5 съвета за трудните разговори

5 съвета за трудните разговори
5 съвета за трудните разговори
Снимка: Shutterstock

Признавам, че прекарвам голяма част от дните си в прочуване, коментиране и описване на положителните аспекти на лидерството.

Пиша основно за това как да вдъхновяваме и мотивираме хората да бъдат най-доброто си Аз. Също така, постоянно говоря за това как да изграждаме по-добри взаимоотношения с останалите. Важна част от процеса на изграждане на тези взаимоотношения обаче са трудните разговори.

„Не мога да спя през нощта. Трябва да проведа труден разговор с един от моите служители, но мисълта за това ме кара да се чувствам ужасно, защото наистина харесвам този човек и съм работил с него от дълго време.“, сподели с мен един бивш колега.

Много лидери стигат до своята позиция не защото непременно са били добри ръководители, а защото са се справили добре със задачите, които са им били възложени. Това означава, че за един ден повишението може да превърне доскорошния ви колега във вашия нов шеф. Това може да създаде доста неудобна ситуация както за служителите така и за новия им ръководител.

Как можете да превърнете трудния разговор в един по-нормален и комфортен диалог? Това са 5 съвета, които могат да ви помогнат да обърнете негативната ситуация.

1. Преспете, преди да вземете решение

Въпреки че предстоящия труден разговор може да ви държи будни през нощта, трябва да опитате да пресъздадете неприятната сцена в ума си, преди да ви се наложи да я преживеете в действителност.

„Използвайте ума си съзнателно, за да съберете информацията, от която се нуждаете, за да вземете решение, но не опитвайте да я анализирате“, пише холандския психолог Ап Дикстерхуис в публикация за списание Science.

„Вместо това, може да си вземете почивка и да позволите на вашето подсъзнание да обработи информация за ден или два. Вашата интуиция обикновено води до най-добрия избор.“, пояснява той.

2. Избягвайте емоционалните действия, но не премахвайте емоцията от вашите думи

В напрегнатите моменти е трудно да се въздържаме от казването на нелицеприятни неща, които всъщност не мислим. Знаем, че разговорите, фокусирани върху бизнес преговори и споразумения, трябва да бъдат напълно неутрални от емоционална гледна точка, но това не означава, че емоциите нямат място в други дискусии.

Например, изрази от рода на „Чувствам, че ме приемат за даденост“ или „Често се чувствам недооценен“, са напълно приемливи изказвания, които съдържат силна емоционалност, без непременно да бъдат свързани с емоционални действия по време на самия разговор. Подберете думите си добре, преди да започнете трудния разговор.

3. Не мислете за най-лошото

Причината да се страхуваме от трудните разговори е, че първата ни мисъл винаги е насочена към най-лошия възможен сценарии.

„Наскоро имах труден разговор със служител, който очаквах да напусне компанията след нашата среща.“, сподели с мен Ейми, мениджър в компания, която се занимава с търговия на дребно, след като изгледа моя презентация по време на конференция за лидерството.

„Оказа се, че става въпрос за най-обикновено недоразумение. Служителят всъщност се почувства много по-добре след разговора и от тогава започна да говори с мен по-открито и по-често“, каза тя.

Когато сте изправени пред труден разговор, мислете за положителните резултати, които бихте могли да постигнете.

4. Разграничете човека от самата ситуация

Това, че някой не споделя вашето мнение, не означава, че не го харесвате. По същият начин, това, че някои споделя вашите виждания, не означава, че вашитехарактери си пасват.

„Имам бизнес партньор, с когото обичам да прекарвам време и на когото имам пълно доверие, но ние почти винаги сме на различно мнение, що се отнася до бизнеса.“, ми каза Карлос, собственик на автокъща преди няколко години, когато бях в рекламна агенция. Карлос ми сподели, че отначало е бил много ядосан на партньора си и се е чудил дали не го мрази. След седем години съвместна работа Карлос е осъзнал, че техните разногласия са довели до по-добри решения.

Научете се да разграничавате начина, по който гледате на хората и начина, по който приемате ситуацията.

5. Не опитвайте да променяте хората

Често ме търсят лидери, които не знаят как да се справят със служителите си или с хора, които имат проблеми със своите колеги. Те искат да променят другия човек. Винаги им задавам два въпроса: „Какво цените в тях?“ и „Казвали ли сте им някога, че харесвате тази тяхна черта?“

Според проучвания, в които служители подреждат най-важните неща, които може да направи техния шеф, за да ги мотивира и вдъхнови, на първо място, далеч пред увеличението на заплатата и повишението, е признанието. Всички хора, които са изправени пред труден разговор, искат да знаят, че са ценени и защо са уважавани. Трудните разговори никога не са лесни, но вие можете да ги направите малко по-приятни.

Тод Нордстрьом, директор съдържание в O.C. Tanner Institute, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/