Повярвайте в себе си!

Повярвайте в себе си!
Повярвайте в себе си!
Снимка: Shutterstock

Всеки успешен бизнес лидер има здравословно самочувствие и висока увереност в собствените си способности.

Някои мислят, че самочувствието и арогантността са двете лица на една монета, докато други гледат на решителните хора като на самонадеяни глупаци, които поемат необмислени рискове, но едно нещо е сигурно – увереността е предвестник на успеха.

Подобно на повечето неща в живота обаче  тя е непостоянна, на моменти я имате, а на моменти – не. Никой нормален човек не може да бъде на 100% сигурен в себе си по всяко време.

Наскоро нашият екип в Movemedical трябваше да преструктурира цялостната си концепция и начин на работа. Както повечето стартъпи, ние преминаваме през труден период на адаптация. Работим здраво, за да развием нови умения и да придобием знания, които преди не сме имали. Въпреки че имаме опит, талант и големи възможности, нужните за новата работа умения не са част от нашия арсенал.

В началото не вярвахме, че ще можем да се справим, и това чувство до голяма степен беше подсилвано от нашите слаби бизнес резултати. Това започна да влияе негативно на нашето представяне. Пропуснахме няколко крайни срока и провалихме няколко представяния на важни продукти.

След внимателен размисъл и анализ на ситуацията, осъзнахме, че има шест действия, които могат да подобрят нашата увереност и следователно да ни помогнат да подобрим представяне си. Ето ги и тях:

1. Повишете компетентността си

Това е безспорно най-важният фактор за изграждане на увереност и самочувствие. Когато имате нужните знания, за да прогнозирате положителен резултат, още преди да сте започнали работа, всички безпокойства и страховеизчезват мигновено. Работете усилено и безспирно, за да станете по-умели в ежедневната си работа.

Ако работите в сектора на продажбите, научете се да правите въздействащи презентации. Ако работите в ИТ сектора, научете нови езици за програмиране, ако сте копирайтър, научете се да пишете по-изразително.

Законът на Парето, известен още като „правилото 80-20“, важи в пълна сила и тук. Около 80% от вашите резултати идват от 20% от вашите усилия, което означава, че трябва да откриете тези 20% да придобиете уменията, които допринасят за тях.

2. Слушайте, за да разберете

Колкото по-добре разбирате дадена ситуация, човек или проблем, толкова по-лесно ще ви бъде да се доверите на вашата интуиция. Когато не само възприемате, но и разбирате нещата, правите по-добри избори. Научете се да бъдете активни слушатели и ангажирайте ума си с прецизното дешифриране на информацията.

Осъзнах това когато дискутирах представянето на пазара на нов продукт заедно с наш клиент. Аз говорех за прогнозираните доставки, а той за прогнозираните продажби. Две неща, които на пръв поглед са сходни, но имат различно приложение. Едва когато започнах да слушам внимателно, осъзнах какво точно ми казва той и какви са разликите.

Когато слушате, не слушайте само думите, а и това, което стои зад тях. Бъдете любопитни и задавайте въпроси. Защо ситуацията е такава? Каква е причината? Какво може да направим?

3. Задайте си реалистични очаквания

Много често именно вашите очаквания ви карат да се съмнявате в способностите си. Ако промените очакванията си, може да намалите стреса и тревожността, което ще ви позволи да разгърнете напълно вашия потенциал и да постигнете дори това, което сте смятали за невъзможно.

Това, което трябва да направите в случая, е да разгледате желания краен резултат и да тръгнете от него в обратна посока. Преценете всяко едно действие, което е нужно, за да стигнете до него. Когато отделните стъпки са достатъчно малки и изпълними, ще бъде по-лесно да приведете вашите очаквания в съответствие с реалната ситуация.

4. Проявете скромност и смирение

Когато изграждате вашето самочувствие и увереност, не го правете на гърба на другите, като ги унижавате и злепоставяте, за да изглеждате по-добре в сравнение с тях. Смирението е противоположно на арогантността и егоизма. Нищо не ви пречи да бъдете едновременно уверени, горди и скромни.

5. Запазете фокуса си върху мисията

Прицелете се в една мишена и се уверете, че всички действия, които предприемате, са съобразени с постигането на вашата мечта. Бъдете целенасочени и не обръщайте внимание на нещата, които не ви помагат да стигнете до желаната крайна точка. Всеки ден, в който работите по вашата мисия, е ден, в който вашето самочувствие става по-силно.

6. Признайте грешките си

Един от най-големите ни страхове е да бъдем разкрити и да се изложим. Ако самите вие признаете грешките и пропуски, този страх автоматично изчезва. Когато сте искрени със себе си и с останалите, вие можете да растете и да се развивате спокойно, без да се притеснявате, че някой ден всичко ще се сгромоляса, когато останалите разберат вашите тайни. Като екип, вие споделят както успехите, така и грешките.

Когато екипът ми се съсредоточи върху тези действия, нашата увереност нарасна и доверието помежду ни се затвърди, което допринесе за по-качествени услуги за нашите клиенти и по-добри резултати за нашата компания. Същото ще се случи и при вас и вашия бизнес.

Марио Маккракен, управител продажби и маркетинг в Movemedical, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/