5 признака, че е време за промяна

5 признака, че е време за промяна
5 признака, че е време за промяна
Снимка: Shutterstock

Бизнесът си върви и вие си мислите, че щом той работи, и маркетингът ви работи. Но така ли е наистина? Вашите маркетинг съобщения и материали стимулират ли резултатите от които имате нужда? Ако отговорът е “по-скоро не”, вероятно имате нужда от промени в стратегията.

Има поне 5 признака, своеобразен червен флаг за бизнеса, които дават знак, че е време за промени в маркетинга. Това твърди в Entrepreneur Сюзън Гънилиуз. Авторката разказва, че всяка компания, която идентифицира себе си в поне един от петте случая, трябва да предприеме маркетинг промени. Хватката може да бъде в ребрандиране, в добавянето на стойност към даден продукт или просто в преобразуване на настоящата стратегия.

Ето какви са признаците според нея:

1. Нищо не съответства. Силните брандове постоянно спазват обещанията си към потребителите във всекидневното взаимодействие. Противоречивите съобщения и визуалните образи могат да объркат хората, като ги накарат да се откажат от марката ви, защото не е оправдала очакванията им. Ако сайтът ви, логото, рекламните материали и самите ви реклами изглеждат сякаш са изпратени от различни компании, трябва да промените стратегията си и да синхронизирате вида им. За да комуникирате устойчива марка през цялото време.

2. Не знаете какво искате. Ако не сте си набелязали едногодишните и петгодишните цели, тогава маркетинг усилията ви е твърде вероятно да не помагат на бизнеса. Отделете малко време, за да определите смисъла и целите на бизнеса си. След това обновете бранда си и насочете усилията на маркетинга към постигането на тези цели.

3. Не знаете как да се свържете с потребителите. Ако не знаете точно с кого да се свържете и къде да го намерите, може да изгубите огромно количество време и пари в това да убеждавате погрешните хора в идеята на бизнеса си. Един от неуспехите на маркетинга често се дължи на недостатъчно добре дефинираната таргет група и използването на неправилни канали, чрез които да се достигне до нея.

4. Говорите само за себе си. Важно е да поддържате баланс между това да бъдете социални и да бъдете непрекъснато самопромотиращи се. В социален план, ако един човек говори само за себе си през цялото време, най-често отблъсква околните и те не искат да продължат контактите си с него. Така става и с марката. Важно е тя да покаже, че тези, които стоят зад нея, са отделили време, за да опознаят приятелите, клиентите и феновете си в социалните мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn. От съществено значение са връзките с хората. Използвайте ги, за да изградите лоялност към марката и емоционална обвързаност. Не бива само да бомбардирате хората с маркетинг съобщения. Изпращайте им информация, която им е полезна и им носи смисъл за разговори и размисъл.

5. Конкуренцията изглежда по-добре от вас. Ако другите фирми във вашия бранш изпращат рекламни съобщения, които впечатляват повече и грабват вниманието, като правят вашите обективно невзрачни и дори по-зле изглеждащи, значи е време за реновиране на рекламните усилия. Ако това се наложи, не копирайте! Станете по-привлекателни и различни с маркетинг съобщението си. Определете това, което ви различава от другите, ползите, които хората могат да открият само при вас. След това разкажете на света за тях чрез маркетинг и брандинг усилията ви.

Особено важно е първото впечатление при онлайн потребителите. Началните три секунди, когато те разберат за вас, са решаващи. Тогава могат да се обвържат с вас или да ви подминат. Затова е важно да изглеждате добре в интернет. Въздействието на тази медия върху мисленето и решенията на потребителите ще нараства.

При всички случаи, независимо към какви промени в маркетинг сте решили да вложите усилията си, все пак не правете цялостен редизайн на маркетинга на компанията ви. Така ще изолирате най-важното ядро от лоялни клиенти, което вече сте привлекли и което захранва с животворни сили бизнеса ви.

Източник: http://www.manager.bg