Практични съвети към младите лидери

Ето ги, истински ангажираните лидери!
Ето ги, истински ангажираните лидери!
Shutterstock

Хората периодично си дават различни обещания – да се хранят здравословно, да започнат да спортуват редовно или пък да прекарват повече време със семействата си. Това са достойни цели, но ето едно по-важно предизвикателство специално за младите хора: помислете сериозно за вашето развитие като лидери!

Предстоят ни трудни времена. Много от лидерите на бейби бум поколението не успяха в своите отговорности, чрез поставяне на собствените си интереси пред тези на техните организации. По този начин, те не успяха да служат на обществото по най-добрия начин. В резултат на това повече млади лидери от новото поколение трябва да поемат основни отговорности. За да бъдат подготвени за предизвикателствата, пред които ще се изправят, ние предлагаме следното:

Намерете си надежден наставник: Менторството е критичен компонент от вашето развитие като лидер. Проучване от 2004 г. показва, че е по-вероятно младите лидери с ментори да реализират професионални успехи, отколкото останалите, които разчитат само на собствените си сили и качества. Същността на ефективното наставничество развива връзка на доверие между наставника и наставлявания. Вашият наставник трябва да е някой, с когото имате истинска химия и който се ангажира с развитието ви.

Създайте група за развитие на лидерството: Повечето от нас имат малко време да помислят върху ценностите и характеристиките, които искаме да ни определят като лидери или върху трудностите, пред които сме изправени. Сформирането на група за развитие на лидерски умения може да ви даде повод да разсъждавате по-често над тези въпроси. Групите за развитие на лидерски умения обикновено са от по 6-8 души, които се срещат, за да споделят своите лични предизвикателства и да обсъдят най-важните въпроси в живота си. Намерете хора, на които можете да се доверите, споделяйте своите житейски истории, страсти или страхове.

Станете доброволец в гражданска организация: Бяхте ли в услуга на вашата общност миналата година? В ерата на Facebook лесно се губи връзката с реалния свят. Участието в местни организации – от религиозни до граждански групи – може да ви даде основата на лидерския опит, да ви осигури истинска връзка с хората около вас.

Работа или пътуване до нова страна: Сега глобалният опит е по-важен от всякога. В бъдеще културната чувствителност ще бъде по-важна характеристика за лидерите от чисто интелектуалните способности. Проучване на повече от 500 топ мениджъри е установило, че средно те са работили в четири страни, преди да завършат MBA степен и се очаква да работят в още пет през следващите десет години. Глобалното мислене и способността за ефективно сътрудничество между културите са основни качества за вдъхновените ръководители на глобални организации.

И накрая, задавайте повече въпроси, отколкото отговори: С високата скорост на промяната в света, не е възможно да има отговори на всички важни въпроси. Много по-важно е дълбокото любопитство към света, както и възможността да се създаде рамка за правилните въпроси. Нашето изследване показва, че най-големите грешки са резултат от решенията, взети от хора, без дълбоко разглеждане на важни въпроси.

Младите лидери скоро ще поемат ръководството в техните организации и техните общности. Наистина е жизненоважно отсега да предприемат стъпките, които описваме, за да бъдат подготвени за трудните предизвикателства на лидерството, пред които ще бъдат изправени.

Джон Колеман и Бил Джордж за Harvard Business Review

Източник: https://www.manager.bg/