3 случая, в които може да откажете задача

3 случая, в които може да откажете задача
3 случая, в които може да откажете задача
Снимка: Shutterstock

Искате да бъдете разпознаваем като човек, който завършва качествено и в срок всяка задача, която е поел. Искате да бъдете забелязани от вашите ръководители с надеждата, че това ще помогне за развитието на вашата кариера.

Да поемате всяка задача, която ви се възложи, обаче не винаги води до желания резултат. Всъщност, има случаи, когато да кажете „не“ е най-добре и в интерес за вашата репутация, кариера и дори компания.

Как може да разберете кога е правилният момент, за да откажете дадена задача? Експертите от Monster.com препоръчват да не поемате нова работа в тези три случая:

1. Когато не разполагате с нужните ресурси

Има разлика между това да мислите, че няма да се справите и това да сте 100% сигурни, че няма да успеете. Възможността за провал сама по себе си не е достатъчна причина да се откажете от даден проект, защото някои неуспехи могат да бъдат важни уроци и опит за вас и вашия екип, казва Кели Миърбот, управленски треньор и директор на на You: Loud & Clear във Филаделфия. Ако след добър анализ и преглед на предложената ви задача осъзнаете, че няма да можете да изпълните това, което се очаква от вас, то най-добре е да се оттеглите навреме.

Как може предварително да прецените крайния резултат? Първо се запитайте дали имате всички необходими инструменти и ресурси, за да завършите задачата качествено. Това може да включва достъп до данни, допълнителна работна ръка, специално оборудване и др.

Във ваш интерес е да постигнете възможно най-добри резултати, а това не може да се случи, ако нямате нужната основа, върху която да изградите успеха. Ще може ли един строителен екип да направи страхотна къща само с чук и дърво? Едва ли. Освен това, крайният продукт няма да послужи добре за репутацията на екипа.

„Ако евентуалният провал може да навреди сериозно на вашата професионална репутация, понякога е по-добре да откажете или да използвате разговора, за да договорите различни очаквания относно задачата.“, казва Лорън Стил, кариерен консултант и основател на Careerevolution Group.

Обяснете на вашия шеф защо ресурсите, с които разполагате, не са достатъчни и посочете това, от което се нуждаете, за да постигнете изключителни резутати.

2. Когато крайните срокове ви форсират

Друг ясна индикация, че трябва да кажете „не“ на предложената работа, идва от факта, че вече сте поели други отговорности и нямате достатъчно време, за да изпълните задачата.

Разгледайте крайният срок, в който трябва да завършите задачата. Постижимо ли е? Имате ли право да отложите останалите си задължения, за да се фокусирате върху този проект, или от вас се очаква да продължите да работите върху другите си отговорности?

„Колко качествена може да бъде вашата работа, ако просто се опитвате да я завършите навреме и да преминете на следващата задача?“, пита Миърбот.

Ако не можете да обещаете качествено изпълнение на задачата, не я приемайте, само защото се страхувате да кажете „не“. Когато обещания, които знаете, че няма да можете да спазите, всички остават разочаровани, защото никой не получава това, което иска, казва Дебра Уитман, президент и основател на Careers Done Write.

Вместо това, предложете краен срок, който е по-осъществим. По този начин ще покажете на шефа си, че не бягат от отговорност, а че искате да свършите качествена работа, вместо да се състезавате с часовника.

3. Когато намирате искането за неетично

Колкото и да мразите да казвате „не“, отказвайки да правите нещо, което намирате за неморално, погрешно или дори незаконно, вие си печелите репутацията на почтен и честен човек.

„Част от това да бъдеш добър лидер е да разпознаваш неуместните задачи и да избягваш неморалните предложения.“, казва Уитман. Например, може да поискат от вас да направите фалшиви доклади, представящи компанията ви в добра светлина, за да заблудите вашите клиенти.

Желанието ви да изкачите професионалната стълбица никога не трябва да замъглява вашата преценка. „Ако от вас се изисква да изместите моралния си компас, отговорът автоматично е „не“. Не си заслужава да компрометирате вашата почтеност“, казва Миърбот.

Обяснете, че не се чувствате удобно да направите това, което се иска от вас. Ако вашето желание не бъде уважено, може би е време да потърсите друга работа.

Източник: https://www.manager.bg/