Ефектът на Бенджамин Франклин

Ефектът на Бенджамин Франклин

Ефектът на Бенджамин Франклин Колкото повече се развивате и израствате в кариерата, в живота, колкото повече се разгръща обществената ви роля, толкова по-сложни и опасни стават “политическите игри”, в които ще се налага да участвате. Освен победи, така печелите и нови врагове, които било от завист, било просто защото не сте от техния отбор могат да решаш да ви създадат сериозни проблеми или направо да ви отстранят от пътя си.

Не бързайте да планирате изпреварващи удари, опитайте нещо различно – например “ефектът на Бенджамин Франклин”, за да спечелите недоброжелателите на своя страна.

Когато Франклин бил вече известен и влиятелен човек, член на законодателното събрание на щата Пенсилвания, бил силно обезпокоен от неприкритата враждебност на свой колега законодател, чието име историята не е съхранила. Този човек бил богат и добре образован. Франклин си давал сметка, че той скоро ще се сдобие с голямо влияние в правителството на САЩ.  Франклин не искал такъв човек сред враговете си, не искал и да му отстъпва, но било рисковано да влиза в пряка конфронтация. И тогава му хрумнало да приложи изтънчен похват.

Като основател на първата публична библиотека и известен колекционер на книги, Франклин се славел с репутацията на човек с изискан литературен вкус. Той знаел, че в библиотеката на неговия съперник имало рядък екземпляр и му изпратил писмо с молба да му даде назаем книгата. Опонентът бил поласкан и веднага я изпратил. Франклин я върнал седмица по-късно с благодарствена бележка.

При следващата им среща в законодателната палата човекът, който доскоро се държал с Бенджамин Франклин с открита неприязън, се приближил до него и го заговорил дружески. От този момент бившият враг проявявал готовност да съдейства при всеки удобен случай и с времето, съперниците станали близки приятели.

На какво се дължи тази трансформация? Всичко опира до механизма на формиране на нашите чувства и отношения към другите хора. Това, което правите, определя това, в което вярвате, какви нагласи си създавате.

Изпитвате необходимост да носите костюм, за да засвидетелствате уважение към професионализма, или, обличайки костюм, започвате да се държите по-строго и професионално? Гласувате за демократите, защото отстоявате свободата на словото, или я отстоявате, защото сте гласували за демократите?

Изследвания потвърждават, че и в двата случая правилният отговор е вторията. Когато станете член на дадена група, или почитател на дадена марка, това влияе много по-сериозно на вашето отношение и награли, отколкото вашите нагласи влияят на вашия избор.

Теорията за самовъзприятието казва, че нашите нагласи се формират през самонаблюдението на собственото ни поведение и опитите да намерим в него смисъл, но без възможност да определим първопричината. Опитвате се да погледнете на ситуацията като външен зрител и да разберете собствената си мотивация. Изпълнявате ролята на свидетел на мислите си и формирате представата за себе си, основана на тези наблюдения.

Но защо започвате да се отнасяте по-добре към врага си, след като му направите услуга? Когато съзнанието ви не може да намери логично, морално или социално приемливо обяснение на вашите действия, то измисля обяснение, което щади вашата самооценка. Или, казано по-простичко, трябва ви оправдание. Не бихте могли да направите нещо добро за лош човек, нали?! Затова в съзнанието ви той става положителен герой. Ние имаме своя човешки дълг да помагаме на семейството си, приятелите, хората, с които имаме сходни възгледи. Следователно, този човек, трябва да “влезе” в една от тези категории.

Всеки от нас има заложен механизъм за самосъхранение, свой собствен адвокат, който има задължението да пази нашето психологическо самочувствие. Този “адвокат” обяснява на мозъка ни мотивите за нашите постъпки и ни оправдава. Ако причиним нещо лошо някому, то е било защото е лош и така му се пада. Ако направим добро – значи, това е добър човек, добро не се прави на лош човек, нали така?!

Вероятно вече сте разбрали как да използвате ефекта на Бенджамин Франклин, но да направим кратък преговор. Нашите действия определят това, в което вярваме, а не обратното!

Ако шефът ви не ви харесва, или някой се противопоставя на вашия проект или инициатива, помолете го за услуга!

Източник: Little Things

Източник: https://www.manager.bg/