5 чести грешки при мобилния маркетинг

5 чести грешки при мобилния маркетинг
5 чести грешки при мобилния маркетинг
Снимка: Shutterstock

В последните години видях и големи, и малки компании, да повтарят едни и същи грешки в мобилния маркетинг. Ако планирате своя мобилна маркетингова кампания, със сигурност ще си спестите време и пари като прочетете къде грешат другите, споделя в сайта на сп. Entrepreneur Джон Арнолд – лектор и консултант от САЩ в областта на маркетинга за малкия и среден бизнес.

В следващите редове Арнолд представя топ 5 на нещата, които според него всяка фирма трябва да се старае да избягва, ако иска да има успех на маркетинговата кампания за смартфони и таблети.

…………………………….

1. Несъответствие на съдържанието с мобилните съобщения. 

Текстови съобщения, кодове за бърз отговор и имейл кореспонденция, съдържащи уеб страници, видео материали, приложения за сваляне и други, са най-добрите начини за достигане до онлайн потребителите на мобилното. Така е, освен ако линковете, които изпращате, не са синхронизирани за всеки тип устройство. Веднъж решили да отделите време и пари за подобно нещо, уверете се, че всяка част от процеса на комуникация между вас и клиентите ще бъде технически изправна.

Например, никой собственик на Android не би искал да получи съобщение с линк за приложение на iPhone. Затова първо се консултирайте със специалист, който ще ви помогне да пригодите мобилната страница на фирмата ви към всички видове устройства, които потребителите биха могли да използват.

2. Създаване на собствено мобилно приложение без ясна стратегия за промотирането му. 

На пазара има стотици хиляди приложения, разпределени най-вече между iOS и Android. Ако искате да откроите своето сред останалите, ще са ви необходими повече от списъци с ниски рейтинги, за да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти. Когато съставяте бюджета си за разработване на приложението, имайте предвид, че трябва да включите и разходи за неговото промотиране – онлайн и чрез традиционна реклама.

Не забравяйте, че промоциите ви не трябва да приключат едва ли не с първото сваляне и инсталиране на приложението от някой потребител. Много е важно да напомняте на хората да го използват редовно. Освен това, трябва да планирате и рекламирането на всички нови функции и актуализации, които пускате.

Разбира се, ще е хубаво да се уверите в устойчивостта на бизнеса си, за да можете спокойно да развивате маркетинговата си стратегия без да се притеснявате, че може да не оправдаете средствата за развитие и реклама.

3. Прекалено насочване. 

Мобилните устройства събират всякакъв вид обща информация. Тя може да ви бъде полезна при таргетирането и персонализирането на вашите маркетингови послания. Примери за това могат да бъдат географското положение и търговските предпочитания на собственика на телефона (или таблета).

Използвайте данните, които събирате чрез мобилната си кампания, за създаване на съобщения, насочени към целеви групи от клиенти със сходни характеристики. Такива могат да бъдат всички, които разполагат с iPhone, например, или пък се намират в магазина ви в момента.

4. Пренебрегване на потенциала на гласа.

Напълно нормално е да се вълнувате от голямото разнообразие на богати медийни и комуникационни канали, достъпни чрез мобилни устройства. Това обаче не трябва да ви разсейва от факта, че ако оставите телефонен номер в мрежата, хората много по-лесно ще могат да се свържат с вас.

Препоръчително е да разпространите контактите си на възможно най-много и различни места, като уеб портали и социални медии, за да увеличите шансовете си потребителите да ви потърсят.

В случай, че не разполагате с персонал, който да отговаря на всички входящи обаждания, спокойно можете да изпробвате интерактивния гласов отговор (IVR). Някои модели на тази система разполагат с функцията да приемат поръчки веднага, а дори и да събират плащания по телефона. Единственият й недостатък е цената, която може да е непосилна за по-дребните търговци. Това, което не бива да забравяте обаче е скритият потенциал на гласовото обаждане. Успеете ли да се възползвате от него, значи всичко във вашата стратегия работи както трябва.

5. Липса на уважение към личното пространство. 

Почти навсякъде по света потребителите са чувствителни към личното си пространство. Ако не искате да създадете лошо впечатление, уверете се, че вие самите и всички ваши доставчици на мобилен маркетинг следвате всички законови и добри практики за събиране и използване на лични данни. Винаги питайте хората за разрешение, преди да използвате каквато и да е била информация, свързана с тях. Не забравяйте да публикувате линкове към своята декларация за поверителност на всички фирмени сайтове и рекламни материали. Ако имате нужда от помощ, погледнете какво правят големите рекламодатели в тази сфера и се придържайте към техния пример. Това ще е добро начало.

Източник: http://www.manager.bg