Как да информирате шефа за напускане: 5 сценария

Как да информирате шефа за напускане 5 сценария

Да говорите с шефа си за предстоящо напускане е един от най-трудните разговори, които можете да проведете в работна среда. Освен това реакцията е доста трудна за прогнозиране: може да бъде гняв, заплахи, опити за създаване на вина, критика на друга компания или дори насрещно предложение. Разглеждаме вероятни сценарии и стратегии на поведение за всеки.

Вземането на решение за напускане не е лесно, но е още по-трудно да уведомите шефа си. Какво да кажете, когато сте лице в лице с него, чрез Zoom или лично?

Напускането на работа не е най-удобното преживяване. В крайна сметка това решение променя статуквото и натоварването на целия екип. В идеалния случай искаме да чуем от шефа нещо като: „Много се радвам за теб. Това е страхотна следваща стъпка – разбира се, разбирам.”

Но това не винаги е така. Много служители, дори и да знаят, че решението за напускане е правилно, се притесняват как да кажат на мениджъра за това и как той ще реагира.

Нихар Чая и Дори Кларк имат богат опит в консултирането на изпълнителни директори. Те говориха за пет често срещани управленски реакции, които възникват, когато служител обяви напускането си, и как да се държи в такива сценарии.

Сценарий 1. Гняв

В зависимост от емоционалното състояние на мениджъра, новината за напускане може да го разстрои или дори да го вбеси. Мениджърът може да се притеснява как да се справи с натоварването или да го счита за предателство. Някой, който не знае как да се справи с гнева си, може да се ядоса и да нападне събеседника. „Не мога да повярвам, че правиш това, след като те подкрепих!“ може да каже той.

Често това е временна реакция на стрес и след известно време човекът се охлажда.

Съвет: Бъдете любезни. Оставете шефа да се запознае с новините и го уверете, че не напускате компанията в беда.

Можете да кажете нещо като: „Знам, че беше изненада. Искам да знаете колко съм благодарен за вашата подкрепа и вдъхновение. За мен новата работа е възможност, която не мога да пропусна, но знам, че искам да направя всичко възможно, за да направя този преход възможно най-плавен.”

Сценарий 2. Критика

Лидер, който се чувства несигурен, може да се опита да даде непоискани съвети и да критикува вашите планове за бъдещето. Чая и Кларк многократно са наблюдавали как мениджърите се опитват да намалят ентусиазма на служителите, като правят пренебрежителни забележки за бъдещия им работодател.

Например, на един от техните клиенти шефът й каза, че преместването в много по-известна компания е огромна грешка, защото „никой не обича да работи там“ и „марката й наистина е тръгнала надолу“.

Съвет: Ако се окажете в тази ситуация, не се опитвайте да спорите. Вместо това опитайте да промените темата на разговора, за да го изтеглите. Думи като: „Наистина оценявам вашата загриженост ще бъде подходяща. Мисля, че това е най-доброто решение за мен и съм щастлив от него, но благодаря.”

Сценарий 3. Заплахи

Друга реакция, която мениджърът може да има, е да сплаши служител, за да го принуди да преразгледа решението си. Експерти разказват, че мениджърът на един от клиентите им, след като научил за уволнението, я е заплашил, напомнил й за слабостите й и казал: „Не знам дали мога да те препоръчам на някой, когото познавам в бъдеще“.

Съвет: Не забравяйте, че целта на разговора за уволнение не е да обсъждате представянето или да се опитвате да промените нечие мнение за вас. Ако шефът ви заплашва, той всъщност ви прави услуга, като демонстрира, че не е съюзник.

Кажете му: „Чух те. Благодаря за доклада”. И бързо прекратете разговора.

Сценарий 4. Вина

Един от най-трудните трикове, на които е трудно да се устои, са опитите за предизвикване на чувство за вина. Като пример Нихар Чая и Дори Кларк цитират клиент, който разказал на шефа си за плановете си. Тя го попита: “Знаеш ли колко пъти те защитавах?” и започна да изброява дължината, която трябваше да извърви, за да го предпази от организационна опасност.

Съвет: Вероятно вече се чувствате несигурни, особено ако имате близки отношения с шефа си. Ето защо историите, които предизвикват чувство за вина, ще бъдат особено болезнени. Изразете благодарност: „Знам колко много ме подкрепихте. Наистина оценявам всичко, което сте направили. Това не беше лесно решение, но чувствам, че е време да продължа напред и винаги ще бъда благодарен за съвместната ни работа.”

Сценарий 5. Договаряне

Не е необичайно мениджърът да пита напусналия какво ще го накара да остане. Понякога дори може да предложи по-добри условия. Разбира се, това не е най-негативният резултат. По-скоро това е положително доказателство за това колко сте важни за организацията. Но ако не сте готови, това поведение може да причини дискомфорт.

Съвет: Преди да започнете да говорите за уволнение, помислете как бихте отговорили на предложението. Решението ви окончателно ли е и готови ли сте да продължите напред? Или сте готови да останете, ако настоящият ви работодател предложи по-добри условия?

В първия случай можете да кажете: „Наистина оценявам предложението ви. Наистина помислих за това и съм сигурен, че трябва да продължа напред, но се радвам, че попитахте.”

Ако сте готови да останете, отговорът може да бъде: „Не започнах този разговор, за да се възползвам от предложението. Планирах да се преместя на нова работа. Но много ми харесва да работя тук и ако е възможно да осигуря същите условия като тези, които ми бяха предложени, бих искал да остана тук.”

Предупреждението на шефа си за напускане на компанията е един от най-трудните разговори, които могат да се случат в работна среда. Трудно е да се предвиди как ще реагира. Помислете как да продължите във всеки от описаните сценарии и значително ще увеличите шансовете си да прекратите разговора съзнателно и да запазите лицето си.