Къде сбърках?

Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Снимка: Potstock / Shutterstock

Интервюто ви за работа е минало добре и сте останали с впечатлението, че сте успели да привлечете вниманието на интервюиращия. Не след дълго обаче получавате имейл от компанията, в която сте кандидатствали за работа, с информацията, че предлаганата позиция е била дадена на друг кандидат. В резултат на всичко това в главата ви започва да се върти един единствен въпрос: „Къде сбърках?“

Тами Коен, която е президент и основател на Infomart, съветва да продължите контакта с компанията и да се разровите в причините за отхвърлянето на вашата кандидатура.

„Не позволявайте комуникацията ви с компанията да приключи в този момент. Поддържайте отворена дискусията и опитайте да разберете какво не ви е достигнало, за да спечелите желания пост. Попитайте кои са уменията, върху които трябва да продължите да работите, и коя част от вашето представяне може да бъде подобрена. Анализът на неуспешната кандидатура може да ви донесе ценна информация, която да увеличи шансовете ви при следващото интервю за работа.“, съветва Коен.

От друга страна, Том Морън, главен изпълнителен директор на фирмата за набиране на персонал Addison Group, казва, че макар да няма нищо лошо в търсенето на допълнителна информация от интервюиращия за причините да не бъдете наети, това допитване трябва да бъде направено по подходящ начин.

„Не трябва да засипете с въпроси мениджъра, отговарящ за назначаването на нови служители, веднага щом научите, че не сте получили работата. Не трябва обаче и да чакате твърде дълго, преди да отправите това запитване, тъй като искате впечатленията от интервюто все още да бъдат пресни. Няколко дни след интервюто, но не по-късно от седмица, е добро правило, към което може да се стремите в тази насока.“, казва Морън.

Потърсете правилния човек

След като разберете, че кандидатурата ви е била отхвърлена, опитайте да установите контакт с представител на компанията, съветва и Джил Гуджино Панте, директор на кариерния център на Университета на Делауеър.

„Започнете с общо запитване за уменията, които трябва да придобиете, за да станете по-конкурентноспособни на пазара на труда. Бъдете готови да не получите отговор, тъй като работодателя може да иска да се предпази от възможността тази обратна връзка да бъде използвана срещу него. Ако е възможно, потърсете мениджъра, който ви е интервюирал, вместо представител на отдел „Човешки ресурси“, защото той може да ви даде по-искрен и конкретен отговор.“, казва Панте.

Как да направите връзка?

Според Том Морън, най-добре е да потърсите връзка по телефона телефона.

„Някои работодатели избягват комуникацията по електронната поща от страх, че тези документи по-късно могат да бъдат използвани срещу тях. Изпратете имейл или съобщение в LinkedIn до представител на компанията с молба за кратък телефонен разговор, в рамките на който да получите обратна връзка и конструктивна критика за вашето представяне по време на интервюто за работа.“, казва Морън.

Флейм Шодър, която е професионален коуч от САЩ, препоръчва вашето съобщение да изглежда по следния начин: „Опитвам да разбера защо не бях избран за предлаганата от вас позиция. Всякаобратна връзка по тази тема би била изключително ценна за мен. Готов съм да чуя истината, дори ако тя няма да ми хареса. Може ли да отделите 15-тина минути за телефонен разговор, в който да поговорим по този въпрос?“

Какво да кажете по време на разговора­?

Коен съветва да започнете с изразяване на благодарност за отделеното време.

„Когато благодарите на интервюиращия за това, че отговорил на вашето искане, създавате позитивна нагласа и предпоставка за искрена обмяна на идеи. След уважителното встъпление, задайте няколко кратки и конкретни въпросa за интервюто“, допълва тя и предлага да използвате тези 4 въпроса:

Има ли специфични изисквания, свързани с предлаганата позиция, които не покривам?

На кои въпроси отговорих добре?

Предходните ми опит и постижения отговарят ли на нуждите на вашата компания?

Спазих ли правилният етикет при интервюто за работа?

Същевременно с това, избягвайте въпроси от личен характер, които могат да породят неразбирателство и конфликти.

„Забелязъла съм, че кандидатите, които питат „Как мога да подобря представянето си?“, вместо „Защо не получих работата?“, получават по-полезни отговори“, казва още Коен.

Какво да направите, ако вашата молба бъде отхвърлена?

Ако работодателят отхвърли молбата ви за обратна връзка, не бързайте да се предавате, особено ако това не е първото интервю за работа, от което си тръгвате с празни ръце, казва Панте.

„Ако не можете да се свържете директно с компанията, която е отхвърлила вашата кандидатура, потърсете съвет от друго място и продължете напред с търсенето на нова възможност. Обърнете се към ментор или колега, на когото имате доверие, и опитайте да разиграете същото интервю за работа, за да анализирате грешките си.“, добавя тя.

„Аз обикновено мога да разбера дали има някакъв проблем още в първите 10 минути. В много случаи проблемът идва от това, че кандидатът за работа не отговаря на въпросите, не дава конкретни примери или се фокусира върху грешни детайли от своята автобиография(лични информация вместо професионална).“, казва още Панте.

По материал от FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/