Добрите лидери не пренебрегват тези 6 правила

Добрите лидери не пренебрегват тези 6 правила

Добрите лидери не пренебрегват тези 6 правила Прекарвам много време,  пишейки и говорейки за различните аспекти на лидерството, които водят високоефективните екипи до успех.

В края на краищата, лидерите или се справят със своите задачи или не. Те създават печеливши екипи, или посредствени групи.

Успявал съм многократно, но съм се и провалял още толкова. Като лидер. В армията. Като предприемач. Като съпруг и баща.

Когато анализирам какво работи и какво не, достигам до 6 основни принципа, които водят до добри резултати.  Понякога под позитивен резултат имам предвид не точно „огромен успех“, а поне не пълен провал.

Независимо дали ръководите екип в армията, в корпоративния свят, като предприемач или във вашето семейството, великите лидери трябва да…

… са страстни

Вярвайте в своята мисията с цялото си сърце. Ако не го направите, екипът ви веднага ще го усети. Накарайте останалите да мислят в по-голям мащаб, да разбият рамките на статуквото и да предприемат инициатива.

… знаят до къде се простират техните граници

Никой лидер не може да се справи сам с всичко и да разреши всеки проблем. Като лидери, ние трябва да се съсредоточим над силните си страни и да възложим задачите, с които не се справяме добре на най-доверените ни членове на екипа.

Всички високоефективни екипи са съставени от членове с различни умения и опит, които споделят отговорността и заслугите за постигнатите успехи.

… приемат това, което не знаят

Вие не сте, а и не трябва да сте експерт по всичко. Никога няма да знаете всички отговори. Създайте култура на учене и приемете промяната и обмена на информация.

… намерят своето предназначение и цел

Без да имате цел, няма как да вдъхновите отбор, които да застане зад определена идея и визия. Какъв е смисълът от този екип? Каква е идеята, върху която се базира вашият лидерски модел? Когато екипът разбира „защо“ вземате дадени решения и какви са причините за вашите действия, много по-вероятно е служителите ви да чувстват връзка със своята работа и да започнат да поемат инициатива.

… знаят, че задачата не може да бъде изпълнена без екип.

Без екип не може да бъдете истински лидер. Великите лидери поемат голяма част от вината, когато нещата се объркат и малка част от заслугите, когато екипа успее. Те дават на своя отбор точната информация и ресурси, от които той имат нужда . Те премахват проблемите и знаят кога  да не се пречкат.

… осъзнавят, че пътят към успеха може да бъде различен от този, който първоначално са си представяли

Промяната е неизбежна. Печелившите екипи осъзнават този факт и техните лидери приветстват адаптацията. Планирането е важно, но плановете се променят. Великите лидери инвестират време и ресурси в подготовка на своите екипи за различни ситуации и за развитието на умения, необходими за изграждането на печеливша култура.

Брент Глийсън, военноморски „тюлен“ и съосновател на Internet Marketing Inc, за Inc.com

Източник:http://www.manager.bg/liderstvo/trayna-6-neshcha-koito-dobrite-lideri-ne-prenebregvat?page=0%2C1