3 признака, че сте лош колега

3 признака, че сте проблемен служител
3 признака, че сте проблемен служител
Снимка: Shutterstock

Почти във всеки офис има поне един или двама души,  които дразнят всички останали. Хората избягват да говорят с тях и не задържат продължителен зрителен контакт. Когато те влязат в стаята, другите излизат.

Може би си мислите че тези думи описват Алекс от счетоводството и Мария от маркетинга, но какво бихте направили, ако се окаже, че и вие отговаряте на същото описание?

Токсичните хора влияят негативно не само на своите колеги, но и на цялостното представяне на компанията. Ако се окаже, че вие сте един от тях, то това най-вероятно би ви струвало вашата работа.

По тази причина, добре е да отделяте време, в което да анализирате собственото си поведение. Вашата работа може да зависи от това.

От сайта Monster са потърсилите съвет от ксперти в кариерното развитие, които са изтъкнали три черти, присъщи на токсичните служители. Характерни ли са за вас?

1. Вие сте егоист

„Токсичните хора в повечето случаи са егоисти. Те са опортюнисти, които мислят само за това как да се облагодетелстват от обстоятелствата.“, казва д-р Лоугън Джоунс, психолог от Ню Йорк.

Звучи ли ви познато някоя от следните ситуации:

Мария е на почивка, но вие постоянно й изпращате съобщения с въпроси за работата.

Повредили сте служебният принтер, но имате да завършите важен проект, така че ще оставите някой друг да го поправи.

Алекс е свършил 60% от работата по последната задача, но вие сте му помогнали и това означава, че можете да кажете че сте ръководили проекта.

Ако разпознавате себе си в някоя от тези ситуации, значи е време да поработите върху чувството си за съпричастност. Джоунс препоръчва да отделяте време през деня, в което да помогнете на някои друг или просто да му предложите вашата подкрепа.

Можете да кажете на хората, че цените усилията, които полагат за реализацията на важен за вас проект, и да ги похвалите за добре свършената работа.

Що се отнася до поправянето на счупения принтер, преписването на заслугите за чуждата работа и имейлите по време на почивка, най-добре е да си представите как бихте се почувствали, ако сте на мястото на вашите колеги.

2. Бързате да съдите

Вие сте човекът, който ще отбележи правописната грешка на последния слайд от презентацията на вашия колега. Вие сте този, който ще критикува дизайна на маркетинговата брошура, въпреки че работите във финансовия отдел.

Никой не е съвършен и на всеки се случва от време на време да се държи осъдително към другите, но ако това поведение се е превърнало във ваше ежедневие, то определено вие сте проблемния служител в офиса.

„Токсичните хора са склонни да бъдат критични към грешките на другите и да смятат себе си за безупречни“, казва д-р Джоунс.

Коригирайте това си поведение като започнете да предлагате помощ на хората, които мислите, че имат нужда от такава, и не съдете грешките им по-строго, отколкото бихте осъдили вашите собствени.

„Освен ако не искате да поемете отговорностите на целия екип, позволете на хората да си вършат работата и се придържайте към вашата сфера на интерес и експертиза“, казва Джесика Куонг, основател на кариерния блог Cubicle Chic.

„Когато почувствате желанието да изтъкнете нечия грешка и недостатък е добре да спазвате правилото: „Ако нямате нещо хубаво или полезно за казване, по-добре не казвайте нищо“, добавя тя.

Ако имате идея как нещо може да бъде подобрено, дайте предложение и предложете помощ за неговата реализация, вместо да критикувате отстрани.

3. Вие сте клюкар

Нямате търпение да споделите с вашия най-близък колега последната новина за развода на вашия шеф и неговата жена. Дразните се от грешките на вашите колеги и от късните имейли на шефа, но вместо да се изправите директно срещу тях и да разрешите проблема, вие го споделяте със всеки, който е готов да ви изслуша. Този начин на поведение само задълбочава проблемите.

„Идентифицирайте източника на конфликта и го разрешете професионално. Не разпространявайте клюки и слухове и не опитвайте да привличате останалите на ваша страна. Не поставяйте колегите си в отрицателна светлина пред вашите ръководители.“, казва Джесика Метот, доцент по „Управление на човешките ресурси” в университета Рутгерс.

Разбира се, понякога проблемът не е във вас, а в самата работа. Ако се събуждате всяка сутрин с чувство на умора и апатия и изпитвате ужас при идеята, че трябва да отидете на работа, то най-вероятно сте на грешното работно място. В този случай най-доброто решение е да потърсите нещо, което да ви пасне по-добре. От тази промняна ще печелите не само вие, но и всички останали.

Източник: https://www.manager.bg/