Оставете вратата отворена

Полезни съвети за борба със стреса на работното място

Полезни съвети за борба със стреса на работното място В работата ми като професионален коуч имам възможността да говоря с лидери и мениджъри от различни сфери на бизнеса по важни теми и въпроси. Едно нещо, което е характерно за всички успешни лидери, е че те следват политика на отворени врати.

Те са силно ангажирани с проблемите, желанията и нуждите на своите служители. Добрите лидери правят всичко по силите си, независимо от това колко са заети, да бъдат винаги на разположение на членовете на екип, когато те има нужда от подкрепа или искат да споделят някаква страхотна идея.

Политиката на отворени врати винаги е полезна, но днес, когато повечето хора работят от разстояние , тя придобива още по-голямо значение. Независимо дали „отворената врата” е под формата на видеоконферентна връзка, телефонна линия или друга форма на комуникация, има няколко начина, по които да я използвате, за да помогнете на вашите служители в тези трудни времена:

1. Облекчете тяхната тревожност

Когато хората се страхуват от нещо, идеята, че може да се опрат на рамото на техния ръководител, помага за намаляване на чувството на тревожност. Ефективният лидер разбира разпознава чувстват и мислите, които тормозят неговите служители, и знае как да ги насочва към по-позитивни размисли – умение, което е от изключително значение по време на криза.

2. Помогнете им да се ориентират извън зоната си на комфорт

Служителите са подложени на огромно напрежение. Рязката промяна в условията на работа, в начина на комуникация, в измерването на постиженията и в работно време, не е нещо, към което човек се приспособява лесно. Изправени пред тази ситуация, много хора избират да си заровят главата в пясъка и да се държат така, сякаш нищо не се е променил. Ролята на лидера в подобен момент е да даде на служителите си яснота и цел и да им помогне да се ориентират в „новото нормално“ в работата.

3. Помогнете им да се преборят със стреса

Оставен без контрол, стресът може да нанесе сериозни щети върху продуктивността и фокуса на служителите. В миналото може един или двама членове на екипа ви да се преминавали през труден период през едно и същ време, но днес всички хора са подложени на изключително високи нива на стрес едновременно. Вашето присъствие и планиране са от ключово значение, ако не искате нещата да излязат извън контрол.

4. Мотивирайте ги

В първите дни от кризата хората са по-съсредоточени и активно от обикновено. Тогава те са готови да направят всичко необходимо, за да се справят безупречно със задълженията си, въпреки трудностите. Когато кризата обаче продължава по-дълго от очакваното и нейният край не се вижда, хората започват да губят мотивация и физическото и психическото изтощение взема превес. В тези случаи гласът на силния лидер е едно от малкото неща, които може да върнат тяхната продуктивност и да ги накарат да продължат напред.

Накъдето и да се обърнете в момента, може да видите хора, които казват „ние сме заедно в тази ситуация“ или „ние сме тук, за да ви подкрепим“. По-важно е да покажете тази си подкрепа с действия, а най-добрият начин за това е като сте достъпни и на разположение за вашите служители, когато те имат най-голяма нужда от вас.

…………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Източник: https://www.manager.bg/