Нереалистичен, ненужен, разрушителен!

Нереалистичен, ненужен, разрушителен!
Нереалистичен, ненужен, разрушителен!
Снимка: Shutterstock

Вашият вътрешен глас (мислите, породени от вашите чувства) може да ви помогне да постигнете невъзможното или да съсипе напълно вашата кариера. Когато направите грешка, този глас може да я  превърне непреодолима пропаст или в нещо, от което да се поучите и да използвате по продуктивен начин.

Негативният вътрешен глас е нереалистичен, ненужен и саморазрушителен. Той ви хвърля в една емоционална спирала, от която трудно може да се измъкнете. е

Вътрешният ви глас се ръководи от вижданията, мислите и вярванията, които имате за себе си. Той играе една често подценявана, но изключително важна роля в успеха, защото може едновременно да ви стимулира да продължите напред, за да постигнете целите си, и да ви задържи на едно място, спирайки вашето развитие.

В TalentSmart направихме проучване на емоционалната интелигентност(EQ) на над един милион души и установихме, че 90% от хората, които могат да се похвалят със сериозни професионални успехи и добра кариера, имат високо EQ.Всички тези успешни хора притежават едно важно умение – способността да разпознават и контролират своите негативни мисли по такъв начин, че те да не им пречат да достигнат пълния си потенциал.

огато става въпрос за негативния вътрешен глас, ние открихме няколко често срещани мисли и вярвания, които могат да попречат на вашия успех. Ето някои от тях:

1. Съвършенството води до успех

Човешките същества по природа са склонни да правят грешки. Когато се стремите към перфекционизъм, неизменно оставате разочарован от вашето представяне и прекарвате времето си в мисли за това къде сте се провалили и какво сте можели да направите по-добре, вместо да се насладите на това, което сте постигнали.

2. Съдбата ми е предопределена

Прекалено много хора вярват в изключително ирационалната идея, че им е писано да успеят или да се провалят. Не се заблуждавайте, вашата съдба е в собствените ви ръце. Когато казвате, че вашите многобройни успехи и провали са предопределени от сили, които са извън ваш контрол, вие просто си търсите извинение, с което да обясните действията си.

Животът понякога ви раздава лоши карти, а друг път в ръцете си имате само аса, от които трябва да се възползвате. Вашата готовност да дадете всичко от себе си, независимо от ръката, с която разполагате, определя дали ще бъдете успешни или не.

3. „Винаги правя това“ или „никога не правя това“

В живота няма неща, които винаги правите или никога не бихте направили. Може да правите нещо много често или рядко, но създаването на начин на мислене, в който използвате само абсолютни стойности като „винаги“ и „никога“  е форма на самосъжаление. Той ви кара да вярвате, че нямате контрол над собственото си поведение и че никога няма да се промените. Не се поддавайте на тези мисли.

4. Успехът ми зависи от чуждото одобрение

 

Каквото и да мислят за вас хората в определен момент, трябва да знаете, че истината никога не е толкова добра или лоша, колкото те казват. Невъзможно е да не обръщате никакво внимание на чуждото мнение, но това не означава, че трябва да го приемате безрезервно. Когато не се водите от чуждото мнение, вие си позволявате вашата самооценка да идва самите вас, а това е значително по-полезно за изграждането на увереност и самочувствие.

5. Каквото е миналото, такова ще бъде и бъдещето

Повтарящите се неуспехи могат да подкопаят вярата ви във вашите способности и да ви накарат да мислите, че никога няма да постигнете нещо по-добро. В повечето случаи, тези провали са резултат от големи рискове, които поемаме, за да постигнем нещо наистина велико.

Не трябва да забравяте, че успехът се крие във способността ви да се изправите на крака след поредния провал. Всяка мечта, която си струва да бъде постигната, ще изисква от вас много рискове и грешки, които никога не трябва да разколебават вашата увереност в способността ви да успеете.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/