6 признака, че е дошло време да напуснете работа

Снимка: Shutterstock

Повечето хора са отворени за нови професионални възможности и дори за промяна на работното място. Според проучване на фирмите за подбор на персонал Accounting Principals и Ajilon, около 80% от работещите в САЩ търсят пасивно или активно подобни възможности. Как обаче може да разберете дали е дошъл моментът, в който търсенето трябва да се превърне в действие и да напуснете настоящата си работа?

„Напускането на работа и намирането на нова може да бъде ужасяващо. Не всеки обича или знае как да се справи с промяната. Хората понякога се нуждаят от някаква причина или подбуда, за да напуснат, независимо дали става въпрос за нова професионална перспектива, за здравословен проблем или за конфликт с шефа“, казва Джил Гуджино Панте, директор на центъра за развитие на кариерата в Университета в Делауеър.

„Има определени признаци, по който може да разберете дали просто сте се размечтали или наистина трябва да подходите сериозно към възможността да започнете работа на ново място“, добавя Дейв Денаро, вицепрезидент на консултантската фирма Keystone Associates.

Това са 6 признака, че е дошло времето да напуснете работа:

1. Не ви се става от леглото

Макар че не е необичайно да има периоди, в които се чувствате нещастни и отегчени на работното място, тoва не би трябвало да се превръща в ежедневно преживяване.

„Ако не сте психически ангажирани с това, което правите, за да си изкарвате прехраната, не чакайте дълго преди да потърсите промяна.”, казва Холи Каплан, коуч и автор на Surviving the Dick Clique: A Girl’s Guide to Surviving the Male Dominated Corporate World.

„Оставането на място, което намирате за безинтересно и досадно, ще окаже сериозно негативно влияние както върху самите вас, така и върху компанията“, добавя тя.

2. Взаимоотношенията на работното място са токсични

Приблизително една трета от анкетираните в допитването на Accounting Principals и Ajilon са отговорили, че биха напуснали работата заради лош мениджър или шеф. Влошаването на взаимоотношенията на работното място, било то с вашият шеф или колеги, е един от най-ясните индикатори, че е време да напуснете, казва Панте.

„Ако по-голямата част от взаимоотношенията ви в работата са токсични, нефукциониращи и дори агресивни, значи е време да потърсите някаква алтернатива. Винаги ще има някой, с който да не се разбирате на работното място. Понякога това могат да бъдат дори няколко човека. Ако обаче всяка вечер, когато се прибирате вкъщи, сте стресирани, не се чувствате ценени и не можете да се насладите на личния си живот, трябва да преоцените приоритетите си и да напуснете тази токсична работна среда“, добавя тя.

 3. Започвате да губите интерес

Ако вече нямате интерес и желание да учите нови неща и да усвоявате нови умения, за да сте в крак с последните тенденции във вашата работа, или пък избягвате да споделяте каква е вашата кариера с останалите, значи е време да напуснете, казва Денаро.

Това води до поне два резултата, които могат да нанесат сериозни щети на вашата кариера, ако не им обърнете внимание навреме.

На първо място, това влошава вашето представяне и увеличава възможността да бъдете уволнени. Това от своя страна ограничава възможните позиции и работни места, за които ще можете да кандидатствате в бъдеще. Също така, това ви поведение ще накара другите да гледат на вас като на човек, който не е мотивиран и гъвкав по отношение на приемането на новите технологии и подходи в работата“, добавя той.

Запитайте се: „Какво ме кара да ставам от леглото всяка сутрин и да ходя на работа?“ и „Какво е нещото, което винаги съм искал/а да направя, но винаги съм се страхувал/а да поема риска?“. Отговорът на тези въпроси ще ви покаже посоката, в която трябва да продължите вашата кариера.

4. Не получавате достатъчно признание

Шефовете, които се задоволяват само с фразата „добра работа“, когато трябва да похвалят своите служители, създават култура, в която професионалното развитие протича по-бавно и трудно, казва Съюзън Кузмарски, автор на Lifting People Up: The Power of Recognition.

„Всички имаме нуждата да чуем с какво точно сме се справили добре. Ние имаме нужда от детайли и причини“, казва тя.

Например, вместо „Изнесе страхотна рече“, един шеф може да каже на свой служител: „Представи ясно и разбираемо един изключително многопластов материал. Помогна ни да разберем какви стъпки трябва да предприемем в бъдеще. Освен това, много добре успя да внедриш няколко хумористични изказвания, които спечелиха вниманието на аудиторията“.

„Увереността на служителите в собствените им умения нараства благодарение на конкретните похвали. Признанието е ключова съставка за изграждането на устойчива фирмена култура, в която служителите може да растат и да се развиват“, добавя Кузмарски.

5. Много хора напускат компанията

Служителите обикновено се задържат по-продължително на места, предлагащи работна среда, която отговаря на техните предпочитания. Повече от половината от анкетираните в допитването на  Accounting Principals и Ajilon са заявили, че най-важната причина да останат на работното си място е чувството на лоялност, което изпитват към техния екип, шеф, колеги или компания.

Добрият шеф и правилният баланс между професионалния и личния живот са достатъчни, за да накарат много служители да останат на работа, казва Кузмарски.

„Ако тези компоненти липсват, повечето хора ще започнат да напускат работа. Ако започнете да виждате все повече и повече талантливи и уважавани служители да напускат, трябва да знаете, че проблемите най-вероятно са систематични и повсеместни. Това е знак, че е време да напуснете потъващия кораб“, казва още тя.

6. Ролята ви в компанията губи своята значимост

Ако вашата роля в компанията става все по-незначителна и позицията ви започва да губи своята стойност, значи е време да напуснете, казва Трес Ройдър, автор на Managing Project Stakeholders: Building a Foundation to Achieve Project Goals.

„Може би ще успеете да запазите работата си, но най-вероятно никога няма да имате пълното внимание на висшето ръководство. Различните компании ценят различни умения и качества. Ако вашите остават неоценени, първо опитайте да ги представите по по-видим и ясен начин, за да бъдат забелязани. Ако това не подейства, потърсете работа на друго място, където те ще бъдат оценени и използвани по предназначение“, казва Ройдър.

…………

По материал от FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/