Не парите са тяхната цел: 10 важни ценности, споделяни от днешните милиардери

Четири факта, които трябва да приемете, ако искате да живеете щастлив живот
Четири факта, които трябва да приемете, ако искате да живеете щастлив живот
Снимка: Shutterstock

“Успях да постигна толкова големи финансови успехи, защото целта ми, никога, за минута дори не бяха парите“,

често повтаря Опра Уинфри. Повечето милиардери потвърждават думите й.

Успешните хора днес не се стремят просто да печелят: Марк Зукърбърг иска да промени света, Илон Мъск — да колонизира  Марс.Играчите на съвременната бизнес арена не са „целунати от съдбата“. Успешните хора днес предизвикват всеобщо възхищение. Има какво да научим от тези, които са изкачили финансовия олимп със собствени усилия. Предлагаме и вие да се „въоръжите“ с някои от техните принципи, за да промените живота си към по-добро.

1. Намерете цел, формулирайте я правилно.Стив Джобс не искаше да създаде просто какъв да е телефон. Неговата цел беше телефон с функциите на компютър, но лесен за ползване. Важно: целта трябва да бъде конкретна! /вж. точка 2/

2. Съставете план и го следвайте.Илон Мъск иска да колонизира Марс – това е неговата конкретна цел. Изготвяйки план, той стига до заключението, че основното препятствие в постигането на целта ще е високата цена на полета до Червената планета. Сега Илон е зает с разработването на по-икономичен космически транспорт.  Навикът за планиране на краткосрочни и дългосрочни цели помага да се идентифицират слабите места и основните задачи, над които трябва да се съсредоточим.

3. Не се сдържайте.Навярно сте чували за емоционалната интелигентност. Умението да не потискаш, а да управляваш своите емоции, тоест, да ги проявяваш само когато и където е уместно, помага за постигането на успех.  Освен това, потискането на емоциите влошава самочуствието, а и физическото състояние. Затова, не се колебайте да показвате своите истински чувства и емоции, пък било то и дори само, за да не се срещате често с личния си лекар.4. Обичайте това, което правите.

Ако не сте обсебени от работата си или целта, към която се стремите, пътят към успеха ще бъде дълъг, най-вероятно безкраен.Любима история на Марк Зукърбърг, която той често разказва, гласи: „През 1962 година Джон Кенеди посетил NASA. В един от кабинетите забелязал чистач, който толкова старателно метял пода, че даже не забелязал посетителя. „Здравейте, аз съм Джон Кенеди. С какво се занимавате тук?“ — попитал президента. А чистачът отговорил: „Върша си работата, за да може един ден човекът да кацне на Луната, мистър президент.“ Страстта не е професионално задължение и ако не обичате работата, която вършите, можете просто да я смените. Или пък, за начало, да намерите поне едно нещо в нея, в което ще вярвате така, както чистачът от космическия център.

5. Харчете умно.

„Да похарчиш долар с полза е по-сложно, отколкото да го заработиш“, казваше Стив Джобс.

Ценете времето си. Времето е важен ресурс и към него трябва да се подхожда също толкова далновидно, както към харченето на пари. Не става дума да бъдете заети във всяка една минута. Напротив, грамотното управление на времето е да умееш винаги да намираш възможност за отдих.”Искам да изчистя живота си от всички безмислени решения. Сигурен съм, че няма да мога да си върша работата толкова добре, ако губя време и енергия  в глупави занимания като това да избирам и решавам всяка сутрин какво да облека“, е водещ житейски принцип на Марк Зукърбърг. Много от нас имат далеч по-значими хронофаги («крадци на време»), от сутрешния избор на тоалет. Например неумението да казваш „не“ – не на: интригите, прословутите социални мрежи, многозадачността и т.н.. Всичко това ни отнема време – нашето време, което, както всеки друг ресурс, е по-добре да инвестираме в себе си.

7. Подреждайте по приоритети.Невъзможно е човек да бъде успешен във всичко едновременно. Илон Мъск вярва в слънчевите системи, но си дава сметка, че силите не му стигат за всичко. Затова и повери проекта SolarCity на други специалисти, докато той самият е посветен главно на  SpaceX и Tesla. В понеделник и четвъртък Мъск е в базата на  SpaceX, във вторник и сряда — в офиса на Tesla.Навикът да приоритизирате е полезен не само в работата, но и в останалите аспекти от живота. Натрупат ли се много задачи, не се опитвайте да ги движите едновременна, съсредоточете се върху най-спешните. Ако решите да прекарате приятна вечер със семейството си, не се занимавайте и с работа. Стремежът да се справите с всичко изтощава и често води до провали.8. Не си усложнявайте живота излишно.

Често трудностите в живота са провокирани не от външни обстоятелства, а от самите нас. „Стремежът да се усложняват нещата е ваш враг. Всеки може да създаде нещо сложно, трудното е да се направи нещо просто“, казва Ричард Брансън.Някои усложняват живота си с чувство за вина, други – с неприятните хора, с които смятат, че са принудени да общуват, трети – със стремежа си да угодят на всеки. Като цяло, в основата на повечето усложнения е убеждението „трябва“. Проблемите възникват не само когато смятаме, че нещо дължим, но и когато мислим, че и светът, хората около нас ни дължат нещо.9. Кажете „не“ на стереотипите и чуждите приоритети.

„Времето ви е ограничено. Затова, не го губете, живеейки нечий чужд живот. Не попадайте в капана на догмите. Не позволявайте шумът от чуждите мнения да загрлуши вашия вътрешен глас“, казвашеСтив Джобс. Именно стремежът да не приличат на никой друг е помогнал на много милиардери да станат това, което са. Когато стереотипите и чуждото мнение служат за ориентир, трудно е да бъдат прекрачени рамките, зад които се намира успехът.10. Живейте не само за себе си.

Филантропията е духовен приоритет за едни от най-лбогатите хора на света като Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джордж Лукас и пр. «Милениалите е от поколенията, дарило най-много пари за благотворителност. Но не става дума само за пари. Можете да дарите време“Марк Зукърбърг. Истински богатите знаят – да дариш някому своето време и енергия означава да инвестираш в себе си, да се чувстваш нужен и пълноценен.

По материали от E-executive

Източник: https://www.manager.bg/