Пет начина да се свържете емоционално с вашия екип

Пет начина да се свържете емоционално с вашия екип

Отговорност на лидера е да контролира сърцата и умовете на своите подчинени – а това не е лесна задача. Дори и на пръв поглед незначителни действия могат да прекъснат емоционалната връзка в екипа. Например, ако сте помолили някой от членовете на екипа да организира рождения ден на колега, вместо да го правите сами. Подчинените може да си помислят, че не ви пука, поради което мотивацията им ще намалее, а следователно и качеството на работа. Тези пет начина ще ви помогнат да се свържете емоционално.

Слушайте и благодарете

Дори малки стъпки като тази правят голяма разлика.

Членовете на екипа трябва да бъдат мотивирани и да чувстват, че техните идеи се слушат. За да направите това, попитайте ги за мнението им за текущи проекти по време на срещи, както и дайте положителни отзиви за работата им лично, а не чрез технологии. Обратната връзка, предоставена чрез Slack или друга подобна платформа, изглежда безлична и й липсва топлина за предаване.

Анализирайте как взаимодействате с екипа и помислете какво трябва да се подобри. Малки промени като тези ще помогнат за повишаване на морала им и за изграждане на по-приятелски отношения.

Изразете емоциите си

Откритостта е ключът към здравата динамика на екипа

Подчинените не знаят как да четат мислите ви и затова често мислят какво виждат. Например, ако не се усмихнете по време на среща, тогава служителят може да почувства, че не одобрявате неговите препоръки.

Простотата ще помогне да се поправи това. Ако сте стресирани, кажете на екипа за това, обяснете причините и покажете, че разбирате техните нужди. Например: „Скоро ще трябва да представя идеи за бюджет на борда на директорите. Много съм притеснен, така че няма да мога да върша други задачи до петък.”

Потърсете помощ от ментори и членове на екипа

Да се ​​научите как да управлявате емоциите и да освободите време за изразяването им

Помислете за менторите, с които сте работили. Как изразяват емоциите си? На кои от тях се възхищавате в това отношение? Свържете се с този човек и задайте въпроси – това ще ви помогне да погледнете на проблема по нов начин. 

Освен това можете да поискате помощ от подчинен. Дайте им малки ежедневни задачи, като планиране на събития извън офиса, за да освободите повече време за взаимодействие и свързване с екипа. 

съжалявам

Бъдете честни и обърнете внимание на конкретен проблем

Всички лидери правят грешки. Има риск поне веднъж да имате недоразумение с някой от членовете на екипа. В този случай се обърнете към него директно по следния начин: „Съжалявам, че на днешната среща не отпразнувах отличния проект, който направихте с екипа. Знам, че положихте много усилия за това и определено ще ви разкажа за това на следващата среща.”

Оставете технологията настрана

Спрете “многозадачността”

Един от най-лесните начини за укрепване на емоционалната връзка е да приберете всички устройства и да слушате членовете на екипа. Ако очите ви са постоянно фокусирани върху екрана на смартфона по време на разговор, тогава те може да си помислят, че не ви пука за това, което казват.

Ако смятате, че сте в противоречие с подчинените си, тогава тези малки стъпки ще ви помогнат да коригирате ситуацията. Бъдете честни, не се страхувайте да изразявате емоциите си и дайте приоритет на комуникацията, така че вие ​​и вашият екип да постигнете по-добри резултати.