Не само с пари: 5 алтернативни начина за мотивиране на екип

4 типа лидери за всеки етап от развитието на бизнеса

Как да поддържате висока ангажираност в екип, ако парите не са основният мотиватор? Роман Аксеролд, основател и управляващ партньор на разработчика на интелигентни контактни лещи XPANCEO, сподели своите препоръки.

Отнасяйте се към служителите си като към семейство

Всеки човек има различна представа за своя идеален живот, така че няма универсален начин за мотивиране на служителите. Първата стъпка е да покажете съпричастност и искрен интерес към задоволяване на техните нужди. Подкрепата и признанието от ръководството могат значително да засилят ангажираността на членовете на екипа.

Подкрепете техните стремежи извън работата.

Много компании смятат, че ако един служител има външни цели, той ще загуби производителност и фокус. Според Аксеролд обаче е точно обратното. Един от колегите му харесва наргиле барове и мечтае да отвори собствен. Това е важно за него и затова Аксеролд предложи да стане негов партньор. 

Когато хората намират радост в различни области от живота си, тяхната производителност се увеличава значително. И ако работодателят ги подкрепя в това, те стават много по-лоялни към него. 

Позволете на членовете на екипа да работят, където искат

По-голямата част от екипа на Axerold е базиран в Дубай. Въпреки това един от служителите избра да остане със семейството си в Европа – за него това беше по-важно от получаването на повишение за преместване в централата. Това, че е в родния си град, го кара да се чувства вдъхновен и по-продуктивен, което е от полза за целия екип.

Намерете баланс между нуждите на служителите и компанията

Балансирането на нуждите на академичните и бизнес екипи може да бъде трудно, каза Аксеролд. По ирония на съдбата това води и до някои от най-важните открития.

Имало едно време Аксеролд бил убеден, че компанията трябва да започне да разработва иновативен продукт с определени функции. Екипът от учени смята тази задача за почти невъзможна. В същото време те искаха да проведат изследвания в малко по-различна посока, която на пръв поглед не беше свързана с крайния продукт.

В такива случаи трябва да се проведе поредица от срещи, за да се обсъди къде всеки член на персонала провежда изследвания и как констатациите допринасят за развитието, след което да се разработи подробен план, състоящ се от малки стъпки.

Този подход помага да се покаже, че крайната цел е по-достижима, отколкото първоначално се смяташе. В този случай всяка функция ще бъде разработена отделно и след това интегрирана в крайния продукт.

Наблюдавайте нивата на удовлетвореност на персонала

Нивата на удовлетвореност на служителите се променят бързо, така че е важно непрекъснато да ги наблюдавате. Аксеролд предлага три съвета.

  • Събирайте обратна връзка чрез анонимни анкети.
  • Изградете силни връзки с ръководителите на отдели. По този начин вие ще станете пример за тях по отношение на това как да взаимодействат с подчинените.
  • Създайте ДНК на вашата компания. Това не е същото като корпоративната култура. Например екипът на Аксеролд обича да играе шах и да посещава наргиле барове и тези хобита са неразделна част от тяхната система. 

Запомнете: дори един нещастен служител може да подкопае морала на екипа. Ако нивата на удовлетворение започнат да намаляват, важно е да се действа бързо.