте си представяли. Изразената скръб и съжаление за изгубеното може да облекчи вашите страдания.

„Съществува естествен траурен период. Ако не затваряме чувствата си, вътре в себе си, имаме силата да се справим с тях.“, казва Алфред Маркъс, професор в университета на Минесота.

2. Не тъгувайте прекалено дълго

Колко дълго, е прекалено дълго, когато говорим за период на скръб и съжаление? Някои предприемачи предлагат да си поставите фиксирана дата, след която да продължите напред.

След загубата на Олимпиадата от 2006 година, скиорът Джереми Блум се изолира за 48 часа от външния свят, за да анализира случилото се. След тези два дена, той продължава напред без да мисли за миналото. Тази отдаденост към бъдещето е от ключово значение за справянето с всички несгоди, казва Блум.

3. Бъдете честни със себе си

Погледнете трезво на ситуацията и набележете ясно причините и резултатите от провала. Анализирайте какво точно се случи и защо.

Ако имате нужда, потърсете приятел или ментор за външна оценка и перспектива. Те трябва да ви държат отговорни за грешките, които вие подсъзнателно ще опитате да рационализирате и откъснете от себе си, казва проф. Маркъс.

„Хората, с които искате да се свържете, са тези, на които искате да покажете, че може да си извадите поуки от провала и да продължите напред.“, добавя професора.

Намерете начин да бъде искрени и открити относно вашите неуспехи. Да си признаете грешките може да бъде трудно и болезнено, но по този начин гарантирате, че няма да ги повторите.

4. Простете си

 

Преди шест години се случи немислимото за бизнес консултанта Джийн Хамет. Бизнесът му рухва под тежестта на лоша сделка, която е извън неговия контрол. Не след дълго, той остава без доходите, нужни, за да се справи със скъпите и сложни правни въпроси. Той трябва да продължи напред, ако иска да се справи със ситуацията. Преди обаче да поеме по този път, Джийн трябва да прости на себе си.

Той гледа как негови приятели се справят с предизвикателствата и разбира, че прошката води към устойчивост и издръжливост. Въпреки че проблемите му са били само и единствено негови, той разбира, че не е сам.

„Успях да забравя за болката и да поема отговорността за случилото се. Прощавайки на себе си, аз научих най-важният урок, в това пътуване.“, казва Хамет .

5. Разберете какво ви прави щастливи

Имате ли хоби, което обичате, или места, които ви карат да се чувствате щастливи? По време на трудните периоди, позитивните мисли могат да ви предпазят от депресия и потиснатост. „Позитивността е от ключово значение, тъй като тя подхранва устойчивостта и постоянството“, твърди Барбара Фрердриксон, професор по психология в Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил.

Отрицателните емоции могат да забавят процеса на възстановяване, тъй като те подхранват стреса и страха, блокират идеите и решенията за справяне със проблема. Положителните емоции, от друга страна, могат да разширят вашия кръгозор.

6. Бъдете благодарни за това, което имате

Нещата не са чак толкова зле, нали?! Понякога всички имаме нужда от това напомняне.

По тази причина, предприемачът Мат Мейбъри препоръчва всеки ден, без изключение, да си записвате нещата, за които сте най-благодарни. Списъкът има и практическо приложение. Ако сте изправени пред неуспех, можете бързо да го прегледате и да видите колко много други неща вървят по план и, че животът ви всъщност никак не е лош.

7. Медитирайте

Музикалният магнат Ръсел Симънс гарантира за положителният ефект от медитацията. Той съветва да отделите по 40 минути на ден за тих и спокоен размисъл. Симънс твърди, че  медитацията изчиства съзнанието му от излишни неща, които само го разсейват и му помага да се фокусира над своята креативност.

8. Помогнете на някого

След преживян неуспех, потърсете начин да бъдете полезни. Джон Брубейкър е работил като треньор по лакрос в края на 90-те, но след време е попаднал в задънена улица. Изглежда, че колкото по-усилено е работил, за да спечели всеки мач, толкова повече е губил.

Неговият ментор му предложил да пренесе фокуса си от желанието за победа , към желанието да помага. По този начин той започва да се концентрира над потенциала на своите играчи и да коментира победите, колкото се може по-рядко. Брубейкър споделя, че колкото повече е помагал на отбора си, толкова по-често е започнал да побеждава.

9. Търсете възможности

Провалите без съмнение са много неприятни и натоварващи. Всеки от нас има различна толерантност към стреса, едно оптимално ниво на напрежение, което прави работата ви интересна и интригуваща. Когато, обаче прекрачим границата на този толеранс, започваме да вземаме лоши решения и да страдаме от здравословни проблеми.

„За да контролирате вашите нива на стрес, помислете за възможностите, които изникват от всяка напрегната ситуация“, съветва Дейвид Балард от Американската асоциация на психолозите. Може би буреносният облак, който е надвиснал над вас има светла страна, в лицето на спестено време или пари, които да използвате за нещо друго.

10. Забравете за победите

Джереми Блум, който в момента е изпълнителен директор на софтуерната фирма Integrate, знае доста за победите. Преди да се насочи към софтуерния бизнес, Блум е бил играч от NFL и олимпийски скиор. Но той знае също толкова и за загубите. Въпреки че е световен шампион, той не успява да се качи на подиума на две поредни олимпиади.

Блум използва редица стратегии и методи, за да продължи напред, сред които и премахването на нуждата от победи, от неговия живот. Получава тази идея от книгата „The Power of Intention” на Уейн Дайър. След дълги години на ожесточено съревнование и конкуренция, Блум заявява, че в началото му е било трудно да приеме мисълта, че крайната победа не най-важната част от състезание.

Той обаче не се отказва от тази стратегия и дори започва да помага на своите конкуренти. След време Блум печели отново, като дори следващата година взема повече Световни медали, от който и да е състезател в неговата дисциплина.

11. Мислете мащабно

Някои проучвания показват, че ако визуализирате успеха, може да накарате мозъка си да вярва, че сте способен да постигнете дори невъзможното.

В едно изследване участват 30 души, които трябвало да направят по-силни мускулите на своето кутре в рамките на 12 седмици.

Някои се отдали на усилена физическа подготовка,  а други се фокусирали над визуализирането на по-силния малък пръст. Резултатите от физическата подготовка били най-добри, увеличавайки силата на кутрето с 53 процента, но умственото визуализиране, успяло да повиши неговата мощ с цели 35 процента.

Изследователите твърдят, че умственото обучение може да засили някои сигнали в човешкия мозък, повишавайки неговата активност. Така че, следващият път, когато се заемете с нещо, което е много трудоемко, най-добре е да визуализирате пътя към успеха, за да ускорите работния процес.

12. Мислете в малки мащаби

Постоянството има множество плюсове, но то носи със себе си и много рискове. Поредният опит може да се превърне в трети, пети и така нататък, докато не изчерпате всички ценни ресурси, които може да използвате за нещо друго.

Вместо да поемате големи рискове, концентрирайте се над по-малките залози, съветва Итън Молик, асистент професор по мениджмънт в Пенсилванският университет.

Според него малките стъпки могат да ви помогнат да тествате почвата и да планирате пътя, обратно към успеха. Този процес е пълен с малки и незначителни неуспехи, от които да се учите и развивате.

13. Припомнете си, че и това ще отмине

Някои хора приемат неуспехите много лично. Провалът може да ви убеди, че нямате бизнес нюх или нужната интелигентност, за да постигнете своите цели. За да се справите с тази мисъл, не персонализирайте загубата и помнете, че рано или късно това ще отмине.

14. Слушайте чувствата си

Не е задължително негативните емоции да водят до лоши резултати. Експерти напомнят, че емоции като вина, тревожност, завист и гняв могат да бъдат знаци, че „ние се опитваме да се предпазим от лошото поведение, нашето собствено или на някой друг.“

Изолирайте това, което чувствате. Клиничен психолог предлага да дишате дълбоко, за да оределите дали сърцето ви прескача (което може да символизира загриженост ) или усещате тежест в гърдите (което може да сочи към тъга).

След това анализирайте причините за това усещане и какво може да направите, за да се справите с него. Превръщането на тези неприятни чувства в мотивация може да ви подтикне към конструктивни действия.

15. Забравете за перфекционизма. Бъдете последователни

Когато сте готови да се върнете към нормалния ритъм на работа, не действайте лекомислено и прибързано. Подгответе реалистичен и последователен план за изграждане  мрежа от продавачи, инвеститори и клиенти. „Ежедневната работа към постигането на крайната цел е ключова за създаването на инерция“, по думите на поведенческия експерт Джеймс Клиър.

Когато работите към постигането на една главна цел, малките индивидуални неуспехи имат по-слабо влияние.

16. Не се изолирайте

След неуспех, може да се чувствате сякаш сте радиоактивни и да има хора, твърде близо около вас. Да бъдете постоянно сам с мислите си, няма да ви помогне да преминете през този период.

Започнете постепенно, прекарвайки време с вашите приятели и семейство. Когато започнете да се съвземате, започнете да ходите на форуми и конференции, където може да се запознаете със съмишленици.

Вие не сте първия, които се е провалил и със сигурност няма да бъдете последния.

17. Не се страхувайте да опитате отново

Когато имате страхотна идея, която искате да споделите, най-вероятно ще трябва да преминете през познати наставници, съветници, инвеститори и служители. Когато говорите с тях, бъдете подготвени за въпроси свързани с това, какво ще бъде различно, в сравнение с последния ви провал.

Когато им обясните своето виждане, не заемайте извинителна и отбранителна позиция. Вместо това, покажете какво сте научили от неуспеха и как ще приложите новите си знания на практика.

18. Напомнете си за вашите успехи

Въпреки че най-вероятно сте напълно обладан от негативните емоции свързани с провала, важно е да си припомните за всички успехи, които сте постигнали до момента. Не бъдете твърде строг със себе си и не забравяйте, че сте се справяли с подобни предизвикателства и преди и че може да го направите отново.

По материал от Entrepreneur.com 

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/trayna-18-neshcha-koito-shche-vi-pomognat-da-se-spravite-s-provala?page=0%2C2