Как да поставим граници в нов екип

Как да поставим граници в нов екип

В първите дни на нова работа искаме да създадем добро впечатление, да демонстрираме своята отзивчивост и професионализъм. Тази стратегия обаче често ни вреди и създава завишени очаквания. В материала – за важността на личните граници и как правилно да ги изградим.

След дълго и трудно търсене на работа, Анна беше невероятно щастлива да получи оферта от водеща маркетингова агенция. Тя го прие с готовност, окуражена от перспективата да напредне в кариерата си, като работи с по-големи клиенти. След като предаде делата, тя се потопи с глава в подготовката за новата си позиция.
Винаги перфекционист, Анна прекара три седмици в проучване на клиенти, стратегически цели и усъвършенстване на уменията си, преди да започне новата си работа – новата позиция изискваше познаване на нюансите на рекламата в социалните медии.

В края на първата си работна седмица Анна осъзна, че добре обмисленият й план няма да се развие, както е очаквала. Преди това тя работеше в екип с традиционни йерархии и установени процедури. Новата компания функционираше по-скоро като стартъп. Това беше бързо развиваща се среда с малко процеси и по-малко дефинирани отговорности.

По време на друга среща с ментор Анна призна, че не й е било лесно.

„Опитвам се твърде много да угодя на хората“, каза тя. „Съгласна съм с всичко и не изразявам идеите си, за да не стъпя на нечии пръсти.

Страхът принуди Ана да прегори. „Чувствам се затънала до уши в тази работа, така че продължавам все повече и повече да закъснявам, опитвайки се да наваксам. Страхувам се, че ще изгоря през първите 90 дни.”

Историята на Анна е позната на мнозина. В първия работен ден искаме да се докажем и проявяваме особено старание. За да докаже своята стойност, амбициозен служител е готов да поеме допълнителна работа, отговаря на имейли след работно време или търси други начини да докаже, че си заслужава да бъде нает.

Неуспехът да поставите граници в началото на нова работа е не само изморително, но и ви хваща в капан в големи очаквания. Да се ​​налага постоянно да се съобразяваш с тях може да бъде деморализиращо и небалансирано. Говорим за стратегии, които ви позволяват да създадете добро впечатление в нов екип и да не жертвате интересите си.

Определете какво ви движи

Какво предизвика желанието да изразиш себе си? Най-вероятно мотивацията ще има положителна основа – страст към работата или желание за демонстриране на усърдие и съвестност. Въпреки това, има вероятност някои страхове да ни подтикнат към самосаботаж. Безполезните вярвания обикновено започват с фрази като:

  •     Трябва…
  •     Трябва (трябва)…
  •     Трябва да…

Треньорът помогна на Ана да разбере, че желанието й да угажда на другите я кара да даде най-доброто от себе си. Това убеждение, макар и несъзнателно, силно повлия на поведението й, а именно накара я да потисне иновативните идеи – предимството, за което е наета.

Помислете какво имплицитно влияе на вашето представяне Като осъзнаваме страховете си, ние намаляваме тяхното въздействие върху нас и си помагаме да преосмислим вярванията за самочувствието и работата.

Помислете за плюсовете

След като бе посъветвана да постави по-строги граници в работата, Анна първоначално не беше склонна. Това е често срещана реакция на перфекционистите, които смятат, че това ще ги накара да изглеждат слаби, трудни или взискателни. Всъщност самоуправлението – умение за емоционална интелигентност, свързано с регулиране на времето и енергията – е важно лидерско умение, което определя до 90% от успеха в кариерата.

Поставяйки граници, ние доказваме, че имаме самосъзнание, управление на времето, приоритизиране и комуникационни умения.

Определяйки незабавно личните граници в нов екип, ние не само показваме важни лидерски качества, но и демонстрираме на колегите как да се отнасят с нас. С други думи, поведението сигнализира на другите какво е приемливо или неприемливо.


В случая с Анна тя осъзна, че склонността й да угажда на хората създава образ на последовател. Поради това тя започваше да изразява мнението си дипломатично всеки път, когато виждаше по-добра стратегия или алтернатива.

Споделете вашите лични предпочитания

Помислете за физическите, умствените и емоционалните граници, от които се нуждаете, за да се представите най-добре.

Ето само няколко примера:

  • в колко часа да започне и да завърши работата,
  • как да отговарям бързо на имейли и съобщения,
  • какво време да планирате за потапяне в работата,
  • каква трябва да бъде честотата и продължителността на почивките,
  • какви ресурси или обучение са необходими, за да се свърши работата,
  • Каква работа обичате да вършите най-много и в какво се справяте добре?

Предварително информирайте своите граници на своя ръководител и колеги По време на сесията за адаптиране Анна отдели специално време да обсъди сътрудничеството с всички участващи. На тази среща тя говори за своя подход, предпочитания и очаквания. Това й вдъхна увереност и създаде положително впечатление, тъй като събеседниците оцениха нейната откровеност.

Прилагайте енергията си стратегически

Първите седмици и месеци на нова работа изграждат репутация. Много е важно да изразите себе си, но си струва да го правите избирателно и стратегически. Разходете енергия по начин, който ще постигне най-значимите резултати. Разберете целите и очакванията на мениджъра, за да можете да положите усилия в съответствие с тях и да станете ценен служител.

По същия начин се опитайте да намерите поддръжници и защитници за себе си. Използвайте статуса си на начинаещ, за да зададете колкото се може повече въпроси. Подходящо е и не създава непрофесионално впечатление. Напротив, по този начин можете да изградите взаимоотношения, защото другите ще почувстват, че са оценени.

Създавайте и развивайте нови навици

Нова работа е шанс да започнете от нулата и да рестартирате. В психологията това е известно като ефект на ново начало – тенденцията да се предприемат действия за постигане на цел след настъпването на специално събитие или ключова дата.


Използвайте този период от време в своя полза и се откажете от лошите навици . Например, на последната си работа Анна никога не е правила обедни почивки. Тя реши да промени нещо и сега приготвя храна предварително, блокира обяда в календара си и яде на масата си.

Поставянето на собствени граници е ключът към успеха. За да проследите напредъка си, опитайте да го оценявате веднъж седмично или да използвате инструмент за проследяване на постиженията. Добър начин е да намерите някой, с когото периодично да се срещате и да обсъждате напредъка. Това ще увеличи шансовете за постигане на резултат до 95%.

Започването на нова работа може да бъде както изнервящо, така и ободряващо. Поставяйки ясни граници от самото начало, вие се настройвате за устойчив успех в дългосрочен план.