Управлявайте надеждите си

Снимка: Shutterstock

Вашите очаквания, повече от всичко друго в живота, определят вашата действителност. Ако не вярвате, че ще успеете да постигнете целите си, то това никога няма да се случи.

Не мислете обаче, че очакванията ви засягат единствено и само вас самите. Още през 60-те години на миналия век изследователи от Харвард демонстрираха влиянието, което очакванията ни оставят върху поведението на хората около нас. До тези изводи се стигна, след група от проучвания, при които на учители бяха дадени списъци с произволно селектирани ученици, определени като по-умни от останалите. Изследванията разкриха, че тези ученици действително са започнали да се представят по-добре, и то не само в класната стая, но и на стандартизираните тестове за коефициент на интелигентност(IQ).

С други думи, хората се представят по-добре, когато ние вярваме в тях. Според изследванията този феномен се дължи на факта, че когато вярваме в някого, ние се държим с него по-добре, отколкото с хората, които мислим, че ще се провалят, предоставяме му повече възможности да успее и му даваме по-точна и полезнаобратна връзка.

Когато позволите на вашите съмнения да ви откажат от вярата ви в някой(или нещо) вие на практика гарантирате неговият провал. Пример за това може да намерим в медицината и по-конкретно при пациентите, които имат ниски очаквания за медицинските процедури и лечението, на което са подложени.

Изследователи в медицинската област констатират, че при тези лица се наблюдават по-лоши резултати от терапията, на която са подложени, отколкото при хората, които очакват тя да бъде успешна. Лекарите дори установяват, че ако един доказано успешен метод на лечение бъде представен в негативна светлина, вероятно той да доведе до лоши резултати се увеличава значително. Медицинските специалисти наричат този ефект „ноцебо“.

Всички тези проучвания в крайна сметка водят до един извод – очакванията ни определят нашата действителност. Погрешните очаквания могат да направят животът ви по-труден, отколкото е нужно. Именно по тази причина трябва да бъдете особено предпазливи в определянето на вашите очаквания. Ето и няколко от тях, които могат да ви донесат само неприятности.

1. Животът трябва да бъде справедлив

На всички ни е казвано милиони пъти(а вероятно и самите ние сме го казвали на други хора), че животът не е справедлив, но въпреки това, на практика ние никога не приемаме този факт. Много хора подсъзнателно очакват животът да бъде справедлив и вярват, че всяка неправда, която преживяват, рано или късно ще бъде балансирана по някакъв начин, без дори самите те да предприемат нещо за целта.

Време е да се отървете от този начин на мислене, ако искате да имате щастлив и успешен живот. Когато ви се случи нещо „несправедливо“, не очаквайте някой друг да ви помогне да се изправите на крака. Понякога животът не ни дава утешителна награда и колкото по-рано спрете да очаквате такава, толкова по-бързо ще можете да предприемете действия, който действително могат да доведат до коригиране на несправедливостта.

2. Всички ще ме харесат

Когато мислите, че трябва да се харесвате на всички, вие неизменно и безпричинно оставате с наранени чувства, защото просто няма начин да угодите на абсолютно всички. Когато живеете с очакването, че ще бъдете харесан от другите, вие започвате да отправяте искания и молби преди да сте положили необходимите основи в отношенията ви с останалите и да сте разбрали какво те мислят за вас. Вместо да очаквате, че хората ще ви харесат, съсредоточете вниманието и усилията си върху спечелването на тяхното доверие и уважение.

3. Възможностите сами ще се открият пред мен

Едно от най-важните неща, което може да направи  човек, е да поеме риск и сам да потърси възможности за личното си развитие. Фактът, че заслужавате да получите увеличени на заплатата, повишение или фирмен автомобил не означава, че това ще се случи. Вие сте този, който трябва да превърне това в реалност. Вие трябва да положите нужните усилия и да вземете това, което ви се полага. Ако се ограничим до това, което ни дават другите, ние ставаме напълно зависими от тяхната милост.

Когато предприемате действия, мислете за отговорите на въпросите: „Какви стъпки трябва да предприема?“, „Какви препятствия ще се изправят на пътя ми и как да ги преодолея?“ и „Какви са грешките, които ме отдалечават от цели, вместо да ме приближават до тях?‘

4. Хората ще се съгласят с моето мнение

Хората трябва да ви приемат сериозно, когато знаете какво говорите и сте уверени в думите си, но това не означава, че трябва да очаквате те да се съгласят с вас от любезност или просто защото вашите идеи са изключително логични. Нещо, което за вас е очевидно, може да не изглежда по същия начин за човек, който има различен опит и виждане за нещата. Не се обиждайте на хората, които не са съгласни с вас и спрете да вярвате, че всеки въпрос има само един верен отговор(вашият). Вместо това, опитайте да намерите решения, които дават на всички това, от което се нуждаят.

5. Хората разбират какво искам да кажа

Хората не могат да четат мислите ви и това, което искате да кажете, понякога не отговаря на това което другите чуват. Не може да очаквате хората да разбират каквото точно имате предвид ако не сте ясни и конкретни. Независимо дали искате от някой да направи нещо или обяснявате сложна концепция, която стои зад голям проект, лесно може да подминете полезна информация, защото мислите, че тя не е от особено значение. Комуникацията е безполезна, ако не е ясна, а за да бъдете точни и конкретни, трябва да отделите време, за да се поставите на мястото на другите и да разгледате ситуацията от тяхната гледна точка.

6. Ще се проваля

Както вече споменахме, ако очаквате да се провалите, вие автоматично увеличавате вероятността да постигнете негативния резултат, от който се притеснявате. Ако сте се провалили в нещо, приемете факта, че не всяко ваше начинание ще завършва с успех, но ако преследвате определена цел, вярвайте с цялото си сърце, че ще успеете да я постигнете.

7. Материалните придобивки ще ме направят щастлив

Разбира се, материалните придобивки могат да ви донесат краткотрайно удоволствие и комфорт, но те не могат да ви направят щастливи в дългосрочен план. Прекалено много хора чакат за някакво събитие в бъдещето(като повишение или ваканция), което да ги направи щастливи, вместо да вникнат по-дълбоко в истинските причини, които ги правят нещастни през останалото време., Няма материална придобивка, която да ви направи щастливи,  Ако не обърнете внимание на това, което се случва във вътрешния ви свят.

8. Мога да го/я променя

На този свят има само един човек, който наистина можете да промените, и това сте самите вие. Единственият начин, по който хората се променят, е чрез собственото им желание и усилия за промяна. И въпреки това някои хора се поддават на изкушението да опитат да променят някой, който не иска да се променя, мислейки че тяхното желание и воля са достатъчни, за да накарат някой да промени. Може дори да търсите активно контакти с хора, които имат сериозни проблеми, мислейки, че можете да ги „поправите“. Откажете се от този начин на мислене и изградете живота си около позитивни хора, които ви помагат да вървите напред, вместо да ви дърпат назад.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/