Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа

Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Shutterstock

Представете си една странна, но много поучителна фантазия – вие сте марсианец, който току-що е пристигнал на Земята, и си правите бележки за ритуалите, които наблюдавате в света на бизнеса. Какво виждате, когато екипът ви влиза в офиса? Какво се случва след работните срещи? Или когато служителите постигнат някакъв успех?

Нашите ритуали са градивните блокове на човешката култура и са ключови за определянето на връзките в екипа. Когато обаче бъдат установени твърдо, често ги наричаме „Тук така правим нещата!. Много е полезно да размислите дали това е най-добрият начин нещата да бъдат правени.

Ефективните ритуали свързват членовете на компанията един с друг, с лидерите им и с общата кауза. Те могат да бъдат съвсем простички, като донасянето на бонбони или понички, за да се почерпят всички за рожден ден; като организирането на социални мероприятия; като окачването на дъска за снимки на новите членове на екипа и клиентите; като звъненето с камбанка, когато се направи нова продажба; или като споделянето на нещо, с което всички се гордеят, в началото на планьорката.

Yum! Brands е най-голямата ресторантьорска компания в света. Тя притежава веригите Taco Bell, KFC, Pizza Hut. В началото на всяка среща на персонала всички служители ритуално изпълняват специфичния поздрав YUM! Смята се за голяма чест да те помолят да ръководиш тази малка церемония. Всички участват в нея, всеки път, с цялата си душа.

Това сигурно ви звучи смешно. Но не е така. Това е енергизиращ и забавен начин да свържете един екип и да започнете едно събрание. Това е мощен ритуал. Той обаче е ефективен само защото е част от тяхната култура.

Ефективните ритуали – тези, които по природата си са градивна единица на корпоративната култура – изграждат връзки. Затова е много важно да подбирате ритуали, които подхождат на лидерския ви стил и на химията между служителите. Те трябва да са комфортни и естествени за всички, за да имат някакъв ефект.

Може ли и вашият екип да използва нещо такова, за да се сплоти? Отделете малко време да помислите и да създадете нещо забавно, лесно и смислено. Нека ритуалът бъде простичък. Започнете само с един, изпълнявайте го редовно и не правете компромиси.

Лий Колан, консултант по лидерство, OpenForum

Източник: https://www.manager.bg/