Тревожните знаци, които ви показват, че е време за промяна

Тревожните знаци, които ви показват, че е време за промяна
Тревожните знаци, които ви показват, че е време за промяна
Снимка: Shutterstock

Казват, че човек получава толкова, колкото може да понесе. Но добре си знаем, че далеч не всичко на което сме способни, е полезно за нас. Понякога сме толкова затънила в работа, че рутината не ни позволява да се огледаме и да осъзнаем, че изпепеляваме живота си. Как да разберем, че действаме деструктивно спрямо себе си? Ето четири признака, че промяната е трябвало да започне още вчера.

1. Наляга ви тревожност, че сте болни

Лъжливи симптоми за заболяване, натрапчиви мисли, че страдате от нещо сериозно са едни от ясните признаци на депресията. Когато сме толкова заети, че нервната ни система е постоянно претоварена, организмът ни търси други начини да се освободи от натрупаната умора и стрес. Да, понякога това може да прелее в заболяване, но като цяло тялото ни търси и дава поводи за почивка. Сигналите „дали не съм болен” са всъщност аларма активността да бъде сведена до минимум, за да се даде възможност за нормално възстановяване на силите. Винаги слушайте в такива случаи какво ви казва тялото.

2. Червеният светофар/знакът STOP ви вбесяват

Ако трафикът ви изнервя, или се вбесявате от знака STOP, когато бързате с колата за някъде, значи започвате да се сривате от дреболии. Обикновено, паралелно с това ставаме придирчиви и постоянно раздразнителни. Всичко това свидетелства за постоянен стрес, който е пагубен за здравето.

3. Нямате желание за нищо

Нямате цел, мечти, желания – вие просто съществувате. Работите по навик, а при споменаването на думата „хоби” ви обзема желание да се скриете под завивките. Така настъпва деструктивната фаза на апатията. В даден момент ще си дадете горчива сметка колко време сте пропуснали по този начин и от това самооценката ви още повече ще пострада. Намерете си ново занимание, извън ежедневната рутина, освежете живота си.

4. Дразнят ви децата, старците, животните

А още и хората на опашката в магазина, на улицата, които например говорят или се смеят високо, стоят прекалено близо до вас, задават ви „идиотски въпроси” и т.н.. Да, в такива моменти са ни виновни всички наоколо. А всъщност, вие сте толкова уморени, че вече пребивавате в състояние на постоянна нервна превъзбуда. Но не го знаете. Постарайте се да търсите спокойствие вътре в себе си и по-малко да общувате с другите. В края на деня, задължително отделяйте поне половин час за пълно уединение – без компютри и смартфони.

Животът е един, ние сме тези, които трябва да го направят по-добър.

Източник: Little Things

Източник: https://www.manager.bg/