Какво трябва да направите, за да бъдете приети като лидери

Снимка: Shutterstock

Имате купища дръзки и мащабни идеи и нужния талант, за да ги реализирате, но въпреки това сте преследвани от чувството, че никой друг не оценява вашите способности подобаващо?

Може да мислите, че трябва да започнете да се държите по различен начин, за да получите желаното признание, но това няма да е достатъчно. За да бъдете приемани като лидер, трябва да промените начина си на мислене. Това са 4 съвета, които ще ви помогнат да изпъкнете от тълпата и да получите уважението, което заслужавате

1. Вашето представяне е отражение на вашите мисли

Първата стъпка, която трябва да предприемете, за да се превърнете в лидер в очите на другите, е да приемете факта, че вашето представяне и резултатите, които постигате, отразяват начина ви на мислене. Лесно е да обвинявате другите за липсата си на успех, но по този начин вие омаловажавате собствените сирешения и действия и губите контрол над ситуацията.

Човешкият ум има склонността да проектира нашите вътрешни проблеми по начин, по който те изглеждат привнесени от външени фактори. Това спомага за запазването на статуквото и ви пречи да предприемете нужните мерки, за да промените вашето представяне. Вие не сте лидер, защото някъде в дълбините на вашето съзнание не искате да бъдете такъв, или поне не искате да направите необходимото, за да се превърнете в лидер.

2. Спрете да чакате за разрешение, за да започнете да водите

Много предприемачи чакат правилния момент, за да започнат да водят останалите, сякаш лидерството е нещо, което изисква конкретно ниво на опит. Ако чакате да бъдете приети като лидер от вашите колеги или служители, просто ще затвърдите чувството, че те не ви имат за такъв в момента.

Когато започнах първия си бизнес, нещото, което исках най-много, беше да получа признание. По това време аз си създадох списък с постижения, които трябваше да ми покажат кога мога да започна да се наричам лидер. Първо мислех, че това ще стане, след като публикуват първата ми книга, след това границата беше първото ми телевизионно интервю, а накрая – първият ми милион. След всяко едно от тези постижения, аз оставах с чувството, че все още има нещо, което ми липсва, за да се приема за лидер. Колкото и успехи да постигах, това чувство не изчезваше.

Всичко това се промени, когато самата аз приех, че съм постигнала нещо значимо и си дадох позволение  да започна да водя. Когато това се случи, ще бъдете облети от чувството, че изведнъж светът е започнал да ви обръща внимание и най-накрая ще разпознаете лидера, който се е крие вътре във вас през всички тези години.

3. Разтърсете статуквото в бизнеса

Една от причините, заради които много предприемачи не успяват да се превърнат в истински лидери, е техният страх да разтърсят статуквото, независимо дали става въпрос за тяхната компания или за индустрията като цяло. Те искат да се развиват с огромни скокове, но са твърде предпазливи за да поемат нужните рискове, страхувайки се, че това може да нарани нечии чувства и да ги накара да изглеждат прекалено амбицирани.

Хората са социални животни и в нашата природа е да следваме стадния начин на мислене и да не правим резки обратни, тъй като това може да доведе до нашето отлъчване от стадото. Лидерът трябва да има готовността да предприеме големи рискове и дръзки ходове, за да разтърси установените норми в бизнеса и да изпъкне сред своите останалите.

Вместо да следвате тълпата и да копирате вашите конкуренти, най-добрият начин да направите впечатление е като бъдете различни. В крайна сметка, големите рискове носят големи печалби.

4. Научете се да слушате

Едно от най-важните качества на добрите лидери е способността им да приемат факта, че понякога техните идеи не са най-добрите и да се вслушват в предложенията на техните служители, клиенти и съветници. Все пак, за да бъдете лидер, трябва да имате верни последователи.

Обръщайте по-специално внимание на обратната връзка на клиентите, които обичат вашите продукти или услуги и ценят това, което ви прави уникални. Понякога е по-трудно за хората вътре в организацията да разпознаят силните и слабите и страни, отколкото за онези, които я виждат от външна гледна точка. Обратната връзка с клиентите може да разкрие пред вас пропуски и възможности, които да използвате за растежа на компанията. Вслушването в мнението на нашите клиенти ни помогна да изработим уникално послание и да установим позицията си на пазара, привличайки подходящите хора към нашия бизнес.

Въпреки това, аз от рано научих, че не мога да се вслушвам в съветите на всички, тъй като това ще ме превърне в хамелеон, а не в лидер. Добрият лидер знае кого да слуша и кого да пренебрегне, защото правилната обратната връзка е тази, която отговаря на мисията и целите на вашата компания.

В един свят, в които всички търсят групи и рамки, в които да се впишат, лидерът трябва да бъде вдъхновение, което да ни напомня, че понякога е по-добре да се открояваме от останалите, за да променим света в положителна насока.

…………….

Дебра Малдонадо, главен изпълнителен директор на Creative Mind Media и автор на “LET LOVE IN”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/