5 популярни мита за успеха, в които не трябва да вярваме

5 популярни мита за успеха, в които не трябва да вярваме
5 популярни мита за успеха, в които не трябва да вярваме
Снимка: Shutterstock

Въпросът „Кои са митовете за успеха?“ бе зададен на потребителите на  американския сайт за споделяне на опит и знания Quora, в който хората се учат един от дру на база практичен опит.

От Inc.com цитират отговора на Аудхеш Сингх, директор на AwdheshAcademy.com:

Около успеха има много митове: Ето някои от най-разпространениете

МИТ 1: Успехът е постоянен

Някои хора смятат, че можеш да бъдеш или успешен, или пълен провал. Никога двете заедно. В действителност обаче нещата са доста по-сложни. В известна степен и на определено ниво всеки е успешен и няма хора, които да не се провалят. Това, което трябва да запомните, е, че провалът не е фатален и успехът не е завинаги.

МИТ 2: Успехът ще ви направи щастливи

Повечето хора мислят, че ще станат по-щастливи, ако успеят да постигнат целите си. Това рядко се случва. Макар че човек определено изпитва задоволство и дори чувство на гордост, веднага след като успее да осъществите своята мечта, съвсем скоро той забравя за всичките препятствия и трудности, през които е преминал, и започва да преследва следващата още по-висока и амбициозна целв своя живот. Колкото по-успешни ставаме, толкова по-големи стават нашите очаквания и разочарования, когато се проваляме.

Както е казал Оскар Уайлд: „На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш“.

МИТ 3: Усърдната работа води до успех

Най-големият мит за успеха е, че ако работите упорито дълго време неизменно ще постигнете успех. За съжаление, това не винаги се случва. Магарето не може да се превърне в кон, колкото и да опитва. По същия начин човек не може да стане велик художник, музикант, писател, учен, предприемач или спортист, ако няма нужните способности и таланти. От друга страна, ако разполагате с подходящите умения и таланти, може да успеете с минимални усилия.

МИТ 4: Скъпото образование гарантира успех

В продължение на много години хората вярват, че всяка стойностна кариера започва със завършването на престижен университет. Колкото по-известен и скъп е той, толкова по-добри са шансовете ви за успех. Въпреки това, посещаването на престижен университет не е по джоба на всеки. Това означава ли, че ако не можете да си го позволите сте обречени на живот изпълнен с неуспехи? Абсолютно не!

Образованието идва във всевъзможни форми и може да бъде придобито по най-различни начини. Ключът е в натрупването на познания и придобиването на житейски опит, които ще ви научи как да приложите на практика наученото. Дори най-скъпите учебни заведения ви дават само инструментите, които ще ви помогнат да се развивате и растете. От вас зависи как ще ги изпозлвате.

МИТ 5: Успешните хора са гениални

Когато човек е успешен, той е склонен да приписва всички заслуги за постигнатото на своите талант, способности и упорита работа. Въпреки това, дори ако имате всички тези предпоставки за успех, надали бихте стигнали до същото място, ако сте били поставени в различна ситуация и при по-неблагоприятни обстоятелства.

Представете си как щеше да изглежда света, ако Бил Гейтс бе роден в страна от Третия свят. Най-вероятно той никога нямаше да създаде Microsoft. Дори ако се бе родил в САЩ десет години по-рано или по-късно, животът му щеше да бъде съвсем различен. Успехът често се свежда до това да бъдем на точното място в точното време.

Източник: https://www.manager.bg/