Призив за действие – никога не го забравяйте!

Призив за действие - никога не го забравяйте!
Призив за действие - никога не го забравяйте!
Снимка: Shutterstock

Може да обявите най-добрата цена в света, но ако изпускате една ключова съставка, е твърде вероятно рекламната ви кампания да не получи буквално никакъв отговор. Никой не би искал това да се случи.

Ако искате хората да предприемат някакви действия и да купуват от вас, трябва да си поискате от тях поръчката. Изненадващо, повечето маркетингови съобщения не го правят.

Ако не включите в рекламата си силен и ясен призив за действие, просто си пилеете парите! Особено, ако става дума за кампания с директна поща. Много е важно да направите без съмнение ЯСНО какво е вашето търговско предложение.

Между другото, ако сте нови в директния маркетинг, призивът за действие (call to action) е думите, които подтикват читателя или зрител на рекламата да предприеме незабавно действие. В директната поща вашият призив може да бъде “За безплатна поръчка, обадете се на тел… ” или друго.

За да се сдобиете с реакция от клиентите, каквато желаете, вашето търговско послание трябва да ги убеждава, че те трябва да действат СЕГА.

Освен това, трябва да включите призива си повече от веднъж в писмото си с предложение за продажба. Защото при по-дълги текстове хората изпускат важен смисъл при четене. Инструкциите ви трябва да бъдат толкова прости, че едно 12-годишно дете да може да ги последва. Хората са заети и разсейвани. Когато до тях достига рекламата, често те мислят като деца.

Ето и един пример. Получих пощенска картичка от местната болница наскоро. Още си блъскам главата какво точно се опитваха от болницата да направят с тази кампания и защо са си похарчили рекламните пари за нея. Изглежда известяваха всички за пристигането на двама нови доктори и мисля, че търсеха пациенти с “консултативни и хирургични нужди”. Но още не мога да разбера каква беше целта на пощенската им картичка. Беше пълна каша.

Имам предвид, малко е абсурдно това, което са си предствяли. Какво са очаквали? Че ще получа картичка от болницата по пощата и ще си кажа “Хей, там идват двама (нови) лекари, (току-що излезли от университета), може би може да направят операция на мен (сега/ ако имам нужда някой ден)?”. Нещо, което намирам за още по-странно, е че тази маркетингова дейност идва от единствената болница в града. Дори няма конкуренция.

Ето как е по-добре тази болница, или други организации и места за клиентски услуги и продукти, да правят маркетинга си:

Не забравяйте хубаво да таргетирате аудиторията на кампанията си по пощата. Не разпространявайте до всички в градчето или квартала. Например, по-възрастните хора е по-вероятно да се нуждат от оперативни услуги. Или пък избрани лица, участвали в проучване и показали, че имат някакви болки и нужди.

Добавете призива за действие. Той трябва да е ясен и ефективен. За случая с болницата: може да изпратите информация от проучване с доклад по тема. Предложете безплатни консултации, за да се разбере дали човекът е правилният пациент за вас.

Градете доверие. Бъдете надежден източник. Звучете достоверно. В читателя не бива да се прокрадват и капка неяснота и съмнения.

Източник: http://www.manager.bg