Как да се справим със стреса, преди той да се справи с нас

Как да се справим със стреса, преди той да се справи с нас

Как да се справим със стреса, преди той да се справи с нас Неконтролираният и продължителен стрес може да има опустошителен ефект – не само върху психиката, но и върху тялото.

Ако не сте внимателни, може да живеете с него в продължение на години, без да осъзнавате щетите, които той нанася.

Тялото ми дълго време изпращаше сигнали, които бяха предупредждение за предстоящите неприятностите. Косопад, стомашно-чревни проблеми и чести депресивни състояния. Знаех, че нещо не е наред, но нямах представа, че стресът е в основата на всички тези главоболия.

Да живеете с хроничен стрес означава, че сетивата ви са изострени и винаги сте нащрек, все едно очаквате всеки момент да попаднете в битка на живот и смърт с хищен тигър.

Човешкото тяло обаче не може да работи продължително време в състояние на повишена готовност. Това непосилно натоварване често води до „аварии“. Изследвания на Harvard Medical показват, че между 60 и 90 процента от посещения при лекаря са причинени от висок стрес.

Ето как д-р Кевин Кукаро от Straight Shot Health описва въздействието на хроничния стрес  върху системите в човешкия организъм:

„Ако често страдате от високи нива на стрес или постоянно изпитвате напрегнатост, може да разрушите напълно вашето здраве. Този тип стрес води до сърдено-съдови заболявания и  стомашно-чревни проблеми. Той дори може да замъгли вашето мислене и да наруши концентрацията ви. Стресът засяга всяка система от органи във вашето тяло.“

Точно това се случи и с мен. След  дълги години на съжителство със стреса, тялото ми вече не можеше да издържа повече. Накрая се озовах в болница, където трябваше да остана десет дни и да се подготвя за още по-дълъг период на възстановяване след моето изписване.

След като вече знам колко пагубен може да бъде стреса, полагам специални грижи, за да го избягвам. Това са 7 начина да държите стреса настрана.  Ако ги приложите във вашето ежедневие ще се справите със стреса, преди той да се справи с вас.

1. Осъзнайте, че имате силата да направите избор

Може да не сте в състояние да контролирате всичко, което се случва във вашия свят, но от вас зависи как ще реагирате. Преосмислянето на проблемите и потенциалните заплахи в  предизвикателства и пречки, които можете да преодолеете,  променя значително начина, по който гледате на нещата.

Знанието, че мога да избера мислите, които да останат в моята глава или пък ситуациите, които избегна, ме кара да чувствам сила и увереност, а не безпомощност.

2. Стресът в работна среда не е норма!

Мислех, че високите нива на стрес по време на работа са нещо напълно нормално. Вярвах, че те са част от процеса. Когато негативното влияние върху тялото ми стана непоносимо, осъзнах че ежедневната работа в корпоративната среда не е за мен и, че е необходимо да направя промяна.

Понастояще изкарвам прехраната си като предприемач, което поставя контролът изцяло в моите ръце. Аз избирам кога, къде, как и с кого да работя. Когато имам нужда от почивка или пък от по-лека работа, имам свободата да си го позволя. Кратките разходки и компактните списъци със задачи правят дните ми малко по-нормални и приемливи.

3. Медитирайте

Многобройни проучвания доказват, че медитация помага за намаляване на стреса. Преди няколко дни отделих 20 минути за сутрешна медитация. Резултатът бе мигновен и ми помогна да започна деня си спокойно и тихо, без излишно натоварване.

Ако се окажете в ситуация, която ви изпълва с тревожност и напрежение по средата на деня, няколко дълбоки вдишвания ще бъдат достатъчни, за да се успокоите и да се върнетете в правилния път.

4. Тренирайте редовно

Движението понижава нивата на стрес. Ендорфините, които тялото ви отделя по време на тренировка, може да ви накарат да се чувствате по-добре и да забравите за всички грижи и трудности, които постоянно занимават мислите ви през останалото време.

Освен активното физическо натоварване, започнах и да практикувам йога ежедневно. Дори пет минути на ден могат да помогнат за вашето позитивно настроение.

5. Направете добрия сън приоритет

Все повече изследвания показват, че хората, които отделят достатъчно време за сън, страдат от по-ниски нива на стрес. Американската национална фондация за съня препоръчва да прекарваме между 7 и 9 часа на ден със затворени очи, за да избегнем липсата на енергия и сили, идващи от недоспиването.

6. Внимавайте с хората, които ви носят стрес

Понякога най-големите източници на стрес са хората, които обичаме и тези, с които се срещаме, работим и общуваме всеки ден. Истината е, че се чувствам много по-добре, когато се дистанцирам от хората, които оказват негативно влияние върху психическото ми състояние. Обърнете по-подробно внимание на кръга от хора, с които си взаимодействате и открийте тези, които да „обичате от разстояние“.

7. Списък с плюсове

Всеки път, когато правя списък с нещата от моя живот, които вървят по план и не създават проблеми, настроението ми веднага се подобрява.

Дори един малък списък с три неща, за които сте благодарни всеки ден, ще ви помогне да погледнете на живота от положителната страна. Той ще открие пред вас по-широка перспектива, показваща наистина важните неща от живота.

Хроничният стрес може да навреди сериозно на здравето ви.  Превърнете тези практики в част от вашето ежедневие, за да не стигате до ситуацията, в която се озовах аз. Усилието си струва, животът без стрес е много по-приятен.

Соня Томпсън, основател на TRY Business School, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg