Лидерите правят това всеки ден

Никога не казвайте „Не зная...“

Никога не казвайте „Не зная...“ Тайната на доброто лидерство не е в чашата сутрешно кафе и началната мотивация, въпреки че те със сигурност не пречат. Общото между добрите лидери дори и от различните видове бизнес може да бъде открито под формата на няколко базисни навика, които те демонстрират всеки ден.

Ето кои:

Вдъхват оптимизъм.

Може да е натоварващо да се очаква лидерът винаги да бъде човекът, който гледа от положителната страна на нещата. Особено, ако позитивите се броят на пръстите на едната ръка. Но, дори ръководителят да е единственият, натоварен с това “бреме”, ако е добър шеф, той не забравя, че след известно време положителното настроение и позитивните мисли ще започнат да се разпространяват и сред останалите от екипа.

Те са истински.

Великите лидери са искрени във всяко свое действие, без значение колко маловажно е то. Тe са себе си и не правят компромис със своите ценности и вярвания, в опит да се харесат. Правят нещо, защото вярват, че то е правилно. Вярват в думите си, в хората, които работят за тях, и най-вече в себе си.

Уверени са. 

На всички ни се случва да имаме неприятни дни, а понякога дори и седмици, но има хора, които ни помагат да продължим напред и да забравим за проблемите, дори когато ни се иска да се скрием в някои ъгъл и да избягаме от нашите отговорности. Увереността е нещо, което е присъщо за добрите лидери, дори във времената на нещастие и провал.

Общителни. 

Те  изглеждат едновременно достъпни, но и достатъчно отговорни, за да се грижат за проблемите на служителите по възможно най-ефективен начин. Тяхната състрадателност и възприемчивост насърчава служителите да вярват и да се доверят на всяко обещание.

Решават и се придържат към взетото решение, не променят стратегията и мнението си. 

В един свят, в който хората постоянно променят мнението си за най-различни неща, става все по-трудно да се намери нещо стабилно, за което да се задържим. Бизнес лидерите са тези, които могат да осигурят тази стабилност. Те са решителни, когато всички останали са колебливи.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник:http://www.manager.bg/liderstvo/trayna-5-neshcha-koito-dobrite-lideri-pravyat-vseki-den