Шефът си тръгва. Какво правим?

Лидерски подходи за всяка ситуация
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

Когато тираничното управление на вашия некомпетентен и арогантен шеф завърши с внезапно напускане, имате причина за празнуване. Загубата на добър ръководител, от друга страна, може да бъде пагубна за мотивацията и ангажираността на екипа, особено ако тя е неочаквана.

Никога не е лесно да се разделите с добър ръководител, но още по-трудно е да се ориентирате в новосъздалата се ситуация, при която обикновено не знаете кой ще бъде неговият заместник. Дали той ще бъде добър професионалист или поредният посредствен шеф, който се е издигнал до управленска позиция по неясни стечения на обстоятелствата?

Това са няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се справите по-лесно с прехода към новата ситуацията на работното място:

1. Не се паникьосвайте

Има нещо обезпокояващо и тревожно във всяка промяна, а загубата на уважаван лидер определено попада в най-предните редици на тази категория. Добавете към това и липсата на яснота около неговият заместник и получавате рецепта за хаос, притеснения и напрежение.

Важно е обаче да не се паникьосвате, защото наистина няма никаква причина да го правите. Разбира се, може да се окаже, че новият ви шеф е арогантен гадняр, който ще направи живота ви нещастен, но нямате никаква причина да предполагате, че ще се случи точно това, преди да сте получили каквато и да е информация за промяната в лидерството. Точно обратното, може да стане така, че с напускането на шефа ви, вашата работа да стане по-важна и да бъдете забелязан от висшето ръководство на компанията.

2. Питайте

След като вече сте останали без шеф, най-вероятно имате известни притеснения и въпроси около процеса на работа. Вместо да потискате любопитството си, потърсете мениджърът, пред който е отговарял вашия шеф, или друг подходящ представител на компанията, пред които да изразите вашите тревоги. Ако човекът, който отговаря за назначаването на заместник на вашия шеф може да ви увери, че за позицията се търсят само кандидати, които имат сходен професионален опит, ценности, виждания и стил на управление. Това определено може да успокои вашите колебания.

Същевременно с това, ако се надявате да повлияете на избора на подходящия заместник, не се страхувате да коментирате своите предпочитания с по висшето ръководство. Мнението на служителите често играе важна роля в крайното решение, така че искате да вземете участие в процеса на назначаване на нов ръководител, покажете че сте готови да помогнете с каквото можете.

3. Поддържайте връзка с бившия си шеф

Когато вашият шеф напусне работа, най-добрият човек, който може да помогне на вас и на вашата компанията в търсенето на негов заместник, е самият той. По тази причина е важно да поддържате връзка с вашия бивш ръководител, дори след като той напусне работа. Старият ви шеф е запознат най-добре тази роля и може да даде добри предложения за подходящ заместник. По този начин ще ускорите процеса на намиране на заместник и ще ограничи периода на неяснота, който пречи на ефективното представяне на целия екип.

4. Възползвайте се от възможността да поемете повече отговорности и задължения

Лесно е да гледате как всичко около вас се разпада и как важни проекти остават незавършени заради липсата на лидер, но ако вместо това поемете нещата в свои ръце и покажете инициативност, може да дадете огромен тласък на кариерата си. Докато останалите членове на вашия екип все още тъгуват за напускането на вашия шеф, вие съсредоточете цялата си енергия върху завършването на вече започнатите проекти, дори ако това означава да поемете дейността и отговорностите на бившия си шеф. Това е един чудесен начин да покажете на по-висшестоящите мениджъри във вашата компания, че сте добър лидер. И кой знае, може би ще ги впечатлите толкова много, че в крайна сметка да ви бъде предложена възможността да заемете поста на бившия си шеф.

Загубата на добър лидер винаги се приема трудно, особено ако не е ясно какъв ще бъде човекът, който ще дойде на негово място. Важно е да не забравяте, че тази ситуация е временна. Докато тя бъде разрешена, най-доброто нещо, което може да направите, е да се съсредоточите върху собственото си представяне и върху поддържането на висок екипен дух сред вашите колеги. В крайна сметка промяната може да е за добро.

Мъри Бекман за TheFastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/