Маркетингова проверка в четири стъпки

Маркетингова проверка в четири стъпки
Маркетингова проверка в четири стъпки
Снимка: Shutterstock.com

Винаги е добре да се припомня, че маркетингът е за това да бъдат информирани потребителите за продуктите и услугите и да им се казва защо трябва да изберат точно тази фирма пред конкурентната. Наистина е толкова просто.

А вие правите ли го? Ако имате съмнения в успеха си, може би е време да анализирате вашата маркетингова стратегия и да оцените усилията си по пътя към точката, която опитвате да прехвърлите.

Ежедневно наблюдавам как малки фирми се опитват да се позиционират на пазара като големите компании, докато същевременно са изпуснали основните компоненти, които ще накарат потребителя да купи продукта им. Моят първи съвет е да престанете да се съревновавате с най-големите. Намерете своя собствена ниша, рекламирайте я и станете един от тях.

Как да го сторите? Като придвижите клиента от привличането на внимание към това да го вдъхновите да предприеме действие, т.е. да бъде направена покупка от вас. Има 4 стъпки, с които можете да проверите дали наистина успявате да правите това:

Стъпка 1: Привлечете вниманието им. Имате конкуренция, не задължително огромна, но я имате. От вас зависи да се преборите за вниманието на хората. Това може да стане като отговорите на нуждите им. Като ги информирате за решението на проблема им, което предлагате. Ако не предоставяте решение, е време да се върнете на бялата дъска за чертане.

Стъпка 2: Създайте маркетингово съобщение, което говори на тях. След като знаете вашето решение, сега е време да създадете съобщение, което казва „Аз съм твоят отговор”. Правите ли го с вашето послание? Ако не, защо тогава мислите, че хората ще купуват продуктите или услугата ви? Ако вие не ги информирате за себе си, кой ще го направи вместо вас? Създайте така рекламното си съобщение, че лесно да се възприеме и да накара клиентите да влязат в магазина, където вашата марка се предлага, без да търсят продукта ви, и след това, когато го видят, веднага да го закупят.

Стъпка 3: Оценете различни маркетингови методи. Трябва да разберете кой точно работи за вас и да не рекламирате излишно там, където няма да окажете влияние.

Стъпка 4: Използвайте маркетинг методи, които са видими за вашия потребител. Причината, поради която трябва да оцените различни методи, е че така можете да изберете тези, които са по-видими за потенциалния, търсещ клиент. Защо да рекламирате в печата, когато вашите клиенти прекарват повече време, сърфирайки в интернет? Когато изберете правилните методи създавате позициониране, което е видимо. В противен случай хвърляте пари през прозореца.

Източник: Лаура Лейк за About.Marketing.Com, TheBalance.com

Източник: http://www.manager.bg