Уроци по делови етикет: Среща с чужденец

4 прости неща, които всеки екип иска от своя лидер
Снимка: Shutterstock

Бизнесменът с опит може да прецени накъде ще тръгнат преговорите още в първите няколко минути на срещата. Дори и когато срещу него са партньори от друга националност. Времето и практиката изграждат непогрешим усет към езика на тялото.

Но освен него, в разговорите с чужденци има и други условности, които могат да ви изненадат неприятно ако не познавате особеностите на националния бизнес етикет. Пропускаме всеизвестното правило за пунктуалността на германците, англичаните и белгийците, които винаги идват 10 минути преди уреченото време (това означава, че вие трябва да сте ги изпреварили поне с 5 минути) и направо продължаваме с някои от най-характерните черти, присъщи на жителите на различни страни. Те играят важна роля в това как ще бъдете приети и доколко успешно ще се справите с преговорите.

В Белгия се отдава голямо значение на външния вид и марката на автомобила ви. Ако имате белгийски гост, първото, на което ще обърне внимание, са паркираните коли пред офиса, видът на сградата в която работите и колко е голям офисът ви. По размерите му той ще прецени вашето благосъстояние. На среща с белгийци трябва и да се избягват шеги, засягащи отношенията между белгийци и французи. Дори и да чуете анекдот от белгиец за белгийци, не ви съветваме с радостно изражение на лицето да се опитате да блеснете с друг анекдот за белгийци.

Във Великобритания същестува ясно откроена дистанция между ръководителя и неговите подчинени. И е много важно, при общуването с англичани и вие да не нарушавате това правило. Когато се обръщате към тях, не ги наричайте само по фамилия. Най-добре използвайте „мистър”. Най-важният детайл в облеклото на англичанина от деловия свят е вратовръзката. Тя е знакът за социалното положение и благосъстояние на притежателя си. Имайте го предвид, ако искате и вие да впечатлите госта си.

В Германия не обичат спонтанните действия и изненадите. Там е прието всичко да се планира предварително. По тази причина не си позволявайте да се явите на среща без предварително съставена програма. Деловите отношения в Германия са много сдържани. И не се опитвайте да се вмъкнете в кабинета на шефа, подминавайки секретарката. Направите ли го, не очаквайте да направят разлика между вашето присъствие и това на стената отсреща. Желязно се спазва правилото, че деловите срещи се провеждат задължително в присъствието на сътрудници или колеги. Колкото до външния вид, ако се появите в офиса на немски бизнесмен без сако, това ще бъде сметнато за грубо нарушаване на етикета от ваша страна. С германски предприемачи трудно може да завърже човек личен контакт – те избягват да канят деловите си партньори на семейна вечеря. Но ако играете голф или тенис – имате шанс.

В Холандия, за разлика от Белгия, не си струва да демонстрирате богатство и власт. Освен това можете да се появите на среща без сако и това няма да се възприеме като неуважение. Главното за холандците е да постигнат споразумение и да сключат договор, тъй че не разчитайте да ги „изтощите” с дълги преговори – това не ги плаши.

 В Дания отношенията във фирмата са неформални. В много датски компании шефовете обядват на една маса със своите подчинени. За датските предприемачи са присъщи откритите маниери на общуване, а след деловата част може да ви поканят в уютно малко ресторантче да се опознаете отблизо.

В Ирландия избягвайте да изразявате открито своето несъгласие. Макар и да са известни с упоритост, стигаща понякога до инат, с тях може да се постигне разбирателство, благодарение на умението им да мислят диалектически. Освен това се отличават с интересно чувство за хумор, и далеч не са толкова сдържани, колкото съседите им англичани.

В Испания предпочитат да организират деловите срещи край обедна трапеза, като при това преговорите трябва да започне организаторът на срещата. Не се препоръчва да се водят разговори за корида.

 В Португалия първо ще обърнат внимание на облеклото и маниерите ви. Специалистите по делови етикет дават ценен съвет обръщението към португалските бизнесмени да е предшествано от титлата „доктор” – тълкува се като проява на уважение. Често и особено през лятото деловите срещи се назначават в късните вечерни часове, когато горещините не са толкова непоносими.

Във Франция преди всичко трябва да помните за изтънченото чувство за хумор, присъщо на всички французи. И както и в Ирландия, не бива открито да изразявате несъгласие. Заложете на дипломацията и успехът ви е гарантиран.

 В Швейцария е прието бързо да се скъсява дистанцията и да се общува на „ти”. Изобщо, за швейцарците е характерна откритост в общуването, но не копирайте изцяло маниерите на швейцарският си партньор. Това може да го подразни.

Източник: https://www.manager.bg/