Възходът на VR и AR – а сега накъде?

Възходът на VR и AR - а сега накъде?
Възходът на VR и AR - а сега накъде?
Снимка: Shutterstock

Виртуалната реалност съществува от десетилетия. Може би някои от вас си спомнят игрите “Virtual Boy” на японската Nintendo?

Но днешните смартфони променят всичко. С техните способности за показване на триизмерна действителност за VR очила, те дават възможност на компаниите да предложат интересен и иновативен начин да привлекат вниманието на публиката. Вече всеки може да изпробва тази модерна технология, ако има смартфон, а повечето хора в развитите икономики имат.

Защо се инвестира напоследък толкова много във виртуална реалност (Virtual Reality) и какво може да промени тя?

Скорошен пример е Discovery Channel. Каналът продуцира видео съдържание “Shark Week”, подходящо за VR излъчване. Мнозина по този повод се запитаха накъде отиват нещата с тази технология. Истината е, че при всички случаи тя има капацитета да промени някои индустрии, сред които е и секторът на недвижимите имоти.

Брокери в САЩ използват VR, за да продават домове от известно време. По думите на Боаз Ашкенази – съосновател и шеф на фирмата в Сиатъл Studio 216, създаваща виртуални турове из предлагани за продан имоти, виртуалната реалност е фотореализъм, който въвежда в пространството и може да покаже на клиента вътре в едно жилище в детайли – повърхности, осветление. Предлагат се разходки даже по веранди на къщи, които се усещат изключително реалистично – сякаш си на оглед на самото място. Така клиентите изграждат емоционална връзка с предложеното за покупка място, не просто го разглеждат без емоции.

Представете си спестяването на главоболия при нуждата да се наеме или купи нов дом при преместване в друг град – вместо да се пътува до града многократно за огледи и да се харчат пари за хотели, по този начин може да се прегледа и разгледа за начало от разстояние.

Смята се също, че виртуалната реалност има способността да трансформира преживяването в класната стая. Тя е вече много достъпна и скоро може да навлезе в образователния процес, като видеоклипове са заменяни с турове на виртуалната реалност сред неща и “места”, като молекули, географски дадености.

Очаква се във Вашингтон да бъде създадена от разработчици научно точна виртуална лаборатория по химия, в която хиляди деца от страната да наблюдават химични процеси на високо ниво и да се разхождат из молекули, да виждат структурата на химичните образувания, да провеждат виртуални експерименти и да виждат резултатите от тях, което определено се помни. С виртуалността това може да бъде по-малко скъпо, а също и по-запомнящо се от участието в една училищна лаборатория по химия, например.

Употребата на VR се разпространява все повече. Google наскоро пусна Google Expeditions – приложение, което предлага 360-градусов виртуален тур из зоологически градини, музеи и дори на места, които е невъзможно да се посетят, като Древна Гърция и Марс.

Компанията Nearpod пък работи по виртуална реалност с още по-потопяващ, задвижен от технологията подход за учене.

Виртуалната реалност е модерна сега и се надгражда с добавена реалност (Augmented Reality). Втората комбинира визуалните аспекти на първата с други сензорни знаци, като осезаема обратна връзка и бинарно аудио. Към 2012 г. двете технологии се очаква да създадат технологичен пазар на стойност над 108 млрд. долара, като само добавената реалност ще бъде пазар за 83 млрд. За справка, през 2016 г. технологичното развитие на добавената реалност задвижи пазар за 2,3 млрд. долара.

Дори Apple навлиза в добавената реалност, със свой екип от разработчици. Наскоро компанията пусна свой AR комплект, чрез който ще интегрира AR съдържание в съществуващите си, работещи технологии по-лесно. CNBC съобщи, че компанията за продукти за виртуална и добавена реалност Marxent разработва AR приложения за продуктите на Apple от 6 години. Главният изпълнителен директор на Marxent Бек Бисекър коментира, че технологията е революционна, защото ще помогне да се внедри технологичното в ежедневния живот на още по-високо равнище.

“Това може теоретично да добави четвърто измерение към начина, по който изживяваме света”, казва той. “Щом Apple започне да интегрира AR в най-популярните си приложения като имейли, писане на текстови съобщения, снимки, карти и музика, тя ще внесе AR в живота по по-дълбок и смислен начин, на ежедневна база”, коментира още той.

Големият въпрос е какво ще се развие сега – хардуерът или приложенията? Въпреки че е трудно да се каже дали търсенето ще доведе до производство, или производството ще създаде собствено търсене, двете най-вероятно ще бъдат развивани заедно едновременно.

Не след дълго добавената реалност може да бъде използвана в ежедневнието в офиси по света, като спомагателно средство за правене на комуникацията на работното място по-ефективна и по-лична, докато виртуалната реалност може да бъде използвана като добавка в класните стаи.

Източник: http://www.manager.bg