Какви са вашите слаби страни?

Импровизацията създава по-добри лидери
Импровизацията създава по-добри лидери
Снимка: Shutterstock

Представете си следната ситуация: предстои ви интервю за работа в компанията, в която винаги сте искали да работите, и вие нямате търпение да споделите вашият ентусиазъм и вълнение от възможността най-накрая да работите за нея. По време на интервюто отговаряте на всеки въпрос с лекота и показвате завидни познания за организация. Тогава обаче интервюиращият ви задава един последен въпрос – „Какви са вашите най-слаби страни?“

„Какво? Слаби страни? Как мога да кажа, че не съм добър в нещо, без да изглеждам зле? Трябваше да се подготвя по-добре за този въпрос…“, си мислите вие, докато вашето сърце започва да бие неконтролируемо.

Ако не сте си подготвили добър отговор на този въпрос, то най-вероятно тази ситуация ще бъде пресъздадена поне веднъж във вашия живот.

Макар че не съществува универсална формула, която да ви помогне да отговорите на този въпрос, определено има няколко неща, които може да направите, за да увеличите шансовете си да впечатлите интервюиращия и да спечелите желаната позиция.

Ето няколко неща, които могат да улеснят намирането на добър отговор на този въпрос

1. Грешки, които трябва да избягвате

Отказвате да отговорите на въпроса

Някои кандидати отказват да отговорят на този въпрос или казват, че в момента не могат да се сетят за слабост, която е свързана с работата. За интервюиращият този отговор може да означава две неща – или кандидатът е неподготвен и се страхува да даде „грешен“ отговор, или той крие нещо(което е още по-лошият вариант). И в двата случая вие губите доста точки.

Опитвате да представите позитивно качество, като негативно

Някои хора опитват да отговорят на този въпрос по начин, който ги кара да изглеждат добре. Например, някой казват нещо от рода на: „Аз съм работохолик и често работя прекалено до късно“ или „Понякога отделям прекалено много внимание на детайлите“.

Мениджърите, които отговарят за наемането на нови служители, познават добре тази стратегия и не приемат опитите за заблуда особено радушно.

„Интервюиращите са чували стотици хора да казват едно и също нещо. Това е един стар трик, на който никой не се хваща. Избягвайте го“, казва Джим Къзинс, HR експерт от EssaySupply.

Разкривате критична слабост

Някои кандидати за работа признават за слабости, които могат да навредят на шансовете им да постигнат успех в работата. Вземете за пример човек, който кандидатства за позицията на продавач и споделя като своя слабост това, че е непохватен в социалните контакти. Този отговор ще постави под въпрос способността на кандидата да изпълнява адекватно ежедневните си задачи и ще намали значително шансовете му да получи позицията. Макар че е добре да бъдете искрени във вашите отговори, прекалената откритост може да ви навреди. Бъдете внимателни!

2. Нещата, които трябва да направите

Отделете специално внимание на нуждите на компанията

Вашият потенциален работодател използва този привидно невинен въпрос, за да оцени способността ви да изпълнявате вашите отговорности. За да прецените, кои ваши слабости може да обсъдите с интервюиращия, първо прочуете добре позицията, за която кандидатствате, и определете кои ваши недостатъци няма да окажат значително въздействие върху вашето представяне.

Обяснете какво смятате да предприемете, за да се усъвършенствате

Трябва да имате предварително план за развитие на всеки аспект от вашата работа, които идентифицирате като ваша слаба страна или поне като такава, която може да бъде по-добра. Това показва, че сте се ангажирали с коригирането на тези недостатъци и че искате да се развивате като професионалист.

3. Добри примерни отговори

Управление на времето

Ако смятате управлението на време за ваша слабост, може да кажете, че контролирате вашата разсеяност с помощта на аларми и напомняния, които използвате на вашите цифрови устройства.

Ставате напрегнати с наближаването на крайните срокове

Макар че е напълно нормално да се чувствате напрегнати и обезпокоени от наближаващите крайни срокове, прекомерното притеснение може да се приеме за негативна черта. Може да кажете, че се борите с този проблем като вече си поставяте по-разумни срокове, вместо крайно амбициозните цели, които сте преследвали преди.

Понякога сте прекалено критични към себе си

Може би в началото на вашата кариера сте били прекалено взискателни към себе си и сте си създали начин на мислене, който е фокусиран върху вашите провали, а не успехи. Сега обаче вие сте решили да отделяте повече внимание на вашите постижения и да гледате на света през една по-позитивна призма, която помага за подобряването на вашето самочувствие.

Срамежливост

Въпреки че срамежливостта сама по себе си не е нещо негативно, съвременното работно място е белязано от непрекъснатото взаимодействате с много различни хора, а това може да бъде проблем за по-стеснителните кандидати. Може да кажете, че се борите с вашата срамежливост като ходите на уроци по говорене пред публика, които ви помагат да се отпуснете.

Отлагане

Много хора имат този проблем и може да бъдете сигурни, че той ще бъде приет като недостатък. Ако споделите, че имате проблем с отлагането, може да кажете на интервюиращия, че го държите под контрол като се придържате строго към графици, които съставяте всеки ден.

Споделянето на слаби страни никога не е лесно, но една кратка предварителна подготовка трябва да бъде достатъчна, за да ви помогне да намерите правилния отговор. Късмет!

По материал от Glassdoor.com

Източник: https://www.manager.bg/