Хора и роботи: как да „сприятеляваме“ служителите с технологиите

Хора и роботи как да „сприятеляваме“ служителите с технологиите

Според изследване McKinsey Global Institute, около 50% от всички задачи, изпълнявани от служителите в офисите, могат да бъдат автоматизирани с помощта на AI и други технологии. Александър Сировацки, вицепрезидент по стратегията в Media Instinct, говори за това как да се повиши лоялността и интереса на служителите към технологиите, които се внедряват в компанията. 

2023-2024 е посветен на обучението на служителите да взаимодействат с технологиите. Според моята оценка имаме 2-3 години да живеем както преди, без да променяме нищо фундаментално и без да въвеждаме технологии в дейността на компанията.

Прогнозата ми се дължи на бюджетния дефицит и резервите на Фонда за национално богатство (ФНБ). Нека да разберем как да възпитаме у служителите лоялно отношение към невронните мрежи и други високотехнологични решения. 

Как корпоративният свят гледа на технологиите

Днес възприятието на служителите за невронни мрежи и AI прилича на очакванията на младите хора от романтични връзки: всеки чака някой, който ще го направи щастлив тук и сега. Но, както при взаимоотношенията, цифровизацията и познаването на технологиите изискват цялостен подход. 

Преди да въведете технология, трябва да изградите инфраструктура в главата на всеки служител.

 • Мнозина например мечтаят да оптимизират заплатите си – вярват, че технологията ще замени хората и ще управлява ефективно финансите. Но колкото повече е идеята до реализация, толкова повече тези хора се паникьосват.  
 • Някои редови служители са двусмислени относно бума на AI: ако не ги засяга лично, добре; и ако стане, вероятно ще е лошо. Важно е всеки служител да разбере как ще взаимодейства с определена технология и за какво да се подготви.  
 • Има и друг слой хора: тези, които възлагат твърде много надежди на AI и очакват, че дигитализацията почти моментално ще им донесе 10–15% ръст на бизнес показателите. Това е заблуда. По-добре е технологиите да се въвеждат постепенно, за да се получат редовни и предвидими резултати. Да кажем 1-2% годишно.

Когато обучавате служители, трябва да се движите постепенно, от малки към големи. Компетентността на персонала при работа с технологии изисква значителни усилия. 

Един ден провеждах анкета. Повечето от нашите служители работят с Excel от дълго време. Оказа се обаче, че от 400 формули 55% от хората използват само 2% от потенциалната мощ на Excel – по-малко от 10 формули.

Дори огромният потенциал на такава допотопна технология като Excel все още не е напълно осъзнат от хората с висше образование. Необходимо е хората да се „възпитат“ на съответното ниво на компетентност – приемливо за работа с нещо високотехнологично и напредничаво.

Клиентите от своя страна не са готови да поверят съдбата си на AI. Един прост въпрос за проверка на нивото на доверие в невронните мрежи: готови ли сте да поверите своята реклама или дори семейния бюджет към условния ChatGPT? Все още не съм срещал толкова смели клиенти.

И подозирам, че ако предложите нещо подобно, в отговор ще дойде естествен въпрос за психичното здраве. Накратко, в света на клиентите днес никой не вярва на невронните мрежи. 

Обучение на служители на Запад и в Русия: поразителни практики и тенденции

Всички водещи технологични компании имат системи за обучение на служителите. 

 • Google има собствен корпоративен университет, където служителите учат нови технологии и инструменти. Обучението се провежда както офлайн, така и онлайн; включва курсове и обучения.
 • Microsoft Virtual Academy предлага безплатни онлайн курсове за служители за използване на продуктите и технологиите на компанията. 
 • Facebook* е домакин на хакатони, където служителите са разделени на екипи и изучават нови технологии и инструменти.
 • Apple провежда програми за обучение на своите служители за използването на нови продукти и технологии. Компанията редовно инициира специални курсове за работа с нови версии на операционни системи, приложения и устройства. 

Важен маркер, който обединява тези компании, освен спецификата и колосалните бюджети за обучение на служителите, е необходимостта от постоянно обучение, заложено в корпоративната култура. 

Rostelecom стартира програмата Sales Campus в бот на Telegram за обучение на служители на b2b отдели. Преди това компанията проведе проучване, което показа, че начинаещите предпочитат да учат по 15-40 минути на ден. Според мен това е адекватно: както при изучаването на чужди езици, технологиите изискват редовност. 

Форматът на микрообучение чрез смартфони се използва активно използва се „Pyaterochka“: уроците съдържат критична информация, провеждат се във видео формат и продължават 2 -10 минути – според Всъщност, това напомня на истории и клипове. 

Тенденцията в Edutainment продължава. Компаниите използват gamified механика в обучението – те въвеждат и популяризират корпоративна валута, дайджести на успеха, всякакви рейтинги; пазарни лидери като руските железници, Leroy Merlin, Gazprom и Sberbank използват VR технология в образователния процес. 

Функционално, за разлика от тенденцията към микрообучение, към въпроса за обучението се подхождав Yandex – дори има статус „в обучение“ като причина за отсъствие. Когато говорим за пълно потапяне на служителите в новите технологии, има смисъл да възприемем всеобхватен подход за обучение и след това да го подсилим с видеоклипове за разказване на истории.

Контролен списък за обучение на служителите да взаимодействат с технологиите

Обучението на служителите да използват AI в ежедневната си работа може да бъде сложен процес, но има няколко подхода, които могат да помогнат:

 1. Решете какви технологии трябва да научат служителите. Това е първата стъпка. Лесно е да се изгубите в разнообразието от разработки, защото искате всичко наведнъж, но винаги помнете, че осъществимостта на използването на определена технология се основава на три стълба: изплащане, внедряване и участие на служителите.
 2. Балансът между професионалния и личния живот се измести към живота. Когато продавате идеята за обучение на служителите или им представяте факт, има смисъл да не казвате стереотипното „това ще ни донесе повече печалба, така че очаквайте бонуси“, и „ако овладеем тази технология за N месеца, тогава всички ще преминем на четиридневна работна седмица“. Или може би дори да въведете четиридневна седмица, за да повишите мотивацията, както Хенри Форд направи по негово време.
 3. Включете геймификацията в учебния процес. Точки, оценки, интраком писма – всичко това ще помогне на служителите да възприемат процеса на обучение лесно и дори с вълнение, а не като робство. Същата вътрешна корпоративна валута може да се екстраполира към други работни процеси и ще бъдете приятно изненадани от резултатите.
 4. Вземете експертите. Да се ​​научите да взаимодействате с AI не трябва да се превръща в развален телефон. Някои мениджъри слушат няколко уебинара и след това споделят знанията си с масите – не правете това. Всеки служител трябва да получава информация от първата, най-компетентна уста. Можете да възложите експерт по изкуствен интелект или да назначите такъв за постоянно в зависимост от вашите бизнес нужди.
 5. Създайте общност във всяка група студенти. Малко вероятно е в компании с персонал от повече от 100 души, условните служители от 85 линии да научат същото. Нека всяка група има собствен чат, лични наставници и в идеалния случай денонощна услуга за поддръжка.