Всички правим грешки, но само някои не ги повтарят

Погрешните схващания за лидерството
Погрешните схващания за лидерството
Снимка: Shutterstock

Всички правим грешки, проблемът идва от това, че много често ние не се поучаваме от тях. Понякога правим едни и същи грешки отново и отново, не постигаме никакъв напредък и се чудим какъв е проблема.

Както всички знаем, човек трудно признава своите грешки, защото повечето от нас приемат това за удар срещу нашето самочувствие и самооценка. Последни проучвания в тази насока обаче доказват нещо, което отдавна е било ясно на здравомислещите хора – признаването и приемането на грешките е единственият начин да бъде избегнато тяхното повтаряне.

Изследователи от лабораторията по клинична психофизиология към Мичиганския държавен университет откриват, че хората могат да бъдат разделени на две групи що се отнася до правенето на грешки – тези, които имат фиксиран начин на мислене (Забрави, никога няма да бъда добър в това…) и онези, които начин на мислене, фокусиран върху растежа (Това беше истински сигнал за събуждане! Нека видим къде сме сгрешили, за да избегнем повторението на този проблем).

„Когато обръщаме нужното внимание на нашите грешки, ние инвестираме повече време и усилия, за да ги коригираме и да се уверим, че няма да ги повторим.“, казва авторът на изследването Джесън Моузър.

Тези хора, които имат начин на мислене, фокусиран върху растежа, могат бързо се изправят на крака след всеки провал, защото те признават грешките си и ги използват като урок, който да ги направи по-добри. От друга страна, онези с фиксираният начин на мислене са обречени да повтарят едни и същи грешки, мислейки, че когато ги игнорират те просто ще се изпарят с времето.

Умните хора не са по никакъв начин имунизирани срещу правенето на грешки – те просто разполагат с нужните инструменти, за да се поучат от тях. С други думи, те бързо разплитат причините за своя неуспех и никога не повтарят една и съща грешка два пъти. Ето и няколко грешки, които почти всички правим, но успелите хора правят само веднъж:

1. Вярват в някои или нещо е прекалено хубаво, за да е истина

Някои хора са толкова харизматични и уверени в себе си, че лесно могат да ви убедят във всичко, което казват. Те могат да говорят безспир за това колко успешен е бизнеса им, колко са харесвани и уважавани от своите колеги и колко много възможности могат да открият пред вас. Макар че е напълно възможно да срещнете изключително успешни хора, които в действителност искат да ви помогнат, на умните хора им е достатъчно да се опарят веднъж, преди да започнат да приемат със скептицизъм всяка оферта, която изглежда прекалено добра, за да е истина.

2. Правят едно и също нещо отново и отново, очаквайки различен резултат

„Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати“, е казал Алберт Айнщайн. Въпреки широката популярност на изказването на великия мислител, продължава да има много хора, които вярват, че две плюс две може да бъде равно на пет. Най-умните хора от друга страна се нуждаят от един единствен опит с подобна ситуация, за да разберат, че понякога нещата просто не се получават по начина, по който искаме. Иначе казано, ако подхождате към даден проблем по един и същи начин, винаги ще получавате едни и същи резултати, независи от това колко се надявате за обратното. Умните хора знаят, че ако искат да постигнат различен резултат, те трябва да променят своя подход.

3. Изпускат от поглед голямата картина

Лесно е човек да се фокусира до такава степен върху непосредствените задачи, които трябва да изпълни в рамките на определен срок, че да изгуби напълно представа за по-голямата картина. Умните хора намират баланс между двете като съпоставят ежедневните си приоритети с дългосрочните си цели. Това не означава, че те не влагат нужните усили, време и внимание за изпълнението на задачите от тяхното ежедневие, а че имат нужната дисциплина, за да коригират курса на професионалното си развитие, когато е необходимо.

4. Не си „пишете домашното“

Всички от време на време се възползваме от малки хитрини и преки пътища в живота, нали? На кой не се е случвало поне веднъж да препише отговор от теста на свой съученик? Умните хора обаче осъзнават, че дори понякога да ни излиза късмета, ако човек разчита само на благосклонността на съдбата, то той никога няма да успее да разкрие пълния си потенциал. Те не поемат необмислени рискове и знаят, че нищо не може да замени добрата подготовка и упорития труд. Умните хора знаят, че ако не си напишат домашното, никога няма да се научат да се справят сами с проблемите си.

5. Правят се на такива, каквито не са

Много хора се правят на такива, каквито не са, мислейки, че по този начин ще се харесат на повече хора, но истината е, че никой не харесва маските и фалшивите роли и в крайна сметка истината винаги излиза наяве. Умните хора приемат този факт още при първия случай, когато излязат от роля или някой ги обвини, че се преструват. Другите хора обаче много често неосъзнават, когато някой ги разкрие. Те не могат, или не искат, да разпознаят всички връзки, които са пострадали от техните преструвки и всички възможности, които са пропуснали, правейки се на такива, каквито не са. Умните хора от друга страна знаят, че постигането на истинско щастие и успех в живота изисква от всеки човек да бъде себе си.

6. Опитват да угодят на всички

В даден момент от нашия живот почти всички правим тази грешка, но умните хора бързо осъзнават, че е невъзможно да се харесват на всички и че опитите за постигането на тази непосилна задача обикновено завършват с това, че никой не ви харесва. Умните хора знаят, че за да бъдеш успешен трябва да се научиш да вземаш трудни решения и да правиш избори, които смяташ за правилни, дори и това да не се харесва на другите.

7. Правят се на жертва

В последно време новинарските меисии и страниците на социалните мрежи са пълни с истории за хора, които прогресират в живота, играейки ролята на жертва. Умните хора разбират, че това е вид манипулация и че всички ползи, натрупани чрез този метод, ще изчезнат на момента, когато маските паднат. Има обаче и един по-фин аспект на тази стратегия, който само наистина умните хора схващат – за да бъдеш жертва, трябва доброволно да се откажеш от всичката сила и власт, която в действително имаш, а това не е нещо, което те някога биха направили.

8. Опитват да променят хората около тях

Единственият начин човек да се промени е ако самият той го иска. Въпреки това, много хора се поддават на изкушението да опитат да променят своята половинка, близък приятел или роднина, с идеята, че тяхното желание и упоритост ще бъдат достатъчни, за да ги убедят. Някои дори активно търсят хора с проблеми, мислейки, че могат да „закърпят“ техния живот. Умните хора могат да направят тази грешка веднъж, но след това те никога няма да я повторят, защото бързо ще осъзнаят, че могат да променят само себе си. Вместо това, те се стараят да се обграждат с искрени и позитивни хора и да избягват онези, които внасят само напрежение и тревоги в техния живот.

………

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/