Разликите в мъжкия и женския подход към работата

Разликите в мъжкия и женския подход към работата
Разликите в мъжкия и женския подход към работата
Shutterstock

Жените днес са почти 50% от активно заетото население на планетата. Расте делът на дамите, заемащи ръководни длъжности в държавни организации и частни компании.

Безспорно положителната тенденция обаче продължава да крие много неизвестни, които на този етап се концентрират около глобалния въпрос кой е по-справедливият подход във висшия идеал за равенство: въвеждането на задължителни квоти за жени във висшата йерархия или естествения подбор на конкурентоспособността.

Цивилизационните условности като среда, образование, квалификация не са в състояние да заличат фундаменталните различия между мъжа и жената. А тези различия са факт и на работното място. Ясно се проявяват при общуване, изпълнение на задачи, справяне със стреса и други ежедневни компоненти на кариерата. Кои са те, анализират Барбара Анис и Джон Грей в книгата си „Работи с мен”. Те разсъждават и над въпроса за постигането на оптимална симбиоза и ефективно управление над смесен колектив.

“По-задълбоченото разбиране на джендър различията трябва да доведе до нарастване на взаимното уважение към противоположния пол и да бъде използвано за благото на компанията”, пишат авторите. По тяхно мнение, съществуват четири основни различия между мъжете и жените на работното място.

 1. Мъжете и жените разбират по различен начин баланса между работа и личен живот

Жените по правило са по-отзивчиви към различните нужди на компанията, докато мъжете често се фокусират върху една конкретна цел. Така например, ако при даден служител се появи конфликт между работата и личния живот, шефът жена ще е по-склонна да прояви разбиране и готовност за съдействие. Казано по-простичко, представителките на нежния пол ценят повече баланса между работата и личния живот, отколкото мъжете.

Според резултатите от проведено специално за книгата изследване с 2400 жени на ръководни длъжности в компании от Fortune 500, дамите най-често напускат работа заради проблеми в личния живот. Докато мъжете предпочитат да съхранят статуквото. Години наред представителите на силния пол съставляваха болшинството от заетото население и са свикнали с традиционната форма на мениджмънт и корпоративна култура, според която мъжът е длъжен да предпочита работата пред семейството, обобщават авторите на книгата.

2. Жените търсят съгласие, мъжете – бързи решения

Жените по-често задават въпроси, които помагат за обмяна на идеи и постигане на полезни за всички решения, пишат Анис и Грей. Дамите се стремят към съгласие, проявяват внимание към проблемите на другите и търсят подкрепа. Всичко това, по правило, мъжете не обичат да го правят.

Авторите цитират и професора от университета Дюк Ашли Розет, който казва в своя статия в New York Times: “жените по природа са по-чувствителни и внимателни към проблемите на останалите членове на екипа, което повишава климата на доверие в колектива”.

 3. Клубът “Само с връзки” продължава да работи

Основателят на LinkedIn Рид Хофман казва, че набирането на нови контакти е равносилно на ново CV. За съжаление, в някои сектори на икономиката максимата за кариерно развитие„Само с връзки”, продължава да е в сила. Което е сериозна пречка за обективното израстване на жените и представителите на различни малцинства. По този повод Мелиса Андерсън казва: “Не се учудвайте, че голфът и бизнеса вървят ръка за ръка. Голфът е почти задължителен елемент от лайфстайл образа на големите предприемачи и бизнес ръководители. А повечето жени не си падат по този спорт.”

 4. Жените и мъжете водят диалог различно

Мъжете обичат да се съревновават и затова в разговор често се прекъсват един друг, за да изразят позицията си. Докато жените предпочитат да постигнат съгласие, изслушвайки всички гледни точки.

И двата стила на общуване са ценни сами по себе си. Кейс Мерон, партьор в консултантска фирма Barbara Annis & Associates споделя в интервю за Fiscal Times, че “жените разглеждат проблема в неговата цялост и се стараят да го осмислят без анализ на детайлите, докато в същото време мъжете се фокусират върху детайлите и се опитват да решат проблема, разделяйки го на части”.

По материали на OpenForum

Източник: https://www.manager.bg/