Как да поискате увеличение на заплатата, без да развалите отношенията си с шефа си

Нетолерантност и пристрастия

Най-лесният начин да печелите повече е да поискате от шефа си увеличение на заплатата. И въпреки това този разговор изглежда толкова неудобен, че много малко хора се осмеляват да го направят. В тази статия споделяме съвети от мениджъри и специалисти по организационна динамика и психология на работното място, които ще ви помогнат да се подготвите и постигнете това, което искате.

Служител, който иска повишение, се чувства уязвим. Според Даниел Пинк, автор на бестселъри за работа и поведение, включително Силата на съжалението, най-голямата грешка, която хората правят, е да отлагат разговора поради абстрактната възможност да бъдат отхвърлени.

„Хората подценяват шансовете за получаване на съгласие и преувеличават негативните последици от един прост въпрос“, казва той.

За да придобиете увереност и да започнете разговор, Пинк съветва да го повторите с приятел. Намерете някой, който може поне да се държи твърдо и да обмисли опциите, включително да, ще помисля за това и не.

Тази практика ще ви помогне да разберете какъв ще бъде най-лошият възможен резултат. Ако най-големият ви страх е изблик на шеф, тогава поне знаете, че е време да си потърсите нова работа. Това също е резултат.

Пинк посочва, че втората най-голяма грешка, която хората са склонни да правят, е свързана с разсъжденията.

„Те не мислят достатъчно за гледната точка на лидера или вземащия решения“, казва той.

Експертът препоръчва да се положат усилия и „да се проникне в главата, ума и сърцето“ на събеседника.

За да направите това, опишете не само служителя, който сте, но и това, което планирате да станете. Този съвет споделя Александрия Браун, HR консултант и основател на HR Hacker, която е работила със стотици служители в кариерата си.

Точно преди да започнете прегледа на представянето си, уведомете вашия мениджър, че искате да обсъдите кариерата си. След това подгответе за срещата не само списък с вашите постижения, но и план за това, върху което искате да работите през следващата година.

„Според мен това е свидетелство за емоционалната интелигентност на този служител и неговата информираност“, казва Браун. Чула е от мениджъри, че оценяват, когато хората осъзнават върху какво могат да продължат да работят.

Това не само прави искането по-разумно, но и дава основание на мениджъра да се обърне с него към шефа си.

По правило трябва да продавате увеличение на заплатата поне два пъти: веднъж го правите пред прекия си ръководител, втория път той вече го прави пред шефа си.

„Дайте на вашия мениджър основните точки за разговор“, казва Браун. „Това облекчава част от стреса, който мениджърът изпитва, когато отива при ръководителя на отдела или главния изпълнителен директор с този въпрос.“

Тя съветва да проведете тази дискусия в личен формат, за да се възползвате максимално от невербалната комуникация. Бъдете уверени и позитивни, обсъждайте работата, а не личния живот.

Ако отлагате по някаква причина, използвайте принципите, описани в книгата „Предварително убеждаване“ от Робърт Чалдини, поведенчески учен, който изучава какво кара хората да се съгласяват с молбите.

Той предлага да си представите, че вашата мисъл е семето, което искате да засадите. По-вероятно е да покълне, ако почвата е предварително подготвена. Според него обаче хората просто чакат подходящия момент.

„Често е твърде късно. Трябва предварително да подготвите своя аргумент и как лидерът се отнася с вас, възприема ви или оценява вашата стойност “, казва Чалдини.

За да създадете по-положителна представа за вашата работа – и за вас като ценен ресурс за компанията – той предлага да подчертаете, че работата ви е част от екипно усилие.

Ако вашият шеф ви помоли да изпълните задача и след това ви благодари, не казвайте просто „Моля“. Вместо това Чалдини предлага да кажете нещо като: „Радвам се да помогна. Това е, което правим тук един за друг.”

„Ние казваме „да“ по-често на хора, които класифицираме като „наши“, обяснява Чалдини.

Преди срещата експертите съветват да се съсредоточите върху техните редки качества.

„Хората са по-привлечени от оскъдни, редки или необичайни възможности. И ако възможността да ви задържат в организацията се представи в тази светлина, те ще бъдат по-склонни да го направят“, добавя той.

За да направите това, помислете как можете да се разграничите – като работите така, че да сте служителят, който се оплаква най-малко, или този, който винаги пристига на работа един ден по-рано.

Според Пинк шефовете разделят хората на две категории: тези, които им улесняват живота и тези, които го правят по-труден. Опитайте се да влезете в първата група.

За тези, които започват разговора за увеличение на заплатите, Чалдини съветва да изградят репутация, която шефът да оправдае.

“Започнете с думите: “Знаеш ли, винаги съм те виждал като честен човек, който се интересува от коректността и че хората, с които работиш, се третират правилно. И аз съм много доволен, че това е така, защото искам да говоря с за моята ситуация”, обяснява той.

Според експерта подобни формулировки могат да мотивират мениджъра да бъде по-справедлив, защото хората искат да утвърдят имиджа си в екипа. Пинк се съгласява с него.

Той препоръчва да оцените заплатата си спрямо възнаграждението на колеги на същата позиция (вътрешна справедливост) и служители с подобно ниво и опит, работещи в същата област като вас (външна справедливост). Разгледайте сайтове като Glassdoor.com или PayScale.com.

Ако установите, че някой със същия трудов стаж и на същата позиция печели повече от вас, можете да изградите своя аргумент върху това, като отбележите, че това е просто несправедливо. А хората, отбелязва Пинк, трудно защитават един несправедлив ред.

Джазмин Рийд, старши специалист по подбор на персонал и експерт по кариерата, е управлявала десетки служители. Според нейния опит жените и интровертите са най-малко склонни да искат повишение.

„Мисля, че повечето мениджъри – повечето, не всички – но мисля, че ако можеха да размахат пръчка и да ви дадат повече пари, биха го направили“, казва тя.

Един инцидент в нейната кариера я научи на важен урок. По това време тя правеше 40 000 долара на година и каза на специалиста, че иска 45 000 долара на следващата си работа. Събеседникът не я чу и се извини, че може да й плати само 55 000 долара. Тогава Рийд осъзна, че искането на повече пари е нормално.

„В края на краищата, и това е факт, никой никога няма да ви надплати. Така че вероятно почти всеки един човек е ниско платен по някакъв начин“, казва тя.