Звездният екип

5 лесни начина да повдигнете екипния дух
Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Shutterstock

Когато става въпрос за събирането на екип от изключително талантливи хора, много мениджъри са склонни да се фокусират само върху CV-тата на кандидатите за работа. Изграждането на успешен екип обаче не може да бъде сведено просто до един списък с постижения.

Когато ръководите новосъздаден екип или се опитвате да мотивирате служителите си да дадат всичко от себе си на последната права преди финала, има няколко стъпки, които ще ви гарантират сигурен успех:

1. Дефинирайте ясно целите и процесите

Задавайте цели както на индивидуално, така и на екипно ниво и не спирайте да ги дискутирате.

„Нужно е да има постоянна комуникация и взаимодействие между лидера и екипа, за да се гарантира, че всички знаят каква точно е тяхната роля и какво се очаква от тях.“, казва Жасмин Ху, доцент по мениджмънт в  Държавния университет в Охайо.

„Всички трябва да знаят целите, които трябва да постигнат, и да разбират начина, по който те се вписват в по-голямата картина. Това помага за екипния успех“, добавя тя.

2. Бъдете готови за промени

При добре функциониращите екипи целите и процесите са гъвкави и може да бъдат адаптирани към променящите се условия.

„Целите се изменят постоянно. Важно е всеки член на екипа да има възможността да прави корекции в движение“, казва Ху.

3. Поддържайте връзката си с екипа

Изграждането на стабилни и устойчиви взаимоотношения с вашите служители помага за спечелването на тяхното доверие и разбиране.

„Ръководителя изгражда връзка със своя екип чрез ежедневните си взаимодействия с него, чрез задаване на задачи и прекарване на време със служителите извън работата . Така опознавате работниците си като хора и научавате какви са техните нужди, проблеми и желания“, казва тя.

4. Позволете им да се провалят

Хората трябва да имат чувството, че свободно могат да изразяват несъгласие и да правят грешки. Това е т. нар „психологическа безопасност“, която, според прочуване на Google, е най-важната обща черта на всички високопродуктивни екипи.

За да култивират „психологическа сигурност“ на работното място, лидерите трябва да преразгледат собственото си отношение към провалите и начина, по който реагират на тях. Покажете на служителите си, че не просто толерирате неуспехите, но и гледате на тях като нераздела стъпка по пътя към самоусъвършенстването.

5. Признайте собствените си грешки

Важна част от култивирането на култура на психологическа безопасност е демонстрирането на уязвимост. Лидерите трябва да могат да признават грешките си и да говоря свободно за тях.

„Екипът се чувства по-комфортно, когато вижда, че има за лидер човек, а не робот – някой, който прави грешки като тях“, твърди Ху.

6. Бъдете надеждни

Членовете на екипа трябва да може да разчитат един на друг и на своя шеф, когато имат нужда от някаква помощ.

„Вашите трябва да са готови да си помагат, като вашата работа е да дадете пример.“, казва Ху, като обяснява, че с времето служителите започват да имитират поведението на своя ръководител. Дори само един или двама души, които проявяват готовност да помагат на своите колеги, са достатъчни, за да променят цялостната култура на екипа, казва още тя.

7. Отбелязвайте победите

Няма нищо по-обезсърчително от това да вложиш всичките си усилия в дадена задача и да не получиш нищо в замяна, когато тя бъде завършена. Отпразнувайте подобаващо всяко постижение на служителите от вашия екип и още повече в случаите, когато всички са допринесли с нещо за крайния успех.

8. Адаптирайте се към екипа

Очакванията на служителите от техния лидер са не по-малко важни от неговите очаквания за представянето на подчинените му. Ако екипът ви очаква от вас по-авторитарен стил на управление, при който вие винаги имате последната дума, а получава от вас нерешително и уклончиво поведение, то най-вероятно няма да имате голям успех. Ако пък предпочитат да имат по-голяма роля в процеса на взимане на решения, служителите ви няма да бъдат доволни, ако правите избори еднолично, без да се консултирате с никой. Трябва да модифицирате поведението си по такъв начин, че то да отговаря на нуждите на вашия екип.

……………….

 Джули Анн Ръсел за themuse.com

Редактор: Геори Георгиев

Източник: https://www.manager.bg/