PR стратегия за борба със слуха

PR стратегия за борба със слуха
PR стратегия за борба със слуха
Илюстрация: Shutterstock

От корпоративна гледна точка слуховете са като махленските клюки, но в глобален план. Някои от големите компании ги използват всеки ден. Чрез тях се намаляват и увеличават цените на акциите в търговията на фондовите борси. Те карат мениджмънта да променя фирмената си политика, да финансира мащабни пиар инициативи и да влага в разработването на нови продукти. Иначе се е случвало дори спортните отбори да извършват трансфери заради слухове. Актьори и режисьори са губили работата си и дългогодишната си кариера.

Честа грешка на тези, за които се разпространяват неприятни слухове, е да повтарят на глас самия слух. Например: „Не, не съм изневерил на жена си“ или “Не, не съм я удрял“, а също и “Не съм карал в нетрезво състояние“/“Не съм укрил данъци“. Подобно поведение се възприема като израз на паника и по-скоро затвърждава подозренията, че слуховете са верни.

Това разказва в сайта MarketingAbout/ TheBalance Гай Бергстром. Авторът дава няколко пиар съвета на публичните личности и мениджърите, на които се налага да се борят с лошите слухове:

Винаги изглеждайте спокойни, независимо колко се притеснявате и колко ужасяващи са слуховете за вас. Някои от атаките срещу публичните личности и хората с управленчески правомощия са толкова скандални и жестоки, че ги карат да загубят контрол и да избухват пред медиите. Агресивното поведение не в полза на засегнатата страна.

Игнорирайте ежедневните злонамерени клюки. Те са дезинформация и риск. Ако опитвате да се преборите със всяко подобно твърдение, ще загубите огромна част от ценното си време и ще съсипете нервите си.

Позволете на другите да ви защитават. Не се изправяйте срещу публичното очерняне сами. Особено в случай, че все още се чувствате силно разстроени. Ако вредните слухове засегнат репутацията ви, много пиар агенции ще научат за това и ще предложат услугите си. Понякога обаче е по-добре да се доверите на колегата или собственика, които се ползват с доверие и смятат, че искат и могат да се застъпят за вас.

Отречете големите слухове бързо, преди да са се разпространили и превърнали в невъобразими, провокиращи въображението твърдения. Класическо правило в пиара е, че мълчанието се приема като знак за вина, в случай че се е разпространила вредна за имиджа информация. Преди време имаше новинарски цикъл от 24 часа заради традиционните медии. Той позволяваше на публичните личности, например президентите, да се подготвят добре за отговор. Това време мина. Новините се разпространяват в целия свят за минути. Реагирайте веднага. Щом сте разбрали, че слухът се разпространява и обхваща повече медии, по-добре коментирайте.

Не можете просто да раните слуха, трябва да го убиете. В противен случай Цар Слух ще продължи да живее под някаква форма. Ще надиграете неговия ефект само, ако го отречете категорично. Най-добре е да предоставите и разпространите алтернативно обяснение. Ефектът ще е силен, ако неутрализирате възможната достоверност на слуха, като потвърдите с доказателства обяснението си за случилото се – чрез документи, видео, аудио записи, копия от билети, писма.

Източник: http://www.manager.bg