10 грешки на начинаещият лидер

10 грешки на начинаещ лидер

Спомняйки си началото на кариерата си, мениджърът едва ли ще мисли за чувство за власт или нови визитни картички. Най-ярките емоции са свързани с първите грешки на лидерска позиция. Материалът съдържа 10-те най-чести грешки, които допускат неопитните лидери.

Списание Fast Company попита бизнес лидерите какво да не правят като нови мениджъри. Те разказаха за своя опит и грешките, които са направили.

Не давайте директна обратна връзка

За първи път станах мениджър на 24 години и имах екип от 20 души. Трудно ми беше да дам честна обратна връзка на моите преки подчинени…

Изглежда, че би било по-лесно просто да ги покриете и да го направите сами. Тогава не осъзнавах, че конструктивната обратна връзка е чудесен инструмент за служителите да стават по-добри и да растат. Ако не им давам последователна обратна връзка, тогава им преча да се справят по-добре.

Това също ми пречи да се развивам, защото не мога да делегирам. Днес вярвам в подхода Radical Straightforward (книга, написана от Ким Скот), който най-добре се дефинира като способност за директно предизвикателство, докато демонстрирате истинска загриженост.

Гали Арнон, CMO Fiverr

Не обръщайте внимание на изграждането на екип

Бях в началото на 20-те, когато получих първата си лидерска позиция. Ако нямате формалното образование по мениджмънт, което аз нямах, или се научавате да плувате, или се удавяте. Моята грешка беше да си помисля, че всички останали в отбора са доволни от позицията си.

Колко грешах. Бързо разбрах, че сплотеността на екипа е много важна и помага на другите да успеят. Благодарих на колегите си при всяка възможност и отбелязвах стойността на тяхната работа. През цялото време казвах: „Няма „аз“ в думата „отбор“.

Линда Скорцо, CEO Hiring Indicators

Извинете се, вместо да решавате проблема

Бях на 22 години и наскоро бях повишен във взводен командир в армията. Имах 25 войници под мое командване. Бяхме на полето и избрах грешния час и пропуснах доставката на храна, така че моят взвод не яде онази вечер.

Това беше голяма грешка, която засегна всички ни. Безкрайно се извиних на сержанта. Никога няма да забравя как ме погледна право в очите и каза: „Спри да се извиняваш и реши проблема“.

Днес аз съм главен изпълнителен директор и никога няма да забравя този съвет. Фирмената ни култура е да опитваме нови идеи и решения, но ако те се провалят, ние не търсим оправдания, а активно търсим други възможности.

Дейв Хейни , главен изпълнителен директор на Surety Systems, Inc.

Никога не молете за помощ

Едно от нещата, за които съжалявам е, че не потърсих помощ в правилния момент. Бил съм мениджър повече от година и бях на 27, когато за първи път научих, че ще трябва да управлявам множество хора.

За да избегнете прегаряне, трябва да сте открити, когато ви е трудно. Говорете с шефа и колегите си, тъй като те вероятно също са минали през това. И това, че сте на по-висока позиция, не означава, че не можете да поискате или получите помощ.

В крайна сметка вие сте хора и изпитвате човешки емоции. Не сдържайте чувствата си, ако можете да разчитате на помощ.

Сара Блоксидж, директор по маркетингу, Sixth City Marketing

Налагайте строг дрескод

В началото на моята мениджърска кариера един от моите подчинени носеше къси панталони в офиса. Въпреки че нашата компания имаше 800 души и дрескодът като цяло беше спокоен, исках екипът ми да изглежда по-професионално. Не ме интересуваше, че техническият директор беше по шорти и джапанки.

Тогава помолих този служител да промени отношението си към външния вид. Поглеждайки назад, осъзнавам колко глупаво е било мениджър от по-ниско ниво да изисква по-строги правила. И сега аз ходя на работа по шорти.

Логан Мэллори, вице-президент по маркетингу, Motivosity

Опитвайки се да мотивираме всички еднакво

Като лидер опитах общ подход към мотивацията, базиран на моя собствен опит. Опитах се да мотивирам екипа с това, което работеше за мен и още няколко колеги. Но бързо разбрах, че ние и нашите мотиви сме толкова различни, че имаме нужда от индивидуален подход.

Като проактивно обсъждате мотивацията с всички, можете да я запазите във всички и да ги държите ангажирани според вашите собствени условия.

Рубен Гамез, основател и главен изпълнителен директор на SignWell

Считайте определени задачи под вашето достойнство

Когато започнах работа като мениджър преди много години, имах голямо его. Чувствах, че съм преминал на ново ниво в йерархията и това ми даде определени привилегии. Грешката ми беше, че реших, че някои задачи са под моето достойнство. Не исках да изхвърлям боклука или да върша друга “мръсна” работа.

В края на краищата моят ментор каза: „Не бих искал от никого да направи нещо, което аз самият не бих направил“. След това този висш ръководител продължи да събира боклука от 80 души в нашия офис вместо мен.

Беше ценен урок по смирение, който ще помня години наред. Днес времето ми е по-ценно, когато работя върху това, в което съм добър. Но няма да моля никого да направи нещо, което аз самият не бих направил. Запомнете този урок и ще станете по-чувствителен и харизматичен мениджър.

Денис Консорте, консултант по лидерство, Snackable Solutions

Контролирайте всичко до най-малкия детайл

За първи път станах мениджър, когато бях на 22 и беше невероятно страшно и вълнуващо в същото време. Най-голямата ми грешка, която другите амбициозни лидери трябва да избягват, е микромениджмънтът. Това може да се случи естествено, но в повечето случаи ще доведе до намаляване на морала и производителността на екипа.

Опитах се да се фокусирам повече върху подкрепата, отколкото върху контрола, да формулирам ясно очакванията и да дам възможност за независимо мислене и решаване на проблеми. Това им даде автономия и възможност да поемат инициативата. Този подход ни помогна да изразим по-добре мислите си и да поемем отговорност за действията си.

Травис Линдемоен, управляващ директор на nexus IT group

Не слушайте колегите

Бях на 23 години, когато за първи път станах мениджър. Чувствах се развълнуван и готов да приема предизвикателството. Моята грешка обаче беше, че не отделих време да изслушам служителите и да науча за техните индивидуални силни и слаби страни. Мислех, че мога просто да им кажа какво да правят. Бързо разбрах, че това не е така…

Най-големият урок, който научих, беше, че комуникацията и разбирането са от съществено значение за управление.

Научих, че да си мениджър изисква търпение, съпричастност и желание да се учиш от другите. Важно е да отделите време за изграждане на взаимоотношения със служителите си.

Дъстин Рей, съизпълнителен директор и директор по разработката в IncFile

Не делегирайте задачи

Грешката, която направих в началото на кариерата си, беше, че не делегирах. Бях толкова погълнат от детайлите и се уверявах, че всичко е перфектно, че поех много повече от необходимото.

Но истината е, че доброто управление включва делегиране на задачи на онези хора, които са най-добре подготвени да вършат работата, независимо дали става дума за уникален набор от умения, трудов опит или дори наличност.

Това ми освободи повече време за изготвяне на стратегия, управление на морала на екипа и не затъвам в подробности.

Станислав Хилобоченко, вицепрезидент за връзки с клиенти, Clario

Ние всички правим грешки. Изглежда, че начинаещите мениджъри просто ги позволяват по-често. Основното е да сте готови да признаете грешката си и да намерите сили в себе си да я поправите.