Най-умният в стаята

Снимка: Shutterstock

В качеството ми на коуч на лидери и висш мениджмънт често ми се налага да придружавам моите клиенти на важни бизнес срещи. Понякога това означава да ходя на седем или осем събрания на ден. Всичко това ме накара да осъзная, че на всяка среща винаги има един човек, който изпъква от тълпата, човек, който изглежда като най-умния в стаята, независимо дали действително е такъв.

Това са няколко навика, които съм наблюдавала у тези хора. Възползвайте се от тях и ще изглеждате като най-умният човек в стаята.

1. Гледайте всеки в очите

Многобройни прочувания установяват, че хората, които осъществяват зрителен контакт с останалите, са възприемани за по-квалифицирани, по-умели и по-компетентни, или с други думи, за по-умни.

2. Поставяйте брадичката си върху вашата ръка, сгъната в юмрук

Този поза създава впечатлението, че сте ангажирани и заинтересовани от дискусията и ви кара да изглеждате умни.

3. Кимайте в съгласие

Кимането с глава е друг невербален знак, който изразява ангажираност, разбиране и съгласие.

4. Винаги бъдете окуражителни

Това важи в особена сила, ако не сте свикнали да изразявате своята подкрепа по видим начин. Хората често губят своята увереност и започват да се притесняват, когато изразяват своята гледна точка и не получават обратна връзка. Бъдете първият, който ще каже „Благодаря за информацията“, „Това е много интересно“ или „Ще трябва да помисля над въпроса“. Дори и да не сте запознати с темата на разговор, тези фрази ще ви накарат да изглеждате компетентни, добре осведомени и съпричастни.

5. Ако някой се изразява неясно, поемете ролята на негов „преводач“

Ако някой обяснява наистина сложна за разбиране концепция или просто не се изразява достатъчно ясно, отделете малко време, за да „преведете“ казаното на език, който е по-лесно достъпен за останалите.

6. Задавайте въпроси с отворен отговор

Повечето хора отиват на среща с предварително подготвен набор от въпроси и предложения, които искат да представят. Най-добрият начин да изглеждате по-умен от останалите обаче е като задавате въпроси с отворен отговор, които започват с как, какво, къде, кога и защо.

7. Бъдете обективни

Опитайте да запазите изказванията си безпристрастни и неутрални, особено когато хората около вас се стараят всячески да зададат определен тон на разговор. Когато всички реагират емоционално, обективните хора изпъкват.

Внимавайте обаче с това да не прекалявате с използването на тези техники, ако не искате да бъдете приети като досадни всезнайковци. Научете се да ги използвате стратегически и покажете истински интерес и ангажираност. Много скоро ще откриете, че вашата репутация като интелигентен и ефективен човек ще ви предхожда на всяка среща, на която присъствате.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/